Savjeti i njega

Kad je pravo vrijeme za terapiju?

kada otići na terapiju

Iako još uvijek vlada mišljenje da je posjet terapeutu rezerviran samo za ljude s nekom od dijagnoza, razgovor s terapeutom preporučuje se svima, a posebice novopečenim majkama koje pate od premorenosti ili postporođajne depresije. Mentalno zdravlje vrlo je bitna stavka života u današnjem vremenu pa je posjet stručnjacima i više nego preporučljiv. I ne, to nije nešto što se radi samo na filmovima. Razgovor s psihijatrom ili psihologom stvar je mentalne higijene i trebao bi se obavljati u redovitim intervalima. Kada otići na terapiju?

Ako osjećate nešto od navedenog:

  1. Doživljavate snažne osjećaje tuge ili bespomoćnosti. Ako se povremeno osjećate loše, nemojte se previše zabrinjavati jer se raspoloženja i emocije mijenjaju kod svakog čovjeka. No ako iz lošeg razdoblja ne možete izaći kroz dulje vrijeme, ti osjećaji mogu biti znak ozbiljne depresije, tjeskobe, anskioznosti. Što je razlog da pronađete terapeuta koji vam može pomoći razgovarati o tim osjećajima, i počnete proces ozdravljenja.
  2. Savjeti prijatelja i obitelji više vam ne pomažu. Koliko god dobronamjerne bile, preporuke od prijatelja i obitelji o suočavanju sa životnim izazovima možda nisu dovoljne. Pomoć profesionalno obučenog i iskusnog terapeuta može biti puno korisnija. Ponudit će vam alate i metode koje prijatelji i obitelj ne mogu znati.
  3. Vi ili vaša voljena osoba patite od kronične bolesti. Osjećaji koje sa sobom donosi bolest mogu izazvati stres, tjeskobu i depresiju. U toj situaciji vrlo je lako upasti u negativne obrasce razmišljanja i ne vidjeti sretne trenutke. Terapeuti vam mogu pomoći da sagledate svijetlu budućnost, tako da se naučite usredotočiti i na pozitivne aspekte života.
  4. Prolazite kroz velike promjene. Rođenje bebe, povećanje obitelji, preseljenje, rastava braka… velike promjene mogu izazvati emocionalnu patnju. Psihoterapeut vas može odvesti kroz proces i pomoći vam naučiti kako se nositi s novonastalim stanjem. Ponudit će vam prijedloge i zadatke za lakše raspoređivanje obveza, ideje kako pomoći djeci da se naviknu na novu sredinu ili novog člana obitelji. Posebice vam može pomoći ako se suočavate s postporođajnom depresijom.
  5. Nedavno ste izgubili voljenu osobu ili bliskog prijatelja. Tuga je normalna emocija, ali ako osjećate teško breme gubitka člana obitelji, pouzdanog prijatelja ili ljubimca, i ne znate se nositi s emocijama, terapija vam može pomoći.
  6. Ne možete dojiti. Dojenje može biti veliki izazov i postavljati preveliki pritisak na majke (bilo prvorotkinje ili višerotkinje). Kroz dojenje žene doživljavaju uspijeh ili neuspjeh sebe kao majke. Iako znamo da nije tako, u naletu hormona, a odmah nakon poroda, mnoge se majke osjećaju neuspješno i tužno zbog dojenja. Razgovor s profesionalcem, pa makar i sa savjetnicom za dojenje, pomoći će vam da se smirite i usavršite tehniku.
  7. Ne volite svoj odraz u ogledalu. Niste jedini koji se osjeća loše zbog nemogućnosti kontroliranja i mijenjanja prehrambenih navika. Ne čudi zato da u Hrvatskoj postoje dnevne klinike za poremećaje u prehrani. Jedna od njih je u zagrebačkoj bolnici Vrapče gdje se možete javiti i prijaviti za besplatno savjetovanje i pomoć.
  8. Osjećate da ste izgubili kontrolu! Terapija može pomoći smirivanju uzburkanih voda – bijesa, ljutnje ili drugih nekontroliranih emocija. Postoje trenuci kada vam se može činiti da vam je život izvan kontrole. Razgovor s terapeutom dobar je način da se podsjetite na ono što zapravo možete kontrolirati u svom životu. I na sve lijepe stvari na kojima možete i trebate biti zahvalni.
  9. Imate problema u obitelji. Terapija parova i obitelji može pomoći poboljšanju komunikacije, suočavanju s izazovima i rješavanju sukoba (ne odnosi se na obitelji u kojima je prisutno nasilje). Terapija za obitelji izvrsna je za gotovo svaku obitelj, stručnjaci mogu pomoći svakom članu pronaći razumijevanje i suosjećanje prema drugima.
  10. Osjećate da trebate razgovarati s nekim. Ako osjećate da vam je potrebna pomoć, potražite je. Ako osjećate da ste spremni za razgovor .- razgovarajte. Nemojte se sramiti ili osjećati nelagodno zbog poduzimanja mjera za poboljšanje svojeg mentalnog zdravlja. Bez obzira na razlog. Vi najbolje poznajete sebe, i ako smatrate da trebate na razgovor, tko vam može suditi i reći bilo što protiv toga?!