Planiranje trudnoće Savjeti i njega

Jeste li razgovarali s partnerom što vam je važno u odgoju djece?

važno u odgoju djece

Prije nego se upustite u planiranje trudnoće bit će potrebno s partnerom razgovarati o tome što vam je važno u odgoju djece. Iako postoji mnogo lijepih načina na koje će vas rođenje djeteta promijeniti kao par, postoje i mnogi izazovi. Stoga je važno imati određene razgovore s partnerom prije nego se upustite u svijet roditeljstva.

Želite biti sigurni da ste na istoj stranici te da ćete živjeti kao pravi tim. Naravno, nijedan razgovor vas u potpunosti ne može pripremiti za roditeljstvo. Međutim, imajući jedan (ili nekoliko) ozbiljnih razgovora o željama i očekivanjima može itekako razjasniti stvari. Razlike u razmišljanjima između partnera izuzetno su uobičajene, a to je još izraženije kada je riječ o odgoju djece. POVEZANO: Kako održati kvalitetan odnos s partnerom u postporođajnom razdoblju?

Postoji više razloga zbog kojih se razilazite u određenim stvarima kada je u pitanju odgoj

Ono u čemu se vi i partner možda razlikujete može biti vaš odgoj, vaša osobnost, vaš način života i raspoređivanje vremena, različit pogled na disciplinu i obveze kada su u pitanju djeca, sukobljena stajališta o slobodi i razinama rizika za djecu ili različita mišljenja o izboru škola i izvannastavnih aktivnosti.

Konflikti se najčešće pojavljuju oko discipline. Ako ste popustljivi, možda ćete tolerirati puno više nego što je vaš partner spreman podnijeti. Ako ste strogi i disciplinarni, vaš partner može misliti da ste pregrubi prema djeci. Bez obzira na ono oko čega se ne slažete, važno je pronaći načine za prevladavanje razlika radi dobrobiti djece. Kada se roditelji svađaju zbog djece, to može biti štetno, jer djeca često misle da je svađa njihova krivnja.

Odgoj djece je najkompleksniji posao koji ćete ikada obaviti i konflikti su neizbježni. Ipak, kada se roditelji mogu složiti oko važnih stvari, sve postaje lakše. Srećom, nikada nije kasno razgovarati o tome što vam je važno u odgoju djece kako biste razvili smjernice koje će vam pomoći u godinama koje dolaze.

Prije negoli se odlučite na začeće, razgovarajte o ovim stvarima koje će vam otkriti što vam je važno u odgoju djece

Prvo pitanje trebalo bi biti: želite li oboje imati dijete i biti roditelji? Jednostavno i jasno. To je nešto što se ne može forsirati niti izazvati pritiskom. Važno je razgovarati o željama jednog i drugog partnera. Razgovarajte o tome kako svaka osoba vidi idealan život – uklapa li se uloga roditelja u tu ideju?

Kod nekih je ljudi želja da postanu roditelji prisutna cijeli život. Drugi će možda osjećati da još nisu spremni za taj pothvat ili shvaćaju da to uopće nije za njih. Važno je otvoreno komunicirati o svojim stvarnim osjećajima. Razgovarajte jedno s drugim kako biste se uvjerili kako je odgoj djeteta nešto što oboje žarko priželjkujete. Svaki odgovor osim veselog DA s obje strane, nije dovoljno dobar odgovor da biste krenuli na put začeća.

Svaka obitelj ima svoju jedinstvenu dinamiku. Postoje oni koji imaju tu privilegiju da jedan od roditelja ostane kod kuće s djetetom. Ako se vaša obitelj nalazi u toj situaciji, bit će važno zajedno odlučiti tko će preuzeti tu ulogu i pružiti svakodnevnu brigu djetetu. Ova odluka obuhvaća ne samo vrijeme porodiljskog ili roditeljskog dopusta s posla, već i budućnost koja slijedi nakon toga. Razgovarajte sa svojim partnerom kako biste zajedno oblikovali plan koji je prihvatljiv za oboje, uzimajući u obzir kratkoročne i dugoročne potrebe djeteta.

Možda oba partnera trebaju ili žele imati karijeru. U tom slučaju, treba razgovarati o alternativnoj skrbi za dijete. Ključno je da oba partnera otvoreno komuniciraju o svojim stajalištima prema vrtićima, ulozi djedova i baka te potencijalnom angažiranju dadilja. Bez obzira radi li se o poslu s punim radnim vremenom ili skraćenom radnom vremenu, nužno je razgovarati o svojim zajedničkim ciljevima i planovima povezanim s profesionalnim angažmanom.

Financije

Prije dolaska bebe ključno je otvoreno razgovarati o proračunu i financijskom planiranju. Postavite si pitanje: “Koliko točno možemo izdvojiti svaki mjesec za potrebe djeteta?”

Sjednite zajedno i raspravite o mjesečnom budžetu za planirane izdatke, ali i za neočekivane situacije. Planirani troškovi uključuju dječju formulu, pelene, odjeću, kreme, igračke, čuvanje i slično. Neočekivani troškovi mogu obuhvatiti nepredviđene situacije poput lijekova, terapija ili tretmana. Razmislite zajedno o tome koliko možete odvojiti za takve situacije koje niste planirali.

Osim toga, važno je otvoreno razgovarati o tome kako uskladiti potrebe i želje s financijskom stvarnošću. Svaki roditelj ima svoje preferencije koje mogu dovesti do različitih stajališta. Na primjer, jedan roditelj može inzistirati na kupovini potpuno nove odjeće za dijete. Drugi će možda smatrati da je kupnja rabljene odjeće sasvim u redu s obzirom na brzinu djetetova rasta. Zato je presudno da se unaprijed otvoreno razgovara o financijskim aspektima kako bi se osigurala skladna i uravnotežena financijska strategija.

U ovu kategoriju ulaze i dječje želje i prohtjevi. Budite svjesni toga da će djeca kako rastu željeti sve više toga. Roditelji bi trebali biti suglasni oko toga na koje je stvari u redu potrošiti novac, a na koje ipak ne žele trošiti. „Ujedinjena fronta“ u tom je slučaju najbolji način da svoju djecu naučite vrijednosti novca i pokažete im da ne moraju imati svaku najnoviju igračku. POVEZANO: Razvijte vještine upravljanja novcem kod djece od najranije dobi

Ljubav i briga ono su što je važno u odgoju djece

Na kraju dana, usprkos mnogobrojnim savjetima o roditeljstvu, postoji vrlo malo apsolutno ispravnih ili pogrešnih pristupa u odgoju djece. Ono što je ključno jest da vaša djeca osjete ljubav, brigu i sigurnost. Ona često uče kroz promatranje i imitiranje. Vaši postupci, reakcije i način komunikacije bitno utječu na njihovu formaciju. Budući da ste njihov najvažniji uzor, nastojte pokazivati vrijednosti koje želite da usvoje.

Ono što djeluje za jedno dijete ne mora nužno biti prikladno za drugo. Prilagodite svoj pristup prema svakom djetetu individualno, uzimajući u obzir njihove jedinstvene karakteristike. Uspješno roditeljstvo temelji se na ljubavi, razumijevanju i prilagodljivosti, te sposobnosti da rastemo zajedno s našom djecom dok prolazimo kroz različite faze njihova odrastanja. POVEZANO: Kako se nositi s onima koji kritiziraju vaše roditeljstvo