Dojenje posvojene bebe i bebe rođene od surogat majke

20/09/2022

Dojenje posvojene bebe i bebe rođene od surogat majke je moguće i to uz pomoć inducirane laktacije. Budući da inducirana laktacija najbolje funkcionira kod novorođenčeta ili vrlo male bebe, najbolje je da o tome razgovarate sa svojim liječnikom ili pedijatrom unaprijed. Odnosno bilo bi idealno da započnete izazivanje laktacije i mjesecima prije dolaska bebe.

 

Lijekovi za poticanje proizvodnje mlijeka

Pokazalo se da nekoliko lijekova koji se obično propisuju iz drugih razloga, kao što je lijek metoklopramid, u nekim slučajevima stimuliraju ili pojačavaju proizvodnju mlijeka.

Lijekove za poticanje proizvodnje mlijeka mora propisati liječnik, a oni imaju nuspojave. Stoga će vaš liječnik htjeti pregledati vašu povijest bolesti prije nego što ih prepiše. U nekim slučajevima, oralne kontracepcijske pilule mogu se koristiti za poticanje proizvodnje mlijeka.

Svaki lijek morate popratiti redovitom stimulacijom bradavica i dojki pumpicom za grudi svaka 2 do 3 sata. Kada vaša beba stigne, može se potaknuti da sisa na dojci. Sisanje dojenčeta pomaže u započinjanju odnosa dojenja dok dodatno potiče proizvodnju mlijeka.

 

Dojenje posvojene bebe

 

Koliko vremena je potrebno da se izazove laktacija?

Potrebno je razgovarati sa svojim liječnikom i započeti proces puno prije dolaska bebe. Proizvodnja mlijeka može potrajati tjednima – u prosjeku 4 tjedna – nakon što počnete izdajati mlijeko. Stres procesa usvajanja također može poremetiti proizvodnju mlijeka.

Obično negdje oko 3 mjeseca prije rođenja djeteta majke započinju uzimanjem tableta koje potiču izlučivanje hormona prolaktina, zaduženog za stvaranje mlijeka. Također mogu  uzimati i hormon progesteron i estrogen i paralelno počinjati s izdavanjem kako bi stimulirali dojke.

 

Biljni lijekovi i nadomjesci

U nekim zemljama majke za dojenje posvojene bebe koriste biljne lijekove, dostupne u kapsulama ili u čajevima, kako bi potaknule ili povećale količinu mlijeka. Pitajte svog liječnika ili stručnjaka za dojenje o biljnim lijekovima prije nego što razmotrite njihovu upotrebu.

Ne postoji način da se predvidi hoće li vaša proizvodnja mlijeka doseći dovoljnu razinu da u potpunosti zadovolji potrebe vaše bebe. Zato mnogi posvojitelji rado doje uz pomoć nadomjestaka koji osiguravaju donorsko majčino mlijeko ili formulu.

POVEZANO: 7 savjeta kako povećati količinu mlijeka dok dojite

Kristina

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr