Kutak za tate Mame Savjeti i njega

Kako roditelji mogu pomoći djeci izgraditi samopoštovanje

Izgraditi samopoštovanje

Izgraditi samopoštovanje nekoj djeci može biti puno lakše od drugih. Nisu svi isti. Ali je za svakog bitno da ga ima. Samopoštovanje pomaže djeci da se nose s pogreškama i da pokušaju ponovno. Čak i ako u početku ne uspiju. Ona je osnova za sve daljnje korake u životu i na temelju nje će dalje birati iskustva i prijatelje.

Kako kao roditelj možete pomoći djeci da se osjećaju dobro u svojoj koži?

Pomozite mu da nauči raditi stvari sam. Čak i učenje držanja šalice ili poduzimanja prvih koraka izaziva osjećaj majstorstva i užitka. Kako vaše dijete raste, stvari poput učenja oblačenja, čitanja ili vožnje bicikla povećavaju šanse za rast samopoštovanja.

Kada učite djecu kako raditi stvari, pokažite im i pomozite im u početku. A onda ih pustite da učine sami sve što mogu, čak i ako griješe. Budite sigurni da vaše dijete dobije priliku učiti, pokušavati i osjećati se ponosno. Nemojte previše olakšavati nove izazove ili umanjivati teške.

Hvalite svoje dijete, ali – učinite to mudro. Naravno, dobro je pohvaliti djecu. Vaša pohvala je način da pokažete da ste ponosni. Ali neki načini hvale djecu zapravo se mogu obiti o glavu. POVEZANO: 5 znakova koji mogu ukazivati da je vaše dijete razmaženo

Kako na mudro pohvaliti dijete i izgraditi samopoštovanje?

Prvo je bitno da su pohvale iskrene. Da ih kažete kada ih mislite. One koje se ne osjećaju zasluženo – ne zvuče istinito. Na primjer, reći djetetu da je odigrao sjajnu igru kad zna da se nije djeluje šuplje i lažno. Bolje je reći: “Znam da to nije bila tvoja najbolja igra, ali svi imamo takve dane. Ponosan sam na tebe što nisi odustao.” Dodajte izglasavanje povjerenja: “Sutra ćete se vratiti u svoju igru.”
Hvalite trud. Izbjegavajte usmjeravanje pohvala samo na rezultate (poput dobivanja petice) ili fiksne kvalitete (poput pametnog ili atletskog).

Umjesto toga, ponudite većinu pohvala za trud, napredak i stav. Na primjer: “Naporno radiš na tom projektu”, “Postaješ sve bolji i bolji na ovim testovima pravopisa” ili: “Ponosan sam na tebe što vježbaš klavir – stvarno se držiš toga.” Uz ovu vrstu pohvala, djeca ulažu trud u stvari, rade na ciljevima i pokušavaju. Kada djeca to učine, vjerojatnije je da će uspjeti. POVEZANO: Naučite svoje dijete da bude obzirnije uz ovih 5 savjeta!


Budite dobar uzor. Kada uložite trud u svakodnevne zadatke (poput grabljenja lišća, pripreme obroka, čišćenja posuđa ili pranja automobila), dajete dobar primjer. Vaše dijete uči uložiti napor u pisanje domaćih zadaća, čišćenje igračaka ili izradu kreveta. Modeliranje pravog stava također se računa. Kada zadatke obavljate veselo (ili barem bez gunđanja ili prigovaranja), učite svoje dijete da učini isto. Kada izbjegavate žuriti kroz poslove i ponosite se dobro obavljenim poslom, naučite svoje dijete da i to radi.

Ne koristite oštre kritike. One neće izgraditi samopoštovanje kod djece. Poruke koje djeca čuju o sebi od drugih lako se pretvaraju u ono što osjećaju prema sebi. Teške riječi (“Tako si lijen!”) su štetne, a ne motivirajuće. Ispravite djecu sa strpljenjem. Usredotočite se na ono što želite da učine sljedeći put.

Samopoštovanje raste kad djeca vide da je ono što rade važno drugima. Djeca mogu pomoći kod kuće, napraviti uslužni projekt u školi ili učiniti uslugu bratu ili sestri. Pomaganje i ljubazna djela grade samopoštovanje i druge dobre osjećaje.

POVEZANO: Načini izgradnje karaktera kod djece