Planiranje trudnoće

Što je implantacijsko krvarenje i koji su znakovi?

Što je implantacijsko krvarenje i koji su znakovi? Bebe.hr portal

Implantacijsko krvarenje je lagano krvarenje ili točkasto krvarenje koje se javlja između sedam i 14 dana nakon oplodnje.

Nakon ovulacije, u trenutku kada je jajna stanica uspješno oplođena spermijem u jajovodu, embrij se počinje dijeliti i rasti. U to vrijeme, unutarnja sluznica maternice, koja se zove endometrij, počinje se mijenjati. Otprilike pet do šest dana nakon oplodnje, embrij koji brzo raste krenuo je niz jajovod i ušao u maternicu. Počinje trebati više hranjivih tvari, a endometrij se napunio dovoljno da ga podržava.

Zatim se embrij pričvrsti za endometrij, gdje postaje ovisan o majčinom tijelu za hranjive tvari i kisik. Kada se embrij  implantira, može poremetiti sićušne krvne žile. To neće uzrokovati nikakve probleme, ali neke će žene doživjeti lagano krvarenje, od ružičastog ili crvenog do smeđeg iscjetka.

 

Kada se javlja i koliko traje?

Takozvano implantacijsko krvarenje vjerojatno će nastupiti ranije od očekivane mjesečne menstruacije. Obično oko sedam do deset dana nakon oplodnje ili začeća.

Implantacijsko krvarenje treba biti samo blago, primjerice nekoliko kapljica krvi i može trajati nekoliko dana.

 

Znakovi implantacijskog krvarenja

 width=

 

Ovo su neki od najčešćih simptoma implantacijskog krvarenja:

  • Blagi grčevi
  • Natečene grudi
  • Lagano ili točkasto krvarenje (za koje neke žene kažu da se razlikuje od normalnog menstrualnog krvarenja jer je krv tamnija)
  • Osjećaj vrtoglavice
  • Glavobolja

Možda će Vas još zanimati: Kako razlikovati implantacijske grčeve od menstrualnih?

Implantacijsko krvarenje događa se u manje od 30 % ranih trudnoća. Vjerojatno nećete ni znati da ste trudni kada ga primijetite. Obično je točkasto, ali bilo kakvo krvarenje treba provjeriti ako ste zabrinuti. S obzirom da to još uvijek može biti simptom pobačaja ili izvanmaternične trudnoće.

Međutim ako primijetite točkasto krvarenje oko datuma kada biste trebali dobiti mjesečnicu, a sumnjate da ste trudni – napravite test na trudnoću. Ako ste trudni, razgovarajte sa svojim zdravstvenim djelatnikom i spomenite krvarenje koje imate, kako bi se mogli isključiti drugi čimbenici.

POVEZANO: Kako spolno prenosiva bolest može utjecati na trudnoću?