Planiranje trudnoće Savjeti i njega Trudnice

Prenatalni vitamini: Kako odabrati najbolje?

Kako odabrati najbolje prenatalne vitamine Bebe.hr portal

Pomozite svojem tijelu i svojoj bebi uz najbolje prenatalne vitamine koji vašem tijelu osiguravaju vitamine i minerale potrebne tijekom trudnoće.

Zašto uzimati prenatalne vitamine?

Prenatalni vitamini osiguravaju da tijekom trudnoće dobivate hranjive tvari koje vaše tijelo treba. Posebno su dizajnirani za isporuku specifičnih vrsta i količina hranjivih tvari potrebnih tijekom različitih faza razvoja vaše bebe, g obični multivitamini ne mogu pomoći.

Folna kiselina, na primjer, neophodna je za razvoj bebinog mozga i kralježnice u najranijim fazama. Vaše tijelo treba dvostruko više željeza tijekom trudnoće nego prije trudnoće. Mnoge prenatalne također imaju vitamin D i kalcij za izgradnju jakih kostiju i zuba tijekom trećeg tromjesečja.

Kada koristiti prenatalne vitamine?

 width=

Prenatalni vitamini na scenu stupaju najmanje mjesec dana nakon začeća, a bilo bi idealno čak tri mjeseca prije začeća. I zatim nastaviti tijekom cijele trudnoće.

Zapravo, često je najbolje uzimati prenatalni vitamin svaki dan ako uopće postoji šansa da zatrudnite, čak i ako to ne planirate. To je zato što se ključni neurološki razvoj odvija tijekom prvog mjeseca trudnoće, kada bi folna kiselina imala najviše zaštitnih prednosti. Nema razlike u koje ćete doba dana uzimati prenatalni vitamin. Ako osjećate mučninu, mnoge trudnice smatraju da uzimanje prenatalnog lijeka uz obrok može biti od pomoći.

Koliko dugo trebate uzimati prenatalne vitamine?

Trebali biste svakodnevno uzimati prenatalni vitamin tijekom cijele trudnoće. Ako planirate dojiti nastavite uzimati prenatal najmanje šest mjeseci, ako ne i cijelo vrijeme. Ako ste već trudni i niste uzimali prenatalne vitamine, ne morate se brinuti; samo počnite što prije možete.

Kako odabrati najbolje prenatalne vitamine?

najbolje prenatalne vitamine

Potražite ove četiri osnovne hranjive tvari koje su posebno važne tijekom trudnoće:

  • Folna kiselina: 600 mcg Pomaže kod razvoja neuralne cijevi i u sprječavanju defekata, kao što je Spina Bifida.
  • Vitamin D: 600 IU Pomaže u održavanju zdravog razvoja kostiju i vašeg imunološkog sustava.
  • Željezo: 27 mg Pomaže u sprječavanju anemije, koja može utjecati na opskrbu bebe kisikom putem crvenih krvnih stanica.
  • Kalcij: 1000 mg Pomaže u zdravlju kostiju. Imajte na umu da većina prenatalnih vitamina ne sadrži toliko kalcija. Ukoliko ga ne unosite dovoljno prehranom, razgovarajte sa svojim liječnikom o uzimanju zasebnog dodatka kalcija.

Folat VS. folne kiseline

Također možete primijetiti da neki prenatalni vitamini sadrže folat, dok drugi sadrže folnu kiselinu. Iako većina ljudi (uključujući i većinu liječnika) koristi pojmove naizmjenično, oni su tehnički različiti. Ali to općenito nije problem za većinu trudnica.

Folat je prirodni oblik vitamina (vitamin B9), a folna kiselina je sintetička verzija. Gotovo svima nije bitno koju će uzeti. Postoje neki rijetki razlozi zašto bi se odabrala folna kiselina, ali to je opet iznimka.

POVEZANO: Planirajte dojenje još u trudnoći za izgradnju dobre rutine dojenja