Savjeti i njega

3D Mamografija: što je bitno znati

3D Mamografija: što je bitno znati Bebe.hr portal

3D mamografija, još se zove i digitalna mamografija s tomosintezom, najnovija je tehnika snimanja u dijagnostici dojke, ključna za rano otkrivanje raka dojke. Ujedno je i najbolja metoda ranog otkrivanja kojom se može otkriti rak dojke i dvije godine prije nego što tumor postane opipljiv.

 

Kako izgleda postupak?

Ako želite ići na mamografiju, kao i kod ultrazvuka dojki, obratite se svom liječniku opće prakse da Vam da uputnicu (osim ako idete privatno). Zatim odabirete lokaciju gdje Vas naručuju na pregled. Imajte na umu da će Vas naručiti vjerojatno tek za nekoliko mjeseci. 

Kao i kod klasične mamografije dolazite u kliniku gdje Vas prima radiološki tehnolog. Kada ste na redu ulazite u prostoriju i skidate se do pasa a radiolog Vam objašnjava proceduru, postavlja nekoliko pitanja i zatim namješta dojku u područje snimanja.

Snima se samo par sekundi tako da se dojka stisne plastičnim nosačem kako bi se tkivo dojke pravilno rasporedilo. Tehničar će postupno namještati vaše dojke te potom napraviti snimke. Nakon pregleda ispunite formular gdje želite da Vam dođu (email ili pošta) te Vam nalazi dolazi kroz koji dan ili tjedan dana.

 

Mamografija: razlika između 2D i 3D

 width=

 

2D mamografija stvara sliku dojke iz dvije rendgenske slike svake dojke. Dok 3D digitalni mamograf s tomosintezom osigurava trodimenzionalno snimanje.

3D tehnologija koristi projekcije iz više kutova svake dojke te tako liječnicima daje jasniju sliku što se događa i nalazi u samoj dojci. Što znači i manji broj lažno pozitivnih nalaza (kada područje izgleda kao rak, ali se ispostavi da je tkivo normalno), koje je tomosintezom značajno reducirano.

 

Boli li mamografija?

Svaka žena je jedinstvena i različito osjeća i podnosi bol. Uglavnom iskustva žena kažu da  može zaboljeti. Ono što je pozitivno je da je bol nije jako intenzivna i sam postupak je jako kratak, samo par sekundi.

 

Koliko je mamografija štetna za zdravlje?

S obzirom da zrači dosta se govori o štetnosti, ali to nije baš tako. Novi mamografski uređaji koriste manje doze zračenja i nisu jako škodljivi. Svakako su prednosti mnogo veće.

 

Kada krenuti na mamografiju?

Iako savjetuju da je najbolje napraviti mamografiju u dobi između 38. i 40. godine, mi predlažemo da odete i prije. Iako u mlađoj dobi, žljezdano tkivo zauzima gotovo čitavu dojku pa je mamografska slika manje jasna. Nakon prve mamografije svaku sljedeću mamografiju u kombinaciji s ultrazvukom trebate dogovoriti sa svojim liječnikom.

 

 

Koliko često ići na mamografiju?

Preporuča se da se na mamografiju ide svake dvije godine, međutim najbolje je čuti mišljenje radiologa koji će Vam dati preporuku na temelju nalaza. Poslije 50. godine možete očekivati i pozive za besplatnu mamografiju, u sklopu nacionalonog programa.

POVEZANO: Savjeti za zdravu prehranu ako pokušavate zatrudnjeti