Za tate: Kako pomoći partnerici koja doji?

04/06/2022

Nove mame imaju jako puno posla oko dojenčadi. I potpuno je normalno je da se osjećaju umorno i u strahu. Ali istovremeno, i uzbuđeno i sretno zbog vaše nove bebe.

Iako i vi kao tata također imate ne prospavane noći i svoj dio tereta ipak je puno toga što može napraviti samo mama. Vaše znanje i podrška mogu biti presudni dok vaša partnerica uči kako dojiti. A ako joj je teško dojiti, možete joj povećati samopouzdanje i pomoći joj da prevlada izazove.

Za nove dojilje, hranjenje može trajati od 10 minuta do oko sat vremena po svakom dojenju. A većina novorođenčadi hrani se 8-12 puta dnevno. Za učenje dojenja vašoj partnerici potrebno je vrijeme, i nije uvijek lako.

Budite podrška i pokažite da vam je stalo do vaše partnerice i pokušajte joj pomoći olakšati ovo za sve vas značajno vrijeme.

 

Evo nekoliko načina na koje tate mogu pomoći partnerici koja doji:

Prije svega dajte svojoj partnerici do znanja da radi odličan posao! Recite joj koliko cijenite njezin trud i postignuća u dojenju. Čak i ako dojenje ne uspije unatoč njenom trudu, uvjerite je da je to u redu.

Potražite sitne načine kako se možete pobrinuti za svoju partnericu dok ona doji. Možda je to još jedan jastuk dok doji. Ili jutarnji omlet kakav voli. Pomognite je ako imate drugu djecu, kućnog ljubimca ili posjetitelje tako da ih vi “preuzmete”.

Iako ne možete dojiti, možete pomoći partnerici koja doji tako da donesete bebu u krevet na noćno hranjenje i vratiti bebu na spavanje ako je potrebno. Ovo će biti od velike pomoći vašoj partnerici. Čak i ako to radite samo za noćno hranjenje ili samo za neke noći.

Potaknite partnericu da pije puno vode i kupite dovoljno zdrave hrane koju može jesti. Dojenje će je učiniti gladnom i žednom.

Pomognite joj oko kućanskih poslova ili pronađite pomoć. Pokušajte ovaj period biti što više kod kuće i pomoći kod kuhanja i pranja. Ako možete obavljati kućanske poslove bez da se to od vas traži, to znači da se vaša partnerica uopće ne mora brinuti o tome. I da može ovaj period posvetiti vašem novom članu odmornija.

Imajte strpljenja ako vaša partner ne želi biti intimna s vama u ovom periodu. Ne znači da neće htjeti ali je razumljivo ako umorna i ometena od hranjenja i nošenja vaše bebe svakodnevno.

 

POVEZANO: Bez brige! 5 karakteristika zbog kojih ćete biti dobar tata

Kristina

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr