Planiranje trudnoće Trudnice

Što je Humani korionski gonadotropin (hCG)?

hCG test

Ako ste trudnica ili planirate trudnoću, tada ste se susreli ili ćete se tek susresti, s kraticom hCG koja označava humani korionski gonadotropin – hormon kojeg proizvode stanice u posteljici tijekom trudnoće. U medicinskom kontekstu, razina hCG-a (koji je u direktnoj vezi s hormonom progesteronom), često se prati u sklopu testova trudnoće kako bi se potvrdila ili isključila trudnoća. Testovi trudnoće detektiraju prisutnost hCG-a u krvi ili urinu trudnice.

Testovi hCG-a u urinu

Kućni testovi trudnoće dostupni su u ljekarnama i mjere razinu hCG-a u urinu. Žena prikuplja uzorak urina na trudnoći test trakicu ili štapić i čeka rezultate. Ako je prisutan dovoljna razina hCG-a, test će pokazati pozitivan rezultat, što ukazuje na trudnoću.

Testovi iz krvi

Laboratorijski testovi krvi obično su precizniji od kućnih testova. Provjera hCG-a koristi se i u medicinskim postupcima praćenja zdravlja trudnice, dijagnosticiranja ektopičnih trudnoća ili procjene rizika od određenih problema u trudnoći. Liječnik može naručiti test krvi kako bi utvrdio razinu hCG-a i pratit će je tijekom trudnoće ili u dijagnostičke svrhe. Razine hCG-a mogu pomoći u procjeni gestacijske dobi i praćenju normalnog razvoja trudnoće.

Čemu služi hCG?
  1. Održavanje žutog tijela: hCG potiče žuto tijelo u jajniku da proizvodi progesteron. Progesteron je hormon koji održava endometrij (unutarnju oblogu maternice) i podržava implantaciju oplođenog jajašca. Ovaj proces ključan je za početak i održavanje trudnoće.
  2. Potvrda trudnoće: Razine hCG-a mogu se koristiti za potvrdu trudnoće. Testovi trudnoće često mjere prisutnost hCG-a u urinu ili krvi kako bi se utvrdilo je li žena trudna.
  3. Razvoj placente: hCG igra ključnu ulogu u razvoju placente. Placenta je organ koji se formira tijekom trudnoće i omogućuje razmjenu hranjivih tvari, kisika i otpadnih produkata između majke i djeteta.
  4. Potpora razvoju embrija: hCG podržava rani razvoj embrija. Njegova prisutnost signalizira da je oplođeno jajašce uspješno implantirano u maternici i da trudnoća napreduje.
  5. Praćenje zdravlja trudnoće: Razine hCG-a mogu se pratiti tijekom trudnoće kako bi se procijenilo zdravlje i razvoj fetusa. Njihova redovita mjerenja, posebno u ranim fazama, mogu pružiti informacije o normalnom rastu trudnoće.
  6. Identifikacija problema s trudnoćom: Izuzetno niske ili visoke razine hCG-a mogu ukazivati na određene probleme s trudnoćom. Na primjer, ektopična trudnoća ili problemi s posteljicom mogu se prepoznati kroz razine ovog hormona.
Što je povišen hCG?

Razina hCG-a obično se povećava tijekom prvih tjedana trudnoće, doseže vrhunac, a zatim se stabilizira. Izuzetno niske ili visoke razine hCG-a mogu ukazivati na određena stanja poput ektopične trudnoće, problematične trudnoće ili na probleme s posteljicom. Svako mjerenje hCG-a treba interpretirati u kontekstu kliničke slike i konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom.

Razine hCG-a (humanog korionskog gonadotropina) tijekom prvih osam tjedana trudnoće mogu značajno varirati kod različitih žena i čak tijekom iste trudnoće. Uobičajeno, razina hCG-a značajno raste u ranim fazama trudnoće.

Evo okvirnih smjernica:

1-2 tjedan: Razine su obično niske u prvim danima trudnoće, ali se brzo počinju povećavati nakon što se embrij smjesti u zid maternice;

3-4 tjedan: U ovom razdoblju razine rastu eksponencijalno. Normalne vrijednosti variraju, ali kod većine trudnica, razine hCG-a mogu biti između 5 i 426 mIU/ml.

5-6 tjedan: Razine i dalje rastu, a tipične vrijednosti mogu biti između 18 i 7.340 mIU/ml.

7-8 tjedan: Tijekom ovog razdoblja, razine dosežu svoj vrhunac i mogu biti između 7.650 i 229.000 mIU/ml.

Važno je napomenuti da ove brojke vrlo variraju, i niske i visoke razine hCG-a mogu biti normalne.

Ove su brojke općenite smjernice, ali važno je razumjeti da postoji značajna varijacija među ženama i da je važnije pratiti kako se razine hCG-a udvostručavaju svaka 48 do 72 sata tijekom rane trudnoće, što može biti indikator zdravog razvoja trudnoće. Interpretacija rezultata trebala bi biti usklađena s individualnom medicinskom situacijom, a uvijek biste se trebali konzultirati sa svojim ginekologom ili drugim kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom.