Kutak za tate Savjeti i njega

Kako voditi “teške” razgovore sa partnerom

Kako voditi "teške" razgovore sa partnerom Bebe.hr portal

Ako trebate voditi teške razgovore sa partnerom, možda nećete znati odakle početi ili što reći. Odnosi mogu biti izazovni. Dobro je prije takvih razgovora dati si vremena ako je to moguće. Isto tako i odlučiti kako ćete nastupiti.

Korisne ideje o tome kako voditi “teške” razgovore sa partnerom

Poštujte različitosti

Koliko god se blisko mogli osjećati uz svog partnera ni vi ni vaš partner nećete uvijek imati isti pogled na neke stvari. Način na koji ste odgojeni igra ulogu u tome kako se osjećate. Također vam daje i ideje o tome kako odnosi funkcioniraju i kako odgajati djecu. Vi i vaš partner možete imati vrlo različite stilove roditeljstva. Ono što je bitno da obje strane prihvate prvo je da je to u redu. Stav gdje prihvaćate i poštujete vaše različitosti može jako puno pomoći kod donošenja težih odluka. Kao i generalno za vas kao par.

Postati roditelj ponekad može dovesti do toga da se osjećate kao da gubite svoj identitet i osjećaj sebe. Odvajanje vremena za sebe i razgovore sa partnerom važno je za vaš odnos i za vaše zdravlje.

 width=

Odvojite vrijeme i budite strpljivi

Ako trebate imati težak razgovor s partnerom, svakako odvojite vrijeme za razgovor. Odaberite dobro vrijeme za razgovor. To je onda kada znate da ćete oboje biti mirni i da ćete moći provesti vrijeme razmišljajući o stvarima. Ako imate djecu, može biti dobro provjeriti da nisu u blizini. Bit će lakše razgovarati bez ometanja.

Budite spremni na strpljenje jer bi razgovor mogao potrajati. Budite iskreni o tome kako se osjećate. Slušajte što vam partner govori i razmislite o tome. Prihvaćanje različitosti vašeg partnera može vam pomoći da budete strpljiviji i s razumijevanjem. Strpljenje znači da date vremena svom partneru da komunicira što misli i osjeća bez da ga prekidati. Ovo isto tražite za sebe. I zapamtite – u svakoj situaciji postoji šansa i da ste u krivu.

Usredotočite se na problem

Važno je da partneru date do znanja kako se osjećate, ali ostanite usredotočeni na glavni problem o kojem želite razgovarati. Usredotočite se na to kako biste željeli da stvari budu; a ne na ono što smatrate da je vaš partner pogriješio. Korištenje ‘ja’ izjava, kao što je “osjećam se uzrujano kada…”, može biti lakše za vašeg partnera. Izjave poput “ti si krivo…”, “nisi dobro napravila” itd. imaju fokus na kritiku partnera a ne na problem.

Ako možete biti fleksibilni prema potrebama svog partnera, vjerojatnije je da će oni biti fleksibilni prema vama. Određivanje onoga što vam je najvažnije i najmanje važno može vam pomoći u pregovorima. Ako se stvari previše zahuktavaju, zatražite time-out. Vratite se na temu kada se oboje budete osjećali smirenije.

Budite aktivni slušatelj

 width=

Aktivno slušanje znači stvarno čuti i razumjeti ono što druga osoba pokušava reći. Ako partneru ponovite ono što je rekao, pokazuje da ste ga čuli. Ako ste stalno usredotočeni na ono što sljedeće želite reći, ne slušate pomno drugu osobu. Ako ste zabrinuti da ćete zaboraviti što želite reći, može vam pomoći da to zapišete.

Ako imate djecu, i za njih je dobro vidjeti svoje roditelje kako dobro upravljaju sukobima i uče pregovarati i rješavati probleme. Kada djeca čuju svađu roditelja, a ne raspravu, to utječe i na njih. Osim osjećaja tuge i straha, ujedno uče i krivi obrazaca ponašanja. Držite svoju djecu podalje od bilo kakvog sukoba i zapamtite da djeca nikada ne bi trebala zauzimati stranu!

Nakon što ste sklopili dogovor, zapišite ga i pokušajte ga se pridržavati. Može pomoći da pristanete na probno razdoblje, a zatim ga ponovno pregledate.

POVEZANO: Bez brige! 5 karakteristika zbog kojih ćete biti dobar tata