Savjeti i njega

Kako odabrati pravi proizvod za dječju kožu

Kako odabrati pravi proizvod za dječju kožu Bebe.hr portal

U potrošačkom društvu, gdje su police ispunjene stotinama proizvoda u šarenim pakiranjima koja zovu na kupnju ponekad je teško odlučiti što nam točno treba. Prilikom odluke o kupnji važno je znati kako je koža bebe puno tanja, nerazvijena u potpunosti pa samim time i puno osjetljivija od kože odraslih. Lakše reagira na kemijske i fizičke utjecaje te joj je potrebna posebna njega kako bi ostala zdrava i neoštećena. Kvalitetu proizvoda za njegu bebine kože teško je odrediti čitajući samo ono što je napisano na deklaraciji ili kutiji proizvoda. Neki proizvođači tvrde da su njihovi proizvodi “hipoalergeni”, drugi da su “dermatološki testirani”, a treći ističu “kliničko testiranje”. U čemu je razlika i što to znači s obzirom na sigurnost uporabe proizvoda za njegu bebine kože?

 width=

 „Dermatološki testirano“

Sigurno se prilikom kupnje često susreće s ovom izjavom ali do sada niste znali što to točno znači? Proizvodi za njegu i čišćenje bebine kože, na kojima piše da su “dermatološki testirani” prošli su testiranje na volonterima kako bi se dokazala njihova podnošljivost za koži i učinkovitost.

„Hipoalergeno“

Tvrdnja “hipoalergeno” znači kako proizvod ne izaziva alergije i osjetljivost. Sastav hipoalergenih proizvoda čine sastojci prikladni za osjetljivu kožu koji neće izazvati iritacije te ukoliko imaju konzervansa radi se o neznatnom postotku. Uglavnom ne sadrže mirise i boje. Svi hipoalergeni proizvodi prošli su opsežna ispitivanja i testiranja na osjetljivim osobama, pod nadzorom stručnjaka, kako bi se dokazalo da nemaju štetnog utjecaja.

 width=

„Oftalmološki testirano“

Prilikom kupnje bilo kojih proizvoda koji bi mogli doći u doticaj s očima trebalo bi pripaziti da su oftalmološki testirani bilo da su za odrasle ili za djecu. Oftalmološki testirani proizvodi prošli su testiranja koja dokazuju da proizvod ne iritira osjetljivu sluznicu oka. Testiranje se obavlja Schirmerovim testom za ispitivanje suhoće oka. Nakon što se razrijeđena otopina proizvoda nanese na sluznicu oka volontera, ne smije doći do suhoće oka, pečenja ili crvenila kako bi se moglo ustvrditi da je proizvod oftalmološki testiran. Za dječje kupanje bez suza ne zaboravite izabrati proizvod kojem na deklaraciji piše „oftalmološki testirano“.