Savjeti i njega

Sigurnosne preporuke za dojenje u avionu

Dojenje u avionu

Dojenje u avionu možda nije nešto što će svim majkama biti ugodno, ali ponekada će to jednostavno biti neizbježno. Putovanje s dojenčetom i potreba dojenja možda će vas isprva brinuti. Zato u nastavku donosimo savjete koji će vam pomoći da prebrodite ovu situaciju.

Dojenje ne samo da pruža udobnost bebama čije se uobičajene rutine poremete zbog putovanja, već je i idealan izvor prehrane koji osigurava da ostanu dobro hidrirani. Čak i u vrućim klimama, dojenčad mlađa od šest mjeseci obično ne treba dodatne tekućine.

Dojenje u avionu bit će ugodnije ako se dobro pripremite

Prije nego stignete na aerodrom, pažljivo razmislite o mogućnosti dojenja svoje bebe tijekom faza uzlijetanja i slijetanja. Dojenje bebe tijekom ovih ključnih trenutaka leta ima nekoliko prednosti. Prvo, to je izvrsno sredstvo za ublažavanje pritiska u ušima koji je često prisutan tijekom uzlijetanja i slijetanja. Djeca, osobito dojenčad, često osjećaju nelagodu zbog ovih promjena u tlaku, a sisanje prilikom dojenja može pomoći u izjednačavanju tog pritiska i smanjenju nelagode. Osim toga, hranjenje bebe onda kada ona pokaže potrebu za time često je najučinkovitiji način očuvanja mlijeka u majčinim grudima. POVEZANO: Savjeti za ugodno dojenje

Neka vaš prioritet bude briga o svom tijelu i održavanje hidratacije tijekom putovanja zrakoplovom. Zrak u kabini aviona poznat je po svojoj tendenciji da isušuje kožu i sluznicu. Bit će ključno unijeti dovoljno tekućine, i to ne samo tijekom leta, već i nekoliko dana prije putovanja. POVEZANO: Osjetljiva i suha koža kod beba

Važno je napomenuti da, ako vas čeka duži let koji uključuje više vremenskih zona, vaše tijelo i proizvodnja majčinog mlijeka mogu zahtijevati prilagodbu. Razmislite o tome da si dopustite odmor kada dođe do promjena u vremenskoj zoni kako biste olakšali tijelu i vašoj bebi da se prilagode novim uvjetima. Ovo je naročito važno jer će opuštenost i odmor poticati proizvodnju mlijeka i osigurati da vaša beba ostane dobro hranjena.

Odmah provjerite gdje su locirane utičnice u avionu. Većina aviona nudi utičnice za struju blizu vašeg sjedala, ali nije loše provjeriti unaprijed. Ako niste blizu utičnice, razmislite o donošenju ručne pumpe. Ako putujete međunarodno s električnom pumpom, provjerite jeste li donijeli odgovarajući električni konverter. Također, spakirajte malu izoliranu torbu za čuvanje mlijeka hladnim dok ne stignete na odredište. Naravno, ovisno o tome kojom aviokompanijom putujete provjerite njihova pravila za ručnu prtljagu.

Razmislite o korištenju prekrivača. Iako je dojenje prirodno i potpuno prihvatljivo, neke majke radi dodatne udobnosti preferiraju upotrebu prekrivača. Ako pripadate toj skupini, pripremite se unaprijed. Šal također može poslužiti kao prekrivač i pritom vas ugrijati.

Dodatne preporuke koje će vam koristiti

Obavijestite putnike u vašoj blizini da planirate dojiti za vrijeme leta. Većina putnika će cijeniti vašu transparentnost u vezi s dojenjem. Moguće je da će vam zatrebati i nečija pomoć, pa je u tom slučaju dobro da ljudi oko vas budu spremni ponuditi je.

Ostanite smireni i poznajte svoja prava. U rijetkom slučaju konfrontacije, ostanite smireni i obavijestite stjuarda ili stjuardesu o problemu. Oni mogu pomoći u rješavanju situacije i podsjetiti putnika(e) na vaše pravo za pumpanje ili dojenje u avionu. Čak bi ih mogli premjestiti iz vašeg područja kako biste mogli nastaviti dojenje bez smetnji.

Odabir sjedala uz prolaz može olakšati kretanje s bebom. Nećete biti stisnuti između dvije nepoznate osobe ili uz prozor dok pokušavate dojiti. Sjedalo uz prolaz također vam omogućuje jednostavan pristup WC-u kako biste mogli promijeniti pelene ili se očistiti nakon eventualnih nezgoda.

Koristite putni jastuk za vrat kao pomoć za dojenje. Tipični jastuci za dojenje su preveliki za skučena sjedala u avionu. Ako stavite putni jastuk za vrat između svoje ruke i naslona za ruku, moglo bi vam biti ugodnije. Nakon što ste završili s dojenjem, ovaj jastuk može poslužiti vašoj bebi za odmor.

Dojenje u avionu, iako može izazvati početnu zabrinutost kod mnogih roditelja, zapravo može pružiti predivno iskustvo tijekom putovanja. Vaša će beba zasigurno biti gladna pa nećete imati izbora i morat ćete je nahraniti. Međutim, to će joj također pomoći i da se umiri u slučaju promjene tlaka u kabini. Prije samog polaska na aerodrom bit će pametno educirati se o svojim pravima kako vas ništa ne bi iznenadilo jednom kada se ukrcate u avion. Dojenje u avionu ne mora biti neugodna praksa već na njega gledajte kao na još jedan neophodni dio putovanja s malom bebom. Ono ne samo da je nužno, već može postati dragocjeni trenutak povezanosti za vas i vašu bebu. POVEZANO: Planirajte dojenje još u trudnoći za izgradnju dobre rutine dojenja