Savjeti i njega Trudnice

Razgovarajmo o tome: Vježbanje tijekom trudnoće

Razgovarajmo o tome: Vježbanje tijekom trudnoće Bebe.hr portal

Vježbanje za vrijeme trudnoće? Pa tko je to još vidio, to ne može biti zdravo. Međutim, stručnjaci otkrivaju sve više prednosti tjelovježbe tijekom cijele trudnoće. Redovito vježbanje – uz prethodno odobrenje liječnika – često može pomoći u smanjenju tjelesnih tegoba i ubrzanju oporavka nakon poroda. Osjećate se bolje, izgledate bolje i bolje spavate. Također je sredstvo za pripremu vašeg tijela za rađanje i za brže vraćanje vašeg tijela nakon trudnoće.

Vježbanje nije opasno za vašu bebu! Postoje dokazi da je manje vjerojatno da će aktivne žene imati problema u kasnijoj trudnoći i porodu. Ipak, mnogi misle da bi se s trudnoćom trebalo odnositi maksimalno oprezno. Mit ili istina? Provjerimo činjenice!

 

Ne možete se baviti sportom dok ste trudni.

Uz odobrenje liječnika, možete se nastaviti baviti sportom sve dok je to Vama ugodno. Svakako bi trebalo pripaziti na sportove koji imaju veliku mogućnost pada, npr. gimnastika, skijanje, jahanje i sl. S promijenjenim osjećajem za ravnotežu, još je vjerojatnije da ćete pasti, pa ćete  morati izbjeći bilo kakve udarce u trbuh. Ako se želite nastaviti baviti sportom, savjetujte se sa svojim liječnikom kako biste saznali što je najbolje za vašu trudnoću.

 

Morate održavati broj otkucaja srca ispod 140 otkucaja u minuti.

Osim ako vam liječnik ne preporuči pridržavanje šetnje i joge, što će se i dogoditi u trudnoćama visokog rizika, najbolji način da se pripremite za najtežu etapu u trudnoći – posljednjih nekoliko mjeseci – i da se nosite s porođajem je da svakodnevno obavite minimalno 30 minuta blage do umjerene tjelovježbe. Iako trudnoća nije vrijeme za rušenje rekorda, imat ćete više izdržljivosti i samopouzdanja ako se počnete osjećati sposobno. Drugim riječima, potpuno je sigurno nastaviti s redovnim vježbama čak i nakon što zatrudnite sve dok pazite i slušate upozorenja svog tijela.

 

Vježbe za trbušne mišiće mogu dovesti do dijastaze

Dijastaza se događa kada se desna i lijeva strana trbušnog mišića razdvoje. Većina žena to doživi zbog širenja maternice kako bi smjestila bebu koja raste, pa će i mišići napraviti mjesta. U većini slučajeva mišići se vraćaju u početnu poziciju nekoliko mjeseci nakon poroda. No čak i ako se to ne dogodi, možete raditi vježbe koje ciljaju trbušne mišiće, kao i za leđa. Preporučuje se uključivanje raznih osnovnih vježbi (primjerice cat-cow vježba).

 

Vježbanje dovodi do pregrijavanja organizma i dehidracije

Istina je da pregrijavanje može biti opasno za razvoj vaše bebe – osobito u prvom tromjesečju, kada je pregrijavanje povezano s oštećenjima živaca – poduzimanje nekoliko mjera opreza može vas zaštititi tijekom vježbanja. Ostanite dobro hidrirani tako što ćete unaprijed piti puno vode prije, za vrijeme i nakon vježbanja (ali ne više od pola litre odjednom). Za vrjieme vrućih i vlažnih dana izbjegavajte naporno vježbanje vani. Znojenje, nedostatak zraka, bol, vrtoglavica, umor ili nemogućnost vođenja razgovora za vrijeme vježbe su loši znakovi, trebate se konzultirati s liječnikom i prestati s vježbanjem.

 

Što ste aktivniji tijekom trudnoće, lakše ćete se prilagoditi promjenama na tijelu i povećanju tjelesne težine. Također će vam pomoći da se bolje nosite s porodom i da se lakše vratite u formu nakon poroda.

Ako ste dosad bili aktivni, možete nastaviti s uobičajenom svakodnevnom tjelesnom aktivnošću ili vježbom (sport, trčanje, joga, ples ili čak pješačenje do trgovina i natrag) sve dok Vam to ne predstavlja napor.

Na YouTube-u uvijek možete pronaći videe koji Vama najviše odgovaraju, inspirirajte se našim prijedlozima!