Kutak za tate Savjeti i njega

Savjeti za tate – kako preživjeti prve mjesece?

Savjeti za tate - kako preživjeti prve mjesece? Bebe.hr portal

Savjeti za tate sigurno vam neće škoditi, s obzirom da bebe ipak ne dolaze s uputama, a okreću cijeli vaš svijet naglavačke. Dobro će vam doći informirati se unaprijed.

savjeti za tate

Svi znamo kako prvih mjeseci života vaše bebe mogu biti dezorijentirajući za novopečene tate i mame. U tom intenzivnom prvom mjesecu, biti dobar tata novorođenčetu znači raditi na uspostavljanju rutine dok se borite s rasporedom spavanja, prehrambenim zahtjevima, dojenjem i sigurnosnim brigama.

Ništa od ovoga zapravo nije tako teško ali je potreban pravi trud, strategija i fleksibilnost. Za vas smo pripremili nekoliko savjeta za preživljavanje.

Uspostavite rutinu. Sada. Odmah.

Najbolji savjeti za tate su prvo, da počnu uspostavljati raspored prije nego što beba stigne. Što znači dobar raspored za vaše dijete?
Pa često je razlika između bebe koja lako jede i spava i od one sa kojom vam se čini da prolazite kroz pakao upravo u rasporedu. To ne znači da vi možete nametnuti raspored i nadati se da će uspjeti. Nego je potrebno čekati i imati strpljenja da dijete uspostavi vlastitu rutinu spavanja, jedenja i budnosti. Ovaj period najčešće traje oko tri mjeseca. Roditelji zapravo trebaju slijediti upute svog djeteta i strogo se pridržavati rasporeda koji dijete odredi.

Uz taj raspored, roditelji bi trebali razviti noćni ritual spavanja kao npr. masažu desni, priču za laku noć ili možda pjesmu.

Povijte svoju bebu kao burrito

Povijanje je proces u četiri koraka za koji je potrebno malo vremena da se svlada, ali se na kraju potpuno isplati. Sami taj čin povijanja je super utješan za novorođenče.
Pritisak na njihova tijela podsjeća ih zapravo na maternicu! Istovremeno olakšava i vama muku da se ne ogrebu prstima.

Nema bježanja od smrdljivih pelena

Prve promjene pelena mogu biti prilično uznemirujuće, jer prvih nekoliko kakica ne nalikuje na prosječnu odrasle osobe. Ako su stolice crne, vjerujte sasvim su normalne. Jedini put kada se zaista trebate brinuti je ako vidite crveno u peleni.

Hranjenje je posebno povezivanje

Iako se majčino mlijeko preporučuje barem prva tri mjeseca, neke žene ne mogu dojiti i koriste adaptirano mlijeko. Nitko se ne bi trebao osjećati krivim zbog toga. Savjeti za tate – što mogu napraviti kad je u pitanju hranjenje? Pa npr. pomoći u pružanju udobnosti.

Također i kada dođe vrijeme za prelazak na bočicu, očevi koji preuzimaju noćno hranjenje najveća su podrška obitelji. Jedan od korisnih savjeta u ovom slučaju, je da se pobrinu za tišinu, da svjetla budu prigušena i da interakcije svode na minimum. Zapamtite samo da bebe moraju podrignuti prije nego što ih ponovno spuste. Nije fora što samo bebe smiju podrignuti ali eto, tako stoje stvari..

tate

Beba plače – zagonetka?

Dječji plač mora biti uznemirujući jer kako bi inače znali da ju nešto muči?
Probajte se potruditi odgonetnuti dječji plač, to je svojevrsna igra, kao i povezivanje s djetetovim potrebama.
Također postoje i načini da pokušate zaustaviti plač. Primjerice da držite dijete u naručju tako da je postavljeno licem prema dolje ili na boku. Malo ljuljanje ili pomicanje moglo bi stvoriti smirenost, ali i brza vožnja automobilom. Pa nije sve tako crno!

Koliko god da volite spavati – beba voli još više!

Prvih par mjeseci bebi će trebati 16 do 20 sati sna, govorimo o periodu unutar 24 sata.

Dobro je znati i da bebe aktivno spavaju i da bi se mogle vrtjeti i bučiti svakih pola sata. Važno je boriti se protiv poriva da ih pokupite.

Dječji krevetići ne bi trebali biti bez deka, branika ili plišanih životinja! Bebe trebaju biti odjevene u toplu, udobnu, ali ne široku odjeću! Znate one filmove gdje tate zaspu s djetetom na prsima? E to nemojte raditi! Nažalost postoje brojni slučajevi gdje je dojenčad umrla nakon što se roditelj slučajno prevrnuo preko svog djeteta dok je spavao na kauču ili nakon što je dojenče bilo zarobljeno i ugušeno u jastucima kauča.

savjeti za tate

Potaknite igranje ranije!

Tate koji komuniciraju tijekom ovog važnog perioda sa svojim bebama, iako se čini da nema neke velike interakcije, zapravo daju svojoj djeci nevjerojatan dar.

Jedan od najboljih načina da potaknete dječji mozak je da jednostavno razgovarate. Roditelji mogu razgovarati o tome što se događa u kući, imenovati mirise, boje i predmete. Možete koristiti i smiješne glasove i razne emocije. Bebama u to vrijeme također treba čitati. To je ogroman korak prema pismenosti, čak i ako samo žvaču knjigu.

Upoznavanje s vanjskim svijetom

Ako vam dolaze prijatelji i poznanici da vide bebu, pobrinite se da posjetitelji ne ostanu dugo. Nema potrebe održavati kuću čistom.

Također je važno napomenuti da će u nekom trenutku u prvih pet mjeseci biti važno izaći iz kuće. Možete ih voditi i u restorane. Trebaju samo isplanirati izlazak kada dijete spava, potražiti mjesto s dovoljno mjesta za sjedalicu.

Putovati dalje u tom razdoblju zapravo može biti lakše nego kad dijete postane starije. Bebe će često spavati tijekom letova i putovanja sve dok se plan puta temelji na njihovom rasporedu spavanja. Važan dio je da se roditelji ne bi trebali osjećati kao da ne smiju napustiti svoj dom.

I seksi pitanje?

Kada možete ponovno započeti sa seksualnim aktivnostima? Opće je pravilo da je sigurno ponovno započeti šest tjedana nakon poroda. Često je u praksi potrebno više vremena da se svi u potpunosti oporave. Ideja je da svi budu raspoloženi i naravno, ostanu budni. Neki savjeti dodatno za ovaj period je probajte biti nježni, romantični i možda za početak koristiti lubrikant.