Mame Savjeti i njega

Šokantna priča: “Izgubila sam obje noge zbog tampona”

tampona

Model i aktivistica Lauren Wasser već godinama vodi misiju podizanja svijesti među ženama o korištenju tampona i traži korporacije sigurnije proizvode. Donosimo njenu priču!

“Osjećam se kao da moram obaviti posao. Želim vidjeti da su žene zaštićene i želim da se ono što se meni dogodilo nikada više nijednoj duši ne dogodi”, kaže Lauren Wasser iz svog doma u Los Angelesu. Prije deset godina na današnji dan, manekenka je pala od sindroma toksičnog šoka, zbog čega je na kraju bila podvrgnuta dvostrukoj amputaciji noge – prošle godine je u Parizu prošetala na revijama na Fashion Weeku. “Mogla sam biti pod zemljom prije 10 godina. Ali evo me i osjećam se kao da sam na vrhu svijeta!” Lauren Wasser

Godine 2012. Wasser je bila atletski građena 24-godišnjakinja koja je živjela u Santa Monici u Kaliforniji, i koja je odbila punu košarkašku stipendiju za vrhunsko sveučilište kako bi se usredotočila na svoju manekensku karijeru. No, početkom listopada život je krenuo nepredvidivim smjerom.

Studeni, 2012

Sve je počelo simptomima vrućice i mučnine. Došla je na rođendan, prijatelja, ali je otišla ranije jer se nije osjećala dobro. Nakon samo par sat pronađena je onesviještena na podu njezine spavaće sobe.

Kada su ju pronašli hitno je prebačena u bolnicu s visokom temperaturom. Naime njezini su unutarnji organi već počeli otkazivati ​​i doživjela je srčani udar. Dolaskom na hitnu prepoznali su da se radi o sindromu toksičnog šoka (TSS) i odmah uklonili tampon. Međutim i dalje je imala je samo jedan posto šanse da preživi. Ali je preživjela! I od onda priča svoju priču.

Ako mislite da je ovo bilo teško pričekajte da saznate što se još dogodilo. Naime nakon desetak dana kada se probudila iz kome, bila je pretila. Kako bi ju spasili davali su joj tekućinu zbog koje je sada bila ogromna. Ali ni to nije ništa u odnosu na izazov koji ju čeka. Lauren su nakon buđenja vrlo brzo informirali da će joj morati amputirati nogu. Infekcija je uzrokovala gangrenu i suočena je s tim da ako joj ne odrežu nogu, neće moći preživjeti. POVEZANO: Afirmacije za zdravo tijelo Louise L. Hay

I nakon operacije noge, za koju nije imala praktički izbora, čekala ju je nova bitka. Naime nije smjela dobiti lijekove jer je to sada već bilo opasno za nju. Što znači da je Lauren i nakon svega što je prošla morala proći i kroz fizičku bol svježe odstranjene noge bez korištenja lijekova za ublažavanje.

Kada je konačno otpuštena iz bolnice, provela je osam mjeseci u invalidskim kolicima. Šest godina nakon, iako joj je lijeva noga bila spašena, toliko joj je zadavala problema da nije imala drugog izbora nego i nju amputirati. Neposredno prije nego što je napunila 30 godina.

Ova teška i bolna priča na kraju ipak ima pozitivan završetak. Manekenka, Lauren Wasser, poznata po svoje dvije zlatne noge, deset godina kasnije, ipak ponovno radi kao model. I još važnije prihvatila je svoje novo tijelo i sve lekcije koje su s njim došle, i odlično odrađuje svoju ulogu predane aktivistice.

Što je sindrom toksičnog šoka (TSS)?

TSS

Sindrom toksičnog šoka (TSS) je rijetko, ali ozbiljno medicinsko stanje koje se može pojaviti kada bakterije proizvode toksine koji ulaze u krvotok i izazivaju štetne reakcije u tijelu. Najčešći uzročnik toksičnog šok sindroma je bakterija Staphylococcus aureus. Posebno soj koji proizvodi toksin poznat kao TSST-1. Također, ovaj sindrom može biti uzrokovan i bakterijom Streptococcus pyogenes.

TSS može utjecati na ljude svih dobnih skupina, ali je najčešći kod žena koje koriste tampone tijekom menstruacije, posebno ako tampon ostane predugo u vagini. Međutim, važno je napomenuti da TSS može nastati i kod muškaraca i žena koji nemaju menstruaciju. Također, TSS se može javiti kod ljudi nakon operativnih zahvata, opekotina, infekcija rana, upotrebe kontracepcijskih spužvi ili nakon upotrebe nosnih flastera. POVEZANO: Klasični vs. platneni higijenski ulošci: Koja je opcija bolja?

Što se dogodilo Lauren?

Sindrom toksičnog šoka može se potaknuti upotrebom tampona, kao što se dogodilo Lauren Wasser, ali osoba već mora imati prisutne bakterije u tijelu da bi se razvila. Lauren simptome naravno nije nikako povezala sa tamponom, kao što ne bi nažalost ni većina žena čak i danas. Zato i donosimo njenu priču sada – da vas informiramo, ne zastrašimo.

U najvećoj su opasnosti žene koje rabe tampone a čija je rodnica od prije naseljena stafilokokima. Mehanički ili kemijski čimbenici povezani s tamponima vjerojatno povećavaju stvaranje egzotoksina ili olakšavaju njihov ulazak u krvotok kroz oštećenje sluznice ili kroz maternicu.

Međutim broj smrtnih slučajeva kod žena povezanih s TSS-om raste budući da se sastav tampona i većine higijenskih proizvoda promijenio s prirodnih vlakana na sintetička, pružajući bakterijama okruženje za razvoj. Studije sada pokazuju da TSS pogađa tri žene reproduktivne dobi od 100 000 svakih godina. Također oko 15% slučajeva se zbiva nakon poroda ili zbog postoperativne stafilokokne infekcije rane, koja se često čini beznačajnom. Također su opisani slučajevi povezani s gripom, osteomijelitisom i celulitisom.

Ako vas je priča zainteresirala predlažemo da pogledate intervju: Shocking TRUE Story: “I Lost Both Of My Legs Because Of A Tampon”

Koji su simptomi sindroma toksičnog šoka?

Sindrom u roku od 48 h može napredovati do sinkope, šoka i smrti. Simptomi TSS uključuju:

  • Nagli početak visoke tjelesne temperature (vrućica obično 39 ili 40,5° C i ostaje visoka),
  • Nizak krvni tlak
  • Oštećenje organa, kao što su jetra, bubrezi ili srce
  • Osip nalik na opekotine (obično na dlanovima i stopalima)
  • Mučnina, proljev i povraćanje
  • Glavobolja
  • Konfuzija
  • Bolovi u mišićima ili zglobovima

Ako primijetite simptome koji bi mogli ukazivati na toksični šok sindrom, odmah potražite liječničku pomoć jer je ovo stanje hitan medicinski slučaj. Rana dijagnoza i liječenje su ključni za smanjenje komplikacija i poboljšanje prognoze. Liječenje može uključivati primjenu antibiotika za suzbijanje bakterijske infekcije i održavanje vitalnih funkcija organizma.

Važno je napomenuti da je toksički šok sindrom i dalje rijedak i da ne bi trebalo izazivati paniku, ali je važno biti svjestan simptoma i potražiti pomoć kod naglih i ozbiljnih simptoma koji bi mogli ukazivati na ovu stanje. Prevencija uključuje pridržavanje uputa o higijeni i pravilnoj upotrebi tampona, spužvi, i drugih proizvoda koji se koriste u tijelu kako bi se smanjio rizik od TSS.

POVEZANO: Može li se klamidija pokazati u urinokulturi i krvnoj analizi?