Savjeti i njegaOsjetljiva i suha koža kod beba

Koža djece, posebice beba osjetljiva je i puno tanja od kože odraslih pa samim time i osjetljivija. Saznajte kako pravilno njegovati nježnu dječju kožu i brinuti o bebinoj suhoj koži sklonoj alergijama i atopijskom dermatitisu.
9 mjeseci prije

Kod bebine kože mehanizmi zaštite od vanjskih podražaja još nisu u potpunosti razvijeni pa joj je potrebna dodatna njega kako bi ostala zdrava. Sklonost suhoj koži i iritacijama ovisi o tipu kože bebe i specifičnoj genetskoj predispoziciji. Može se mijenjati ovisno o vanjskim čimbenicima, poput godišnjeg doba, doba djeteta i okoliša. Stoga se sve mjere navedene u ovom vodiču za roditelje ne mogu primijeniti na svaku situaciju i za svako dijete. No može biti korisno da ih znate i da otkrijete što najviše odgovara vašoj bebi kako bi se ublažili simptomi izrazito osjetljive i suhe kože.

SIMPTOMI SUHE KOŽE

Suhoća kod bebe može se javiti odmah po rođenju zbog negativne reakcije na novonastalu situaciju i okruženje u kojem se beba odjednom našla. Bebe također imaju puno tanji potkožni sloj i manji broj lipofilnih molekula, što dodatno utječe na suhoću.

Suhu kožu kod bebe najlakše ćete prepoznati po:

  • suhim i grubim ljuskicama ili dijelovima kože i to najčešće na licu, rukama i nogama,
  • djetetovoj želji da se stalno svrbi po tijelu ili glavi,
  • perutavoj koži.

SPRIJEČITE SUHOĆU NA BEBINOJ KOŽI

1. Odgovarajuća njega koža

Bebama koje imaju suhu kožu ne odgovara pretjerano pranje jer može dodatno oštetiti njihovu već oslabljenu zaštitnu barijeru kože. Njima gode blaga sredstva za pranje s lipidima koja ne sadržavaju sapun te su testirana i pogodna za suhu kožu. Za bebe sa suhom, osjetljivom kožom bolje je koristiti uljne kupke. Voda ne smije biti pretopla, a vrijeme kupanja treba biti prilično kratko. Trljanje bebe ručnikom može dodatno nadražiti kožu, stoga samo tapkajte bebinu kožu toplim ručnikom dok je ne osušite.

Redovita hidratacija stabilizira i učvršćuje zaštitnu barijeru kože i smanjuje osjećaj svrbeža – pogotovo nakon kupanja, tijekom zime i u područjima gdje je klima izrazito suha.

2. Pripazite pri odabiru odjeće

Odjeća ima važnu ulogu u sprječavanju iritacije kože stoga je obavezno pranje nove odjeće prije nego ju beba prvi put nosi. Dodatnu iritaciju mogu uzrokovati etikete koje za nježnu bebinu kožu mogu biti grube stoga ih ne zaboravite ukloniti. Prilikom izbora odjevnih komada prednost dajte onima od prirodnih materijala kao što su pamuk, svila ili viskoza. S druge strane, umjetne tkanine poput poliestera i najlona potiču znojenje i izazivaju osjećaj svrbeža iako su na dodir mekane i glatke. Korištenjem široke odjeće izbjegava se iritacija mehaničkim trljanjem i pretjerano znojenje.

3. Pravilna prehrana

Isključivo dojenje prvih šest mjeseci najbolja je preventiva, pogotovo kod beba u čijim obiteljima postoji sklonost alergijama. Preporučljivo je uvoditi nove namirnice jednu po jednu i pratiti bebine reakcije na novouvedenu hranu.

Općenito, bilo koja vrsta hrane može izazvati alergijsku reakciju. Najčešći alergeni su: citrusi, voćni sokovi, ribe i morski plodovi, jaja, kikiriki i drugi orašasti plodovi, protein iz kravljeg mlijeka, pšenica, rajčica i protein soje. Hrana koju većina podnosi je: grašak, gljive, šparoge, zelena salata, kruške, banane, lubenice, dinje i grožđe. Zdrave prehrambene navike uče se u ranom djetinjstvu zato se pobrinite se da vaše dijete zavoli povrće, voće i proizvode od cjelovitih žitarica.

4. Koži primjerena okolina

U bebinoj sobi treba biti što manje prašine i grinja. Rolete su bolji izbor od zavjesa, a umjesto tepiha, pod od drveta ili linoleuma. Posteljina treba biti lako periva, isto kao i omiljene plišane životinje i igračke.

Bebe bolje spavaju u sobi s umjerenom temperaturom s dovoljno vlage, pogotovo tijekom sezone grijanja.

5. Emocionalna njega

Jake emocije, osobito negativne mogu loše utjecati na stanje kože. Stoga pokušajte smanjiti pojavu stresa, ljutnje i straha. Grljenje, maženje i dodirivanja najbolji su antistresni program za vaše najmlađe.

 

Avatar

Mateja

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2018 BEBE.hr | Design & development by