Savjeti i njega

Mentalna priprema za roditeljstvo

Mentalna priprema za roditeljstvo Bebe.hr portal

Mentalna priprema za roditeljstvo jednako je važna za buduće roditelje kao i ona fizička, u nekim slučajevima čak i važnija. Studije objavljene 2012. godine pokazale su da mentalno i emocionalno blagostanje tijekom trudnoće može utjecati na ishod poroda. Kao i na mentalna stanja tijekom postporođajnog razdoblja.

Čak i ako imate tešku trudnoću ili ako vaše iskustvo nije ono što ste očekivali, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste ostali mentalno zdravi.

Dobro je biti spreman i imati plan, ali trudnoća može biti nepredvidiva i ponekad su vaši planovi neostvarivi. Biti psihički pripremljen za trudnoću također znači izgraditi razumijevanje onoga što možete očekivati ​​tijekom prenatalnog razdoblja. Trudnoća može uključivati ​​očekivano (debljanje, čudna žudnja za hranom, bolovi) do neočekivanog (ekstremna mučnina, slabiji živci i odmaranje u krevetu).

Prije nego što zatrudnite, saznajte više o nekim od uobičajenih simptoma povezanih s trudnoćom, kao i o nekim manje uobičajenim komplikacijama koje biste mogli doživjeti.

 

Mentalna priprema za roditeljstvo uključuje mnogo toga

 width=

Ako se nosite s emocionalnim problemima kao što su depresija ili tjeskoba, nije neuobičajeno da se pogoršaju za vrijeme trudnoće. Obratite se svom liječniku što je prije moguće kako biste razgovarali o načinima poboljšanja mentalnog zdravlja tijekom trudnoće i nakon nje. Razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što donesete bilo kakvu odluku o lijekovima koje uzimate. Nije sigurno da ćete morati prekinuti liječenje.

Ako roditeljske dužnosti planirate podijeliti s drugom osobom, bez obzira u kakvom ste odnosu, ključno je razgovarati o tome tko će što raditi kada beba stigne. Učinite to što je ranije moguće. Napravite popis zadataka, od hranjenja i oblačenja bebe do čuvanja, sa svojim partnerom. Zatim odredite one zadatke koje volite raditi i one koje ne želite raditi.

Dogovorite popis za svakog partnera. Ako postoji zadatak koji biste oboje radije izbjegli, podijelite posao tako da se oboje od njega odmorite. Svakako na popis uključite mentalne zadatke kao što je praćenje termina liječnika. Vježbajte stvari koje možete prije nego beba dođe, poput mijenjanja pelena.

 

Mislite i na sebe

Normalno je osjećati se kao da gubite dodir sa samim sobom tijekom trudnoće i nakon poroda. Ovo je dobro vrijeme za postavljanje rutine osobne njege. Napravite popis postupaka koji vam se čine najkorisnijima. Vaša briga o sebi može uključivati ​​aktivnosti poput vođenja dnevnika, vremena s prijateljima ili stvaranja umjetnosti ili glazbe. To također može značiti udaljavanje od beskorisnih odnosa.

Možda je najvažnije zapamtiti da možete čitati sve knjige, web stranice, blogove i časopise o roditeljstvu do kojih možete doći, ali neočekivane situacije ipak mogu doći. Educiranje o sitnicama i nedostacima može biti od pomoći, ali morate prihvatiti da ne možete sve znati, predvidjeti ili kontrolirati.

POVEZANO: Prijevremeni porod: Psihička i emocionalna priprema