25 do 40 tjedana Savjeti i njega Trudnice

Razgovarajmo o tome: Postporođajna depresija

Kako preživjeti postporođajnu depresiju Bebe.hr portal

Nakon porođaja i majka i otac mogu osjećati bujicu emocija: olakšanje, sreća, uzbuđenje, ali i strah, anksioznost. Roditelji su sad stavljeni u novo okruženje u kojem su očekivanja velika, na što oni možda nisu spremni. Upravo je zbog toga bitna okolina koja će pružati podršku bez osuđivanja.

Većina novih majki nakon poroda doživi tzv. baby blues, što obično uključuje promjene raspoloženja, plakanje, tjeskobu i poteškoće sa spavanjem. Najčešće se pojavljuje unutar prva dva do tri dana nakon poroda, a može trajati i do dva tjedna.

No neke majke doživljavaju teži, dugotrajni oblik depresije poznat kao postporođajna depresija. Definiramo ju kao nepsihotičnu depresiju koja se javlja do jedne godine nakon porođaja. Iako će mnogi odmahnuti rukom i reći da je iscprljenost sasvim normalna nakon teškog porođaja, postporođajna depresija ozbiljno je stanje koje utječe ne samo na ponašanje, već i na fizičko zdravlje.

 

Što je uzrok?

Hormonalne promjene mogu potaknuti simptome postporođajne depresije. Kad ste trudni, visoka je razina ženskih hormona estrogena i progesterona. Unutar prvih 24 sata nakon poroda, razina hormona iznimno brzo se vraća na normalnu razinu, kao što je bila prije trudnoće. Istraživanja pokazuju da ova iznenadna promjena razine hormona može dovesti do depresije.

Osim hormona, okruženje može igrati veliku ulogu u razvoju postporođajne depresije. Umor nakon poroda, nedostatak sna, stres zbog promjena u životu, nedostatak slobodnog vremena – sve to mogu biti razlozi zašto se roditelj nakon poroda osjeća nedovoljno dobrim za novu ulogu.

 

Postporođajna depresija: Kako se liječiti?

Neliječena postporođajna depresija nije problem samo za zdravlje i kvalitetu života majke, već može utjecati na dobrobit djeteta. Depresija može uzrokovati probleme povezivanja s djetetom i može pridonijeti problemima spavanja i hranjenja djeteta. Ako se osjećate depresivno nakon bebinog rođenja, možda ćete oklijevati ili vam može biti neugodno priznati. No ako osjetite bilo kakve simptome depresije, kontaktirajte svog liječnika i zatražite pomoć.

 

Što ako se ne liječi?

Rano povezivanje majke i djeteta važno je za razvoj bebe, a zbližavanje s djetetom velik je dio povezivanja. Kad imate depresiju ili anksioznost tijekom ili nakon trudnoće,  može biti teško zbližiti se s bebom. Ako imate i stariju djecu, možda će im nedostajati vaša podrška.

Istraživanja su pokazala da postporođajna depresija kod majke može utjecati na njezino dijete tijekom djetinjstva, uzrokujući:

  • Kašnjenja u razvoju jezika i problemi u učenju
  • Probleme pri povezivanju majke i djeteta
  • Probleme u ponašanju
  • Osjećaj uznemirenosti i bespomoćnosti
  • Veći rizik od pretilosti kod predškolaca
  • Probleme sa suočavanjem sa stresom te prilagodbom na školske i druge društvene situacije

 

Ako imate problema s depresijom i intruzivnim mislima, možete se javiti svom liječniku, ali i mnogim udrugama.