Savjeti za razgovor s vašom djecom kad vas nešto muči oko unuka

22/01/2023

Ako postoji problem za koji smatrate da ga morate pokrenuti s roditeljima svog unuka, postoje osnove odnosno savjeti za razgovor s vašom djecom koje mogu pomoći da razgovor dobro prođe. Te osnove za dobru komunikaciju sa vašim djetetom ili partnerom vašeg djeteta o unuku su :

  • priprema,
  • vrijeme,
  • poštovanje
  • i perspektiva.

 

Savjeti za razgovor s vašom djecom o unucima

Priprema
Ponavljanje onoga što želite reći nasamo može vam pomoći pronaći dobar način da to kažete kada bude trenutak. Na primjer, ‘Primijetio sam da me Dino ne čuje kad sam iza njega. Jeste li i vi to primijetili?’ Ponekad pomaže vježbati ono što želite reći sa svojim partnerom ili prijateljem.

 

 

Vrijeme
Ako mislite da će to biti težak razgovor, može vam pomoći da odaberete mirno i privatno vrijeme za vas i roditelje vašeg unuka odnosno vašu djecu. Na primjer, ako su zauzeti poslom i obiteljskim obvezama tijekom tjedna, vikend bi mogao biti bolji.

Poštujte
Roditelji vašeg unuka gotovo sigurno čine najbolje što mogu za svoje dijete. Zamršen razgovor vjerojatno će proći bolje ako pokažete da poštujete njihovo roditeljstvo i iskustvo.

Ako vas brine ponašanje unuka, može pomoći da svom djetetu kažete što se dogodilo i zatim zatražite savjet. Na primjer, ‘Ana je stalno izuvala cipele na igralištu i uzrujala se kad sam je zamolio da ih ponovno obuje. Što smatrate uspješnim da je natjerate da ih zadrži?’

Svi vole pohvale. Usklađivanje vaše brige s pohvalama za vaše unuke i njihove roditelje može vam pomoći da se usredotočite na pozitivne stvari. Na primjer, ‘Luka je vrlo brzo naučio tu igru. I ima smisao za objašnjavanje stvari’.

Razumijevanje granica također je dio poštovanja. Možete izraziti zabrinutost, ali odgovornost je roditelja vašeg unuka da odluče što učiniti u vezi s tim.

Perspektiva
Ako imate dobar odnos s roditeljima svog unuka, možete pokušati postaviti općenita pitanja kako biste stekli dojam kako oni vide situaciju zbog koje ste zabrinuti. Na primjer, ‘Jesu li drugi roditelji u grupi imali ovaj problem?’ ili ‘Je li pedijatrica išta spomenula na zadnjem pregledu?’

POVEZANO: Odnosi i komunikacija odraslih s djecom rane i predškolske dobi

Kristina

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr