Savjeti i njega

Roditeljstvo s invaliditetom

Roditeljstvo s invaliditetom Bebe.hr portal

Roditeljstvo s invaliditetom dodatni je izazov u odgajanju djece. Koliko god izazovno roditeljstvo bilo, još je veće za roditelje s tjelesnim ili mentalnim invaliditetom. Međutim mreže podrške mogu napraviti razliku.

Ovisno o prirodi invaliditeta, čak i svakodnevni zadaci mogu biti teži ili izazovni. Ako roditelj ima tjelesni invaliditet, možda će imati problema s podizanjem ili nošenjem djeteta. Ili obavljanjem stvari poput kupovine, kućanskih poslova, čišćenja i kuhanja. Isto tako ako se vrlo lako umara, biti će teško držati korak s aktivnom malom djecom.

 

Diskriminacija

Roditelji s invaliditetom, mogu doživjeti predrasude i diskriminaciju zbog kojih im je teže pronaći posao. Također često imaju i ograničen broj poslova na koji se mogu prijaviti i time manje mogućnosti. Nezaposlenost ili niska plaća mogu staviti još veći pritisak na obitelj.

Čak 15% roditelja doživjelo je izdvajanje djeteta iz obitelji, jer okolina smatra da osobe s invaliditetom ne bi trebale biti roditelji. Kao što i 40% do 60% osoba s intelektualnim teškoćama izgubi skrbništvo nad djecom.

Također psihološki vrlo često mnogi uobičajeno brinu da ćete biti na teret prijateljima ili obitelji. I boje se da ćete biti ocijenjeni kao nesposoban roditelj. To bi moglo otežati traženje pomoći ili potpore zajednice. A životu osoba s invaliditetom jako je važna baš podrška.

Osobe s invaliditetom često se smatraju aseksualnim osobama, što je potpuno pogrešno. Međutim da osjećaju da imaju smanjene mogućnosti za ostvarivanje seksualne veze je vrlo moguće. U Hrvatskoj nedostaje istraživanja o djeci roditelja s invaliditetom te o tome kako potrebe i poteškoće roditelja s invaliditetom utječu na roditeljstvo, obiteljsku dinamiku i odrastanje djece

 

Pomaganje djeci u razumijevanju invaliditeta

Djeca su prirodno znatiželjna i mogu imati mnogo pitanja o invaliditetu. Otvorena rasprava roditelja o svom invaliditetu sa svojim djetetom može im pomoći da shvate sva ograničenja.

Kako djeca odrastaju, mogu se uključiti u podršku i brigu o roditelju s invaliditetom. Pomaganje u kućanskim poslovima ili aktivno sudjelovanje u brizi za roditelja može pomoći djeci da razviju razumijevanje i odgovornost. To može dovesti do višeg samopoštovanja, jer osjećaju vrijednost svoje uloge. Razgovaranje s djecom o svom invaliditetu također može pomoći da ih naučite da postanu brižni, empatični i pronicljivi.

 width=

 

Roditeljstvo s invaliditetom: Važnost pomoći i podrške

Roditeljima s invaliditetom može biti teško koristiti službene službe podrške, ali je ključno da obitelj dobije odgovarajuću pomoć. Može biti teško prepoznati kada je potrebna pomoć. Međutim kada roditelj poznaje svoja ograničenja i planira unaprijed koja će mu podrška biti potrebna to može puno pomoći i olakšati stvari.

Podrška partnera, članova obitelji i prijatelja, kao i šira mreža grupa u zajednici, osoba s invaliditetom i socijalnih službi, mogu napraviti razliku. Savjetovanje može pomoći roditeljima s invaliditetom ili drugim članovima obitelji i djeci da dobiju emocionalnu podršku.

Nadalje, formalan sustav podrške izuzetno je bitan onima kojima neformalna podrška ne može biti pružena ili nije dovoljna. Zbog toga, socijalni radnici, mogu uvelike pomoći u zastupanju i zagovaranju prava roditelja s invaliditetom, koja se nerijetko krše.

Izvori:

https://zir.nsk.hr/islandora/object/pravo

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/parenting-with-a-disability

POVEZANO: Vrsta kolica za bebu: Proučite mogućnosti prije odlaska u kupovinu