Savjeti i njega Trudnice

Mrtvorođenče: Kako se nositi sa gubitkom

Mrtvorođenče: Kako se nositi sa gubitkom Bebe.hr portal

Mrtvorođenče je jedna od najstrašnijih riječi za trudnu majku. Iako je rijetkost, može se dogoditi čak i u trudnoći koja se činila potpuno normalnom.

Danas donosimo kako se nositi sa gubitkom, kako nastaviti dalje i što će učiniti da se ponovno osjećate normalno. Naravno nema jednostavnog odgovora i nitko vam ne može oduzeti tugu. Ali postoje stvari koje možete učiniti, a koje vam mogu pomoći u malim stvarima.

 

Mrtvorođenče i savjeti kako se nositi

 • Vjerojatno ćete biti u iskušenju da odbijete držati dijete, ali koliko god teško djelovalo, ovo vam zapravo može pomoći. Stoga držite svoju bebu ako je ikako moguće. Daleko je teže tugovati za djetetom koje nikad niste vidjeli ni dotaknuli. Kada počnete ozdravljati, njegovat ćete uspomenu na to kako ste ljuljali svoju bebu u naručju – čak i samo jedan put.
 •  Dajte svom djetetu ime i izgovorite ga naglas. Davanje imena vašem izgubljenom djetetu može učiniti smrt djeteta stvarnijom za vas. I na taj način pomoći vam da se oprostite.
 • Ako ne možete podnijeti fotografiranje svoje bebe, zamolite nekog drugog da to učini umjesto vas. Ne morate odmah pogledati, ali kasnije bi vam moglo biti dragocjeno. Sačuvajte fotografiju, zajedno s drugim posebnim uspomenama na svoju bebu, tako da imate nešto opipljivo za što ćete se držati i čuvati.

 

 width=

 

 • Može biti vrlo teško vratiti se kući u potpuno opremljenu dječju sobu. Možete zamoliti svoju obitelj da skloni svu opremu za bebu prije nego što se vratite kući iz bolnice.
 • Širenje informacija o gubitku od vama drage osobe koju ste zadužili da podijeli vijest sprječava često dobronamjerna, ali potencijalno štetna pitanja o tome kako je beba.
 • Sudjelujte u organizaciji pogreba. Nitko nikada ne zamišlja tako nešto i sigurno ćete trebati pomoć, no možda ćete požaliti što ste sve obveze prenijeli na nekog drugog. Učinite sve što možete kako biste sudjelovali. Nakon što prođe neko vrijeme, možda ćete se utješiti spoznajom da ste učinili sve najbolje za svoje mrtvorođenče.
 • Razgovarajte sa svojim liječnikom. Ne ustručavajte se postaviti pitanja koja god imate. Pregledajte izvješće o autopsiji ako je obavljena kada smatrate da ste spremni. Što više razumijete, lakše ćete shvatiti tragediju i oplakivati ​​svoje dijete.
 • Tražite podršku. Možda će vam pomoći savjetnik za žalovanje ili ćete se utješiti u grupi za samopomoć za roditelje koji su izgubili bebe. Ne pokušavajte proći kroz ovo sami. Ovo može biti najteža, najbolnija stvar kroz koju ćete ikada proći. Dopustite si biti tužni i plakati — to je bitan korak u procesu ozdravljenja.
 • Budi strpljivi. Dajte si vremena da se fizički oporavite i tugujete.
  Očekujte da će biti bolje, malo po malo. Imajte vjere u svoju sposobnost da idete dalje.

Proces može trajati mjesecima, ali na kraju ćete se opet početi osjećati više poput sebe. Nikada nećete zaboraviti svoju izgubljenu bebu. Ali s vremenom ćete ozdraviti.

POVEZANO: Konzumacija kofeina kod trudnica povezana je s nižom visinom djeteta