Savjeti i njega

Kako vratiti svoje staro tijelo nakon poroda?

Kako vratiti svoje staro tijelo nakon poroda? Bebe.hr portal

Savršena, isklesana tijela žena koje su do jučer imale trudnički trbuh česte su slike kojima nas bombardiraju gdje god pogledamo. Ali stvarnost je nešto drugačija i najgore što možete je sebe kriviti ako čim prije ne vratite svoju staru kilažu. Imajte na umu, da kao i vi, većina novih majki čezne jer više ne može stati u svoje stare, omiljene traperice. Kako biste lakše vratili svoje staro tijelo pomoći će vam naša 3 osnovna koraka za gubljenje kilograma.

Prvi korak: Nemojte pokušavati smršavjeti preko noći!

Zapamtite, trebalo vam je devet mjeseci da skupite kilograme – stoga dajte sebi barem šest do devet mjeseci kako biste se vratili na težinu prije trudnoće. No nemojte to koristiti predugo kao izgovor da izbjegavate teretanu. Studije su pokazale da težinu od trudnoće koju ne izgubite u godini dana nakon poroda nećete izgubiti nikada. Tijekom poroda većina žena izgubi 4 do 6 kilograma te kroz prvi tjedan nakon poroda nestane i ostatak kilograma koje je činila nakupljena voda u organizmu. Ostali kilogrami čine masne naslage koje su se skupile kroz 9. mjeseci trudnoće.

Kao i kod uobičajenog mršavljenja i ovdje je računica vrlo jasna: kako biste izgubili kilograme potrebno je potrošiti više kalorija nego li ih unesete hranom. S laganim mršavljenjem je dobro krenuti odmah nakon poroda jer je tada hormonalna ravnoteža tijela sklonija mršavljenju. Optimalno je gubljenje 300 do 500 g tjedno, kako bi se vratila težina prije poroda. Ako dojite, ne preporučuju se rigorozne dijete jer vaš mališan kroz mlijeko mora dobiti sve potrebne hranjive tvari.

Dobra vijest: možete očekivati gubitak od 3 do 4 kg na mjesec ako se pravilno hranite i vježbate!

 

Drugi korak: Vježbajte kad god stignete!

 width=

Vrijeme za vraćanje u trening nakon poroda uvelike ovisi i o vrsti poroda. Ako ste rodili vaginalnim putem i oporavljate se normalno s laganim treningom možete početi već 4 tjedna nakon poroda dok nakon carskog reza treba pričekati bar 12 tjedana. Nakon carskog reza posebnu pažnju treba posvetiti području trbuha te neko vrijeme izbjegavati trbušnjake.

Nakon brojnih neprospavanih noći vježbanje je često zadnja stvar za koju će većina novih majki imati snage i želje. Bitno je pronaći volju jer samo 30 minuta dnevno dovoljno je da svome tijelu vratite stari oblik. Ako uz brigu oko bebe teško pronalazite pola sata u komadu razlomite svoje vježbe na tri ili četiri 10-minutne serije koje možete vježbati tijekom dana. Ili kupite brojač koraka i napravite najmanje 10.000 koraka na dan kao dio vaših kardiovježbi – iznenadit ćete se kako je to lako. Neka vam nedostatak vremena za odlazak u teretanu više ne bude izgovor za nevježbanje.

 

Treći korak: Pazite na prehranu!

Za gubljenje kilograma uz vježbanje presudno ulogu ima i odgovarajuća prehrana. Uvrstite u svoju prehranu svježe voće i povrće, žitarice te meso i ribu. Izbjegavajte prženje te hranu radije kuhajte na pari ili pirjajte. Kako biste imali snage cijeli dan brinuti o bebi rasporedite svoje obroke u nekoliko manjih tijekom dana te tako spriječite gubitak energije. Ne zaboravite i na dovoljan unos tekućine, najbolje vode.

 width=

Ako ste zaposlena mama dobra je ideja da obroke za čitav tjedan skuhate u nedjelju ili kada nađete višak vremena i smrznete ih. Tako je lakše zgrabiti zdrav zalogaj kad je potrebno.

Ponekad gubljenje kilograma neće biti jednostavno kao što se čini na papiru ali ne očajavate jer niste jedini. Većina rodilja diljem svijeta bori se s istim problemom. Pokušajte slijediti naše korake, dodajte još malo vjere u sebe i rezultati zasigurno neće izostati!