Planiranje trudnoće

Partnerstvo tokom pripreme za trudnoću i roditeljstvo

Partnerstvo tokom pripreme za trudnoću

Partnerstvo tokom pripreme za trudnoću nikako ne bi trebalo pasti u drugi plan – naprotiv, baš je sada vaša složnost najvažnija. Priprema za roditeljstvo veliki je zadatak, koji počinje čak i prije nego što prvi test trudnoće pokaže pozitivan rezultat. Put do začeća obiluje brojnim razmatranjima, od prilagodbe načina života do odabira odgovarajućih prenatalnih vitamina. Ovaj niz faktora lako može postati opterećujući za oba partnera.

Izuzetno je važno voditi otvorene razgovore o nekim od najvažnijih pitanja vezanih uz roditeljstvo. To uključuje način na koji ćete dijeliti brigu o djetetu, vaše pristupe odgoju djece, odluku između rada i ostanka kod kuće te ulogu vjerskih tradicija u obiteljskom životu. Takvi razgovori idealno bi trebali započeti prije nego krenete s pokušajima začeća.

Najvažnije je da se parovi počnu konzultirati o svojim prioritetima, očekivanjima i strahovima tijekom cijelog procesa, posebno prije nego što dođe do trudnoće. POVEZANO: Odabir ginekologa prije trudnoće

Partnerstvo tokom pripreme za trudnoću

Planiranje trudnoće i trudnoća je vrijeme velikih promjena i mnogih emocija za partnere. Jačanje vašeg odnosa u tom je razdoblju izuzetno je važno. Kroz te promjene i emocije mnogo ćete se lakše međusobno podržavati  ako uložite vrijeme i trud u svoj odnos. To možete učiniti na ove načine:

  • Razgovarajte o svojim osjećajima, ulogama, odgovornostima, nadama i snovima.
  • Radite na svojim vještinama komunikacije u vezi.
  • Provodite vrijeme zajedno.
  • Potražite stručnu pomoć ako vam je potrebna.
  • Razgovarajte kao partneri i budući roditelji.

Otvoren i iskren razgovor jedan je od najboljih načina za jačanje vašeg odnosa prije začeća i za vrijeme trudnoće. To vam može pomoći da bolje razumijete osjećaje jedno drugoga, dijelite očekivanja, spriječite ili riješite probleme i izbjegnete razočaranja.

Vještine u vezi razvijaju se s vremenom, strpljenjem i praksom.

Partnerstvo tokom pripreme za trudnoću

Partnerstvo tokom pripreme za trudnoću i rad na vještinama komunikacije

Slušanje – Dobro slušanje znači da vi i vaš partner dopuštate jedno drugom da završite ono što govorite bez prekidanja. Također, može pomoći da provjerite jeste li razumjeli što vaš partner govori tako da sažmete što je rekao.

Rješavanje problema – Kada razmišljate o rješenjima i pregovarate, vjerojatnije ćete riješiti probleme na načine s kojima ćete oboje biti zadovoljni.

Pozitivno i konstruktivno upravljanje konfliktima – Ako se stvari zakuhaju, važno je povući se na ‘vrijeme za razmišljanje’ kako biste razmotrili perspektive jedno drugog i kontrolirali ljutite emocije. To će vam pomoći da se vratite s pozitivnim stavom.

Prihvaćanje jedno drugoga – To znači živjeti s razlikama i cijeniti ih. Radi se o fleksibilnosti, toleranciji i otvorenosti uma.

Trudnoća je odlično vrijeme za uživanje u druženju i zajedničkim aktivnostima koje će možda postati rjeđe nakon dolaska bebe. Razmislite o aktivnostima poput dužeg spavanja, gledanja filmova, izlaska na večeru i posjeta prijateljima i obitelji. Ovi zajednički trenuci mogu stvoriti trajne uspomene i podsjetiti vas na snagu vašeg odnosa čak i usred skrbi za novorođenče. POVEZANO: Kako pomiriti ulogu mame i partnerice istovremeno?

Partnerstvo tokom pripreme za roditeljstvo

Dolazak vašeg djeteta također mijenja dinamiku obitelji. Za mnoge parove, dijeljenje iskustva poroda ima veliku važnost, i često su partneri prisutni tijekom rođenja svoje djece. Za oba roditelja tijekom i neposredno nakon rođenja djeteta pojavljuju se različite misli i emocije. Važno je otvoreno razgovarati o tim iskustvima.

Iskrena komunikacija o svojim osjećajima i mislima između vas je odličan način za izgradnju čvrstih obiteljskih veza. Pokazivanjem zdravog načina suočavanja koji će dijete promatrati, učit ćete ga da takve odnose razvija tijekom svog života. Prvi mjeseci nakon rođenja djeteta različito su iskustvo za svakoga. Za neke parove, tranzicija u roditeljstvo je glatka i jača njihov odnos. No, za druge može biti razdoblje umora i stresa koje uzrokuje udaljenost i povlačenje.

Postati roditelj također može značiti manje vremena jedno za drugo. Dok neki roditelji radosno prihvaćaju tu promjenu, drugi se mogu osjećati zapostavljeno ili nevoljeno. Važno je prepoznati i komunicirati osjećaje tuge zbog gubitka ekskluzivnog partnerskog odnosa. Pronađite vremena da sjednete i razgovarate s partnerom.

Mnogi parovi doživljavaju i nesigurnost u svojim seksualnim odnosima nakon rođenja djeteta. Za neke, zahtjevi roditeljstva mogu utjecati na njihove seksualne potrebe i intimnost. Važno je da budete iskreni i otvoreni o tome kako bi izbjegli nesporazume i osjećaj odbačenosti. Odluka o ponovnom stupanju u seksualne odnose nakon dolaska novog djeteta je odluka koju oboje trebate donijeti. Za žene koje su rodile, korisno je razgovarati o tome kada ponovno započeti sa seksualnim aktivnostima. To bi obično trebalo biti nakon prestanka postporođajnog krvarenja i kad se osjećate fizički i emocionalno spremnima. POVEZANO: Ljubav i raspored: Utjecaj dolaska bebe na intimnost

Ojačajte svoj odnos s partnerom

Razgovarajte o radostima, uspjesima, ali i sumnjama, brigama i frustracijama. Obavijestite svog partnera kako se osjećate i budite radoznali te slušajte kako se oni osjećaju. Otvoreno razgovarajte o vrsti odnosa koji oboje želite imati.

Također, razgovarajte o vrijednostima koje su vam važne i kako ih možete prakticirati kao obitelj, uključujući i tradicije koje želite očuvati. Potrudite se provoditi posebno vrijeme zajedno kao par, redovito i bez prisutnosti djeteta. To će vam pružiti priliku za ponovno povezivanje i obnovu energije.

Suradnja kao tim je ključna da oboje dobijete dovoljno sna, dijelite kućanske poslove i odgovornosti roditeljstva te budete ljubazni jedno prema drugome. Ne zaboravite davati pohvale i ohrabrenje te dijeliti svoje uspjehe. POVEZANO: Povezivanje s partnericom tijekom trudnoće