Savjeti i njega

Kontracepcija: Najsigurnije i najzdravije metode

kontracepcija

Kontracepcija je nešto o čemu razmišljate onog trenutka kada se odlučite upustiti u spolne odnose bilo koje vrste. Najbolja metoda kontracepcije ovisit će o individualnim potrebama i preferencijama. Metode se uvelike razlikuju u pogledu pouzdanosti, jednostavnosti upotrebe, trajnosti i drugih čimbenika. Trenutno postoji niz različitih opcija kontracepcije. Vrsta koja vam najbolje odgovara ovisit će o vašem zdravlju i okolnostima. Postoji nekoliko pitanja koja morate uzeti u obzir kada odlučujete koja je metoda kontracepcije prava za vas.

Zapamtite, jedini način da se zaštitite od spolno prenosivih infekcija je korištenje kondoma svaki put kada imate spolni odnos. Druge metode kontracepcije sprječavaju trudnoću, ali ne štite od spolno prenosivih bolesti.

Kontracepcija dolazi u različitim oblicima

Apstinencija – besplatna, reverzibilna – nema zaštite od SPI. U teoriji, pouzdan izbor, ali u praksi teško održiv.

Svijest o plodnosti – reverzibilna – zahtijeva određenu obuku i odlučnost da se suzdržite od odnosa tijekom plodnih dana – nema zaštite od SPI. U teoriji, 99% učinkovitosti; u stvarnosti, može biti oko 89%.

Povlačenje ili prekinuti snošaj – besplatan, reverzibilan – nema zaštite od spolno prenosivih bolesti Istraživanje sugerira oko 78% učinkovitosti.

Dojenje – besplatno, praktično – nema zaštite od spolno prenosivih bolesti. U teoriji, 98% učinkovitosti; u stvarnosti, može biti 92,5%.

Muški kondom – niske cijene, lako dostupan – određena zaštita od SPI – moguća alergija na lateks. U teoriji 98% učinkovitosti; u stvarnosti, može biti bliže 82%.

Ženski (unutarnji) kondom – određena razina zaštite od SPI, moguća alergija na lateks, iritacija. U teoriji, 95% učinkovitosti , ali OWH predlaže 79% u stvarnosti.

Dijafragma – bez hormona, može se umetnuti prije odnosa, reverzibilna – moguća alergijska reakcija, infekcije mokraćnog sustava (IMS), vaginalna iritacija, rizik od sindroma toksičnog šoka. U teoriji 92–96% učinkovitosti, ali u stvarnosti može biti samo 83%.

Cervikalna kapica ili štit – bez hormona, može se umetnuti prije upotrebe, reverzibilna – moguća alergijska reakcija, rizik od sindroma toksičnog šoka. Uz pravilnu primjenu učinkovitost je 71–86%. Ured za žensko zdravlje (OWH) sugerira da je to 77% učinkovitosti.

Kontracepcijska spužvica – bez hormona, nema potrebe za ugradnjom, sigurna tijekom dojenja – mogućnost reakcije na spermicid, suhoće i iritacije vagine, rizik od sindroma toksičnog šoka. 88–91% učinkovito kod onih žena koje nikada nisu rodile i 76–88% učinkovito kod onih koje jesu.

Spermicid – jednostavan za korištenje, sigurno tijekom dojenja – moguća alergijska reakcija i iritacija. U teoriji, 82% učinkovitosti, ali u stvarnosti, može biti samo 72%, OWH predlaže 79% učinkovitosti.

Hormonske metode kontracepcije

Postoje različite hormonalne metode kontracepcija, uključujući pilule, flastere, injekcije, intrauterine uloške (IUD) i vaginalne prstenove. Neki mogu uzrokovati ili povećati rizik od štetnih učinaka, uključujući srčani udar, moždani udar, krvne ugruške, visoki krvni tlak, tumore jetre, žučne kamence i žuticu.

Liječnik može preporučiti odgovarajuću kontracepciju, uzimajući u obzir individualne čimbenike rizika. Hormonske metode ne štite od spolno prenosivih bolesti, stoga je dobro koristiti i barijernu metodu zaštite, kao što je kondom.

POVEZANO: Je li seks tijekom trudnoće siguran?