Savjeti i njega

Borba s depresijom nakon poroda

Borba s depresijom nakon poroda Bebe.hr portal

Borba s depresijom nakon poroda normalna je pojava koja će se nažalost manifestirati kod nekih novih majki. Takve majke će se u ovom razdoblju osjećati veoma loše i po glavi će im se vrtjeti različite neugodne pomisli. Ono što možete učiniti kako biste si olakšali ako ste među njima jest – educirati se o tome zašto vam se to događa. Iako je depresija bolest koja zahtjeva dugotrajno liječenje i upornost, borba s depresijom nakon poroda drugačiji je tip ove bolesti. Tako da ćete putem pravodobne edukacije biti u mogućnosti uvelike si olakšati taj zahtjevni period.

Znakovi postnatalne depresije uključuju negativne emocionalne promjene koje traju duže od 2 tjedna nakon rođenja. Vaš zdravstveni djelatnik može vam pomoći pronaći pravi tretman za postnatalnu depresiju. Podrška obitelji i prijatelja bit će iznimno važna i može vam pomoći u upravljanju simptomima depresije.

 

Što je postnatalna depresija?

Postnatalna depresija su negativne emocionalne promjene koje traju dulje od 2 tjedna i sprječavaju vas da radite stvari koje trebate ili želite raditi u svakodnevnom životu. Antenatalna i postnatalna depresija imaju iste simptome i liječe se na isti način. Jedina razlika između njih je vrijeme pojave.

Antenatalna depresija je depresija koja se javlja tijekom trudnoće. Postnatalna depresija je depresija koja se javlja u prvoj godini nakon rođenja. Možda ćete čuti da se antenatalna i postnatalna depresija zajedno nazivaju perinatalnom depresijom.

 

Borba s depresijom nakon poroda: Simptomi

Ako osjetite bilo koju od dolje navedenih promjena dulje od 2 tjedna, važno je potražiti stručnu podršku. Također je važno obavijestiti svog liječnika ako ste u prošlosti doživjeli mentalnu bolest. Prošle duševne bolesti mogu se vratiti u trudnoći.

 

 width=

 

Emocionalne promjene koje ukazuju na depresiju:

 • loše raspoloženje koje dugo traje,
 • često ste uplakani ili tužni,
 • izgubili ste samopouzdanje,
 • često se osjećate zabrinuti za svoju bebu ili sebe,
 • osjećate strah i paniku,
 • osjećate ljutnju ili nervozu,
 • osjećate strah od samoće ili izlaska iz kuće,
 • bojite se biti sami sa svojom bebom,
 • razmišljanje o životu se promijenilo. Npr. mislite da je sve što pođe krivo vaša krivnja, ili da ste bezvrijedni ili neuspješni. Ili mislite da bi vašoj bebi bilo bolje s nekim drugim, razmišljate o ozljeđivanju sebe ili svoje bebe.
 • borite se sa svakodnevnim zadacima poput kuhanja ili kupovine, izgubili ste interes za aktivnosti u kojima inače uživate.

Tjelesne promjene koje se događaju:

 • problemi sa spavanjem (ne možete spavati ili spavate puno više nego inače),
 • promjene u apetitu (ne jedete ili se prejedate),
 • imate vrlo malo energije

 

Borba s depresijom nakon rođenja djeteta: Strategije

 1. redovita tjelovježba – svaki način na koji možete unijeti malo kretanja u svoj dan je dobar
 2. zdrava prehrana – imajte pri ruci neku jednostavnu hranu, poput voća, jogurta, kruha od cjelovitih žitarica i svježeg povrća narezanog spremnog za jelo s umacima
 3. pokušajte se odmoriti – spavajte kad i vaša beba spava, idite rano u krevet i drijemajte kad god možete.

 

Liječenje postnatalne depresije

Postoje mnoge mogućnosti liječenja koje vam mogu pomoći ako osjećate simptome postnatalne depresije. Vaš liječnik će razgovarati s vama o planu liječenja koji odgovara vašim osobnim okolnostima i dobi, kao i vrsti i težini vaše depresije.

 

depresijom nakon poroda

 

Psihološki tretmani za antenatalnu i postnatalnu depresiju uključuju:

 • kognitivno bihevioralnu terapiju (CBT)
 • i interpersonalnu terapiju (IPT).

Cilj ovih terapija je pomoći vam u upravljanju osjećajima depresije i tjeskobe.

Liječnici ponekad preporučuju antidepresive za prenatalnu i postnatalnu depresiju. Postoji mnogo različitih vrsta antidepresiva, uključujući neke koje možete sigurno koristiti tijekom trudnoće i dojenja. Za mnoge ljude lijekovi koji se koriste zajedno s psihološkom terapijom mogu vrlo dobro djelovati.

Prijem u bolnicu rijetko je potreban zbog prenatalne ili postnatalne depresije. Zdravstveni djelatnici mogli bi razmotriti primanje trudnica ili rodilja u bolnicu ako se osjećaju suicidalno. Ili ako razmišljaju o ozljeđivanju sebe ili svoje bebe.

POVEZANO: Razgovarajmo o tome: Postporođajna depresija