0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Planiranje trudnoće Savjeti i njega Trudnice

Planirajte dojenje još u trudnoći za izgradnju dobre rutine dojenja

Planirajte dojenje još u trudnoći za izgradnju dobre rutine dojenja Bebe.hr portal

Planiranje dojenja unaprijed može Vam pomoći da izgradite dobre rutine dojenja. Veća je vjerojatnost da ćete uspjeti s dugotrajnim dojenjem ako planirate unaprijed. Odnosno naučite osnovne tehnike i znate gdje možete dobiti pomoć i podršku.

 

Što možete još tijekom trudnoće?

  1. Na početku prenatalne skrbi prije posjeta liječniku zapišite svoja pitanja ili nedoumice koja imate u vezi s dojenjem.
  2. Dogovorite se za pohađanje tečaja o dojenju i eventualno se pridružite grupi za potporu dojenju. Tečajevi i grupe za podršku mogu vam pomoći da predvidite i riješite poteškoće s dojenjem, ako se pojave.
  3. Razgovarajte s prijateljima i članovima obitelji o njihovima iskustvima. Kao i o tome koliko Vam je njihova podrška važna u Vašim naporima.
  4. Provjerite pravila o dojenju bolnice koju razmatrate. Odnosno ima li ustanova savjetnika za laktaciju u svom osoblju. Potiču li da beba bude u sobi s vama i ima politiku nedavanja dohrane vašoj bebi (osim ako je medicinski neophodno).
  5. Kupite predmete za dojenje, kao što su jastučići za dojke, dodatni jastuci i grudnjaci za dojenje.
  6. U svojoj bolnici provjerite imaju li pumpe za grudi koje možete koristiti nakon rođenja djeteta. I razmislite koju vrstu pumpe za grudi želite koristili. Pitajte druge mame za njihova iskustva.
  7. Planirajte pomoć oko kućanskih poslova, mijenjanja pelena i drugih obaveza u prvih nekoliko tjedana nakon rođenja bebe. Dobivanje pomoći može Vam omogućiti da se usredotočite na brigu i hranjenje svog novorođenčeta.

Na ovaj načini biti ćete spremni za početak dojenja ubrzo nakon poroda. Već prvih nekoliko sati nakon rođenja je najbolje vrijeme za početak dojenja. Medicinska sestra pomoći će vam oko pravilnog početka.

 

dobre rutine dojenja

Svakako pokušajte dojiti bebu svakih 1 do 3 sata prva dva tjedna. U prva 24 sata možete dojiti i svaka dva sata. I naučite kako prepoznati bebine znakove gladi. To uključuje bebino sisanje svoje ruke i okretanje glave prema Vašim dojkama. Češće dojenje potiče vaše dojke na proizvodnju više mlijeka.

Briga o sebi također će vam pomoći da uspostavite količinu mlijeka. Jedite pravilno i odmarajte se kada ste u mogućnosti. Također, izbjegavajte hranjenje djeteta majčinim mlijekom na bočicu dok se dojenje i opskrba mlijekom dobro ne uspostave. Što je obično nakon otprilike mjesec dana.

POVEZANO: Kako smanjiti gutanje previše zraka kod beba?