Savjeti i njega

Seksualni odnosi i intimnost nakon dolaska bebe

Seksualni odnosi i intimnost nakon dolaska bebe Bebe.hr portal

Seksualni odnosi i intimnost nakon dolaska bebe često su izazov za nove roditelje. Sada imate manje vremena, više obaveza i time više umora. A tu su još i hormonalne promjene.

 

Kada ponovno počinju seksualni odnosi i intimnost nakon dolaska bebe?

Sve se svodi na vrijeme kada se osjećate spremni. Osim u situacijama u kojima vam je liječnik drugačije savjetovao.

U većini veza stvari se vraćaju na pravi put, ali važno je biti strpljiv.
Nakon poroda, možda ćete se osjećati kao da više nikada nećete htjeti seksualne odnose.

 

 width=

 

Ali ozdravit ćete i vratit će vam se i interes za seks. Za mnoge žene to se događa unutar jednog do tri mjeseca od poroda. Međutim normalno je i da traje dulje.

Također je normalno i za dojilje da su manje zainteresirane za seks dok doje.

 

Što pomaže?

Ako ste imali težak porod ili šavove, vašem će tijelu trebati vremena. Često je da nove mame osjećaju bol ili nelagodu tijekom seksa, ali to se obično mijenja s vremenom. Korištenje lubrikanta ili estrogenskih krema može učiniti seks ugodnijim. Pogotovo kod dojilja jer dojenje može dovesti i do suhoće rodnice. A ponekad nelagoda može biti zbog mišićnih grčeva ili tjeskobe.

Neke mame i njihovi partneri smatraju da su im mišići prelabavi nakon istezanja tijekom poroda i da im je zato seks ne zadovoljavajući. Međutim mišići će ponovno dobiti tonus. Također možete i raditi i vježbe za zdjelično dno koje mogu pomoći.

 

 width=

 

A ako dojite, možda ćete primijetiti da mlijeko curi iz vaših grudi tijekom seksa. Pokušajte i nahraniti svoju bebu prije seksa.

Vaše tijelo nakon trudnoće i rođenja možda neće biti istog oblika kao prije. Možda su se promijenili i dijelovi vašeg tijela, poput grudi, trbuha ili nogu. Ove promjene mogu utjecati na to kako se osjećate o sebi, uključujući i koliko se osjećate seksi.

 

Vaši osjećaji i osjećaji vašeg partnera o seksu

Seksualni odnosi i intimnost nakon dolaska bebe

 

Možda ćete se osjećati zbunjeno ili zabrinuto ako niste zainteresirani za seks u mjesecima nakon rođenja vašeg djeteta. Vaš bi se partner mogao osjećati odbačeno ili nepoželjno.

Ovi pomiješani i zbunjujući osjećaji nisu baš zabavni, ali su normalni . Mnogi ljudi prolaze kroz njih u prvim danima, mjesecima i godinama podizanja obitelji – sigurno niste sami.

 

Shvatite to kao dio puta koji će isto proći kao i mnogo drugih stvari. I razgovarajte o svemu zajedno. Biti će vam lakše puno.

POVEZANO: Prva dva tjedna s novorođenčetom, što iskreno očekivati?