Savjeti i njega

Endometrioza – Simptomi, rizici, dijagnoza i liječenje

Endometrioza - Simptomi

Endometrioza može utjecati na žene bilo koje dobi, uključujući i tinejdžerice. A simptomi su različiti, dok su neke žene jako pogođene, druge nemaju nikakve vidljive simptome.

 

Što je endometrioza?

Endometrioza je stanje u kojem komadići tkiva endometrija, slični sluznici maternice, rastu i pričvrste se za druge organe u tijelu. To utječe na tkivo i organe u području zdjelice kao što su jajnici i jajovodi, ali može utjecati na druge organe u tijelu.

To je dugotrajno stanje koje može imati značajan utjecaj na vaš život, ali postoje tretmani koji mogu pomoći.

 

Simptomi endometrioze

Primarni simptom endometrioze je bol u zdjelici, često povezan s menstruacijom i pojačan u to vrijeme. To nisu uobičajeni grčevi tijekom menstruacije, nego mnogo jači od uobičajenih. Bol se također može pojačati tijekom vremena.

 

Endometrioza

 

Ostali simptomi endometrioze uključuju:

  • Bolne i obilne mjesečnice (dismenoreja). Bol i grčevi mogu početi prije menstruacije i produžiti se nekoliko dana nakon. Osim u zdjelici bolovi mogu biti prisutni i u donjem dijelu leđa i u trbuhu. Također mjesečnice mogu biti  toliko obilne da koristite mnogo uložaka ili tampona i možete prokrvariti i do odjeće.
  • Bol tijekom spolnog odnosa uobičajena je kod endometrioze.
  • Bol prilikom mokrenja kao i kod pražnjena crijeva, posebno tijekom menstruacije.
  • Moguće je i intermenstrualno krvarenje odnosno krvarenje između menstruacija.
  • Ponekad se endometrioza tek dijagnosticira kod onih koji traže liječenje neplodnosti. Čak 40% žena koje imaju problem zatrudnjeti imaju endometriozu. 
  • Ostali znakovi i simptomi. Možete osjetiti umor, proljev, zatvor, nadutost ili mučninu, osobito tijekom menstruacije. Za neke žene, endometrioza može imati veliki utjecaj na njihov život i ponekad može dovesti do depresije.

 

Je li bol pokazatelj jačine stanja?

Ozbiljnost boli nije pouzdan pokazatelj opsega stanja. Možete imati blagu endometriozu s jakom boli. Ili uznapredovalu endometriozu s malo boli ili potpuno bez boli.

Endometrioza se ponekad pogrešno tumači kao upalne bolesti zdjelice ili ciste jajnika. Može se zamijeniti i sa sindromom iritabilnog crijeva zbog proljeva, zatvora i grčeve u trbuhu.

 

Faktori rizika

Nekoliko čimbenika izlaže vas većem riziku od razvoja endometrioze, kao što je početak menstruacije u ranoj dobi i prolazak kroz menopauzu u starijoj dobi.

Također i kratki menstrualni ciklusi, obilne menstruacije, nizak indeks tjelesne mase, unutar obitelji povijest bolesti endometrioze i poremećaji reproduktivnog trakta.

Endometrioza se obično razvija nekoliko godina nakon početka menstruacije. Znakovi i simptomi endometrioze mogu se privremeno poboljšati tijekom trudnoće i mogu potpuno nestati s menopauzom, osim ako ne uzimate estrogen.

 

Kako se dijagnosticira endometrioza?

Može biti teško dijagnosticirati endometriozu jer simptomi mogu znatno varirati, a mnoga druga stanja mogu uzrokovati slične simptome. A osobito ako imate malo ili uopće nemate simptome.

Prvi korak je pregled zdjelice kod ginekologa. Tamo će Vas također pitati o simptomima i preporučiti liječenje ako smatra da imate endometriozu. Daljnje pretrage mogu biti ultrazvučni pregled, magnetska rezonanca ili laparoskopija.

Ultrazvučni test koristi se za stvaranje slika unutrašnjosti zdjelice. Može se izvesti pritiskom sonde na trbuh ili umetanjem u vaginu.

Magnetna rezonancija (MRI) koristi magnetsko polje i radio valove za stvaranje detaljnih slika organa i tkiva u tijelu. Vašem ginekologu može dati detaljan pregled cista i ožiljnog tkiva koji može pomoći u liječenju.

Najbolji dijagnostički pregled endometrioze je laparoskopija. To je kirurški zahvat koji kirurgu omogućuje pregled unutrašnjosti trbuha pomoću tankog instrumenta za promatranje koji se zove laparoskop.

Bitno je da posjetite liječnika ako imate simptome endometrioze, jer je to ozbiljno zdravstveno stanje koje se često ne dijagnosticira u ranoj fazi. Može uzrokovati neplodnost i povećati rizik od raka jajnika.

 

Tretmani za endometriozu

 width=

 

Postoje tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma kao lijekovi protiv bolova kao  ibuprofen i paracetamol. I hormonski lijekovi koji uključujući pilulu, flaster i kontracepcijski implantat. Te analozi hormona koji oslobađa gonadotropin (GnRH).

Osim lijekova za ublažavanje simptoma može se ići i na kirurški zahvat za odsijecanje dijelova tkiva endometrioze. U krajnjem slučaju i operaciju uklanjanja dijela ili svih organa zahvaćenih endometriozom kao npr. slijepog crijeva ili maternice.

Vaš liječnik će s vama razgovarati o mogućnostima. Ponekad mogu predložiti da ne počnete odmah s liječenjem, kako bi vidjeli hoće li se vaši simptomi poboljšati i sami od sebe.

POVEZANO: 3D Mamografija: što je bitno znati