Savjeti i njega

Mogu li se izliječiti policistični jajnici?

izliječiti policistični jajnici

Prije nego odgovorimo mogu li se izliječiti policistični jajnici idemo ih prvo razjasniti.

Policistični jajnici (ili sindrom policističnih jajnika – PCOS) složeno je hormonsko stanje. „Policistični“ se doslovno prevodi kao „mnogo cista“. To se odnosi na mnoge djelomično formirane folikule na jajnicima, od kojih svaki sadrži jajnu stanicu. Oni rijetko narastu do zrelosti ili proizvode jaja koja se mogu oploditi.

Žene s PCOS-om obično imaju visoke razine inzulina koji ne djeluju učinkovito, ili muških hormona poznatih kao „androgeni“, ili oboje. Uzrok nije u potpunosti razjašnjen, no obiteljska povijest i genetika, hormoni i stil života igraju ulogu. Inzulinska rezistencija prisutna je u do četiri od pet žena s PCOS-om.

Policistični jajnici relativno su česti, osobito u neplodnih žena. Sindrom pogađa 8 do 13 % žena reproduktivne dobi (između kasne adolescencije i menopauze). Poražavajuća je činjenica da gotovo 70 % ovih slučajeva ostaje nedijagnosticirano.

Možda će vas još zanimati: Česti uzroci ženske neplodnosti

Mogu li se izliječiti policistični jajnici?

Nažalost, odgovor na pitanje mogu li se izliječiti policistični jajnici je ne. Međutim, moguće je ublažiti simptome ovog sindroma.

Jedan od najboljih načina za ublažavanje simptoma PCOS-a je dobra prehrana i redovita tjelovježba. Budući da sindrom policističnih jajnika može dovesti do povišene razine šećera u krvi, liječnik će možda željeti da ograničite unos škrobne ili slatke hrane.

Umjesto toga, jedite hranu i obroke koji sadrže puno vlakana, što polagano podiže razinu šećera u krvi. Održavanje aktivnosti također vam pomaže kontrolirati šećer u krvi i inzulin. Vježbanje svaki dan pomoći će vam s regulacijom težine.

Medicinski tretmani liječenja uključuju:

Oralne kontracepcijske pilule – često se propisuju za kontracepciju. Kao i za reguliranje menstrualnog ciklusa, smanjenje dlakavosti i akni te sprječavanje pretjeranog zadebljanja sluznice maternice.

Lijekovi za blokiranje hormona kao što je testosteron (na primjer, spironolakton) – mogu se koristiti za smanjenje prekomjernog rasta kose ili gubitka kose na tjemenu.

Lijekovi koji povećavaju osjetljivost na inzulin – oni će pomoći osobama koje imaju inzulinsku rezistenciju. I mogu biti korisni za regulaciju menstrualnog ciklusa, poboljšanje ovulacije (proizvodnju jajašaca) i plodnosti.

Lijekovi za neplodnost – ako je neplodnost problem, klomifen citrat (prodaje se kao Clomid) ili inhibitori aromataze mogu se uzimati oralno kako bi se potaknula ovulacija (proizvodnja jajašaca).

POVEZANO: Policistični jajnici i mogućnost trudnoće