Kako izračunati termin poroda?

Izračun termina poroda je postupak koji se koristi kako bi se odredio približan datum kada se očekuje dolazak bebe.

Možda se Vaše blagoslovljeno vrijeme polagano bliži kraju. Ili ste samo znatiželjni kada ćete konačno moći upoznati svoje malo čudo koristite! Ovisno o tome kada je došlo do začeća, ali i o individualnom zdravstvenom stanju svake buduće majke i njezine bebe, možete napraviti izračun termina poroda. Kako bismo vam olakšali ovaj zadatak, za vas smo pripremili kalkulator. Putem kalkulatora za izračun termina poroda moći ćete saznati okvirni datum rođenja vaše bebe.

Kažemo okvirni zato što vam potpuno točnu informaciju zapravo može dati samo vaš liječnik ili liječnica. S obzirom da su oni upoznati s vašim cjelokupnim zdravstvenim stanjem i tijekom vaše trudnoće. Svakako mu/joj se obratite kako biste saznali sve neophodne informacije i sigurno iznijeli svoju trudnoću.

Metoda računanja dana poroda

Izračun termina poroda koji se najčešće koristi i kojeg koristi većina liječnika izračunava se brojanjem 40 tjedana od prvog dana vaše posljednje menstruacije. Ako je duljina vašeg menstrualnog ciklusa prosječna (ciklus od 28 dana), vaš je menstrualni ciklus vjerojatno započeo otprilike dva tjedna prije nego što ste zatrudnjeli. Ovo objašnjava zašto se kaže da trudnoća traje 40 umjesto 38 tjedana.

Ova metoda ne uzima u obzir koliko zapravo traje vaš menstrualni ciklus niti vašu pretpostavku o danu začeća. Općenito govoreći, žene obično ovuliraju oko dva tjedna nakon početka menstrualnog ciklusa. Vjerojatnije je da ćete znati kada je počela vaša posljednja menstruacija nego dan ovulacije.

Sada kada znate kako izračun obično radi, vrijeme je da u predviđena polja upišete tražene podatke i u tren oka saznate kada biste mogli roditi. Upišite kada je počela vaša posljednja mjesečnica i koliko je obično dug vaš ciklus. Kada popunite tražena polja, na kraju ćete dobiti okvirni datum rođenja vaše bebe i možete uživati u slatkom iščekivanju.

Zapamtite da je ovo sretno vrijeme u kojemu se trebate opuštati i pripremiti se za susret s malom osobom koja će obogatiti vaš život. Pa, ako ste spremni – krenimo s izračunom!

Kalkulator datuma poroda
Kada je počela Vaša posljednja mjesečnica?
Općenito, koliko su dugi Vaši ciklusi?
Izračunajte dan svog poroda
Vaše dijete će se najvjerojatnije roditi na ili oko* datuma
*Samo Vaš liječnik može u potpunosti točno odrediti nadnevak poroda ili nadnevak začeća na osnovu poznavanja Vašeg potpunog medicinskog stanja.
Promijeni moje podatke