Savjeti i njega

Samohrani roditelji: Što napraviti kada bivši partner ne želi vidjeti dijete?

Samohrani roditelji: Što napraviti kada bivši partner ne želi vidjeti dijete? Bebe.hr portal

Situacije kada bivši partner ne želi vidjeti dijete i ne pita za svoju djecu nakon razvoda ili prekida posebno je teška. Samohrani roditelji susreću se s bezbroj prepreka od trenutka kad se razvedu ili odvoje od partnera. Ali ovo je zasigurno jedna od najtežih.

Postoje različiti scenariji i priče, često je upravo obrnuto, partneri se svađaju za skrbništvom nad djecom. Ali što kada otac ili majka jednostavno nestanu iz djetetova života?

Što kada djeca postavljaju pitanja poput: “Želi li me tata vidjeti?” “Gdje je moja mama? ili “Želim vidjeti svog tatu, molim te.” Ova pitanja definitivno ostavljaju svakog samohranog roditelja slomljenog srca i bespomoćnima.

U pokušaju da vam barem malo olakšamo pitali smo stručne osobe kako se nositi i što je bitno u takvim situacijama.

 

Savjeti kada bivši partner ne želi vidjeti dijete

 

bivši partner ne želi vidjeti dijete

 

Prvo i osnovno je da dok je dijete još malo ne dobije okrutnu istinu. Pokušajte naći načine kako bi ublažili činjenice. Možete reći da je tata morao na duži put ali je poslao dar za vaše dijete da ga čuva za njega. Ili da je mama na važnom projektu koji će dugo trajati ali je zato prenijela zagrljaj pun ljubavi kojim ćete ga grliti da mu date osjećaj sigurnosti.

Razlog tomu je psihička dobrobit djeteta. Otac i majka izvor su sigurnosti za svoju djecu. Ako je njihov imidž ugrožen, to će dugoročno imati negativno utjecati na djecu kao i na njihove odnose.

Drugo ako je ikako moguće pokušajte nastojati zadržati partnera u životima djece, čak i ako ne žele biti financijski obvezani. Makar jednom tjedno pokušajte dogovoriti susrete drugog roditelja  s djecom. Ako vas i dalje odbiju, nađite dovoljno dobro opravdavanje sve dok vaše dijete ne bude dovoljno odraslo da može razumjeti.

 

Kako nadoknaditi nedostatak roditelja?

Primjerice ako dijete nema očevu figuru u svom životu, bilo zbog smrti ili razvoda, važno je pronaći zamjenu. Očev lik može biti ujak, djed ili bilo koji muški član obitelji. Ovo je važno i kasnije u životu. Isto vrijedi i za majku, tražite blisku osobu unutar obitelji poput bake, sestre ili sestrične.

bivši partner ne želi vidjeti dijete

Kako se postaviti?

Najvažnija stvar koju samohrani roditelj treba učiniti je ne igrati ulogu žrtve. Ako roditelj zvuči kao žrtva i stalno govori o problemu, a obitelj je uključena, to će utjecati na djecu. Prvo što roditelj treba učiniti je osigurati da ne uvlači svoju djecu u dramu.

Drugo, i najvažnije, trenerica roditeljstva je izjavila da je jako bitno nastojati biti financijski neovisan. I pokušati ograničiti svako uplitanje drugih članova obitelji u način na koji odgaja svoju djecu i pravila koja su joj postavljena.

Ukoliko si ne možete priuštiti stan, onda se možete recimo prema sobi svog djeteta ponašati kao da je to njihova kuća. Što znači da kada su u sobi, postoje pravila i propisi kojih se treba pridržavati. Pravila su tu da se dijete osjeća sigurnim i zbrinutim.

POVEZANO: Anksioznost i depresija kod novih očeva: Donosimo znakove!