Mame Savjeti i njega

Mastitis, što je i kako se liječi?

Mastitis

Mastitis je upala (oteklina) dojke, koja je obično uzrokovana infekcijom. Najčešći je kada žena doji, ali se može dogoditi i u drugim slučajevima. Začepljen mliječni kanal koji ne dopušta mlijeku da potpuno teče iz dojke ili pukotine na koži bradavice mogu dovesti do infekcije. To uzrokuje oslobađanje bijelih krvnih zrnaca u tijelu za borbu protiv infekcije, što može dovesti do naticanja i povećanog protoka krvi.

Zaraženi dio dojke može postati natečen, bolan, crven i topao na dodir. Mastitis također može uzrokovati groznicu i glavobolju ili opće simptome slične gripi.

 

Pojava upale mastitis

Mastitis koji se javlja tijekom dojenja poznat je i kao laktacijski mastitis. Smatra se da pogađa oko 10 % svih majki koje doje. Međutim, rezultati studija značajno variraju, od vrlo malog postotka slučajeva do 33 %. Često se razvija tijekom prva 3 mjeseca nakon poroda, ali se može pojaviti i do 2 godine kasnije.

Neke majke greškom odbijaju svoju dojenčad od dojenja kada se kod njih razvije mastitis. U većini slučajeva dojenje treba nastaviti tijekom mastitisa. Upala obično zahvaća samo jednu dojku. Ponekad može utjecati na žene koje ne doje, ali je neuobičajeno. U vrlo rijetkim slučajevima može utjecati i na muškarce.

Možda će vas još zanimati: Bolna ovulacija: Simptomi i mogući uzroci

 

 

Simptomi

 width=

 

  1. dio dojke postaje crven i natečen
  2. zahvaćeno područje dojke boli na dodir
  3. zahvaćeno područje je vruće na dodir
  4. osjećaj žarenja u dojkama koji može biti prisutan uvijek ili samo tijekom dojenja
  5. simptomi slični gripi

Mogući su i dodatni simptomi i tegobe: tjeskoba i osjećaj stresa, jeza i drhtavica, povišena tjelesna temperatura, umor, opća bol i osjećaj nelagode.

 

Liječenje

Mastitis kod dojenja obično nastaje zbog začepljenog kanala. Blokada uzrokuje zastoj mlijeka, a proizvedeno mlijeko ne izlazi tijekom hranjenja i ostaje u dojci.

Prva linija „obrane“ tj. liječenja su lijekovi za samopomoć, kao što je osiguravanje pravilnog pražnjenja dojke tijekom dojenja. Moguće je da će liječnik mastitis liječiti antibioticima. U nekim slučajevima može nastati apsces dojke (nakupina gnoja). Apscesi se liječe drenažom gnoja, kirurškim putem ili aspiracijom (koristeći tanku, šuplju iglu, često vođenu ultrazvukom), a zatim antibioticima.

POVEZANO: Briga o tijelu u trudnoći