Savjeti i njega

Koje su hranjive tvari najpotrebnije majkama nakon poroda?

Koje su hranjive tvari najpotrebnije majkama nakon poroda? Bebe.hr portal

Dojilje trebaju ukupno oko 500 dodatnih kalorija više dnevno. Također trebaju više kalcija, proteina i dodatnu hidrataciju za pomoć u proizvodnji mlijeka.

I sve nove mame trebale bi raditi na tome da jedu više nemasnog mesa ili proteina. Kao i hrane bogate vlaknima, nemasnih mliječnih proizvoda i raznovrsnog voća i povrća. To njihovom tijelu osigurava pristup većem broju vrsta hranjivih tvari.

Najlakši pristup je ako dobru postporođajnu prehranu zamislite kao uključivanje niza jednostavnih, cjelovitih namirnica.

Postoje posebne dodatne hranjive tvari koje se preporučuju majkama nakon poroda.

 

Hranjive tvari najpotrebnije majkama nakon poroda:

 

  • Željezo i vitamin B12: ove hranjive tvari pomažu vašem tijelu dajući vam više energije. A ako dojite, mogu podržati zdravlje mozga i krvnih stanica vaše bebe. Niske količine vitamina B12 mogu čak uzrokovati neurološka oštećenja. Stoga je odlično konzumirati ga. Željezo se obično nalazi u mesu, stoga je za veganke i vegetarijanke posebno važno da traže druge izvore. Uključujući žitarice i kruh obogaćen željezom, tamnozeleno lisnato povrće i grah.

 

  • Jod i kolin: ove dvije hranjive tvari dio su zdrave prehrane za dojilje jer podržavaju razvoj mozga i neurološkog sustava beba. Ako računate, pokušajte unijeti 290 mcg joda i 550 mg kolina dnevno tijekom prve godine nakon poroda. Ako se ne bavite izračunima, samo se usredotočite na pokušaj povećanja unosa slijedećih proizvoda. Za jod : mliječni proizvodi, bakalar, škampi, tuna, suhe šljive i jaja. Za kolin piletina, govedina, jetrica (teleća i pileća), losos, jaja, kvinoja.

 width=

  • Protuupalna hrana : hranjive tvari najpotrebnije majkama nakon poroda uključuje i konzumiranje hrane koja smanjuje upalu. Da, moguće je kroz ono što jedete utjecati na smanjenje upale. To pogotovo može biti od koristi ako imate posla s postpartalnim oticanjem. Naime pokazalo se da kalij odlično djeluje kada su je u pitanju smanjenje otekline. Vrlo ga je lako uključiti u prehranu jer se nalazi u bananama, krumpiru, avokadu i špinatu. Dodatne namirnice uključuju rajčice, maslinovo ulje, kelj i raštiku.

POVEZANO: Savjeti za lakši i brži oporavak od vaginalnog porođaja