Savjeti i njega

Što je Zika virus i koji su simptomi?

Zika virus

Zika virus je virus koji se prenosi ubodom zaraženog komarca koji grize uglavnom danju, najčešće od vrste Aedes aegypti. Nazvan je prema šumi Zika u Ugandi, gdje je otkriven i prvi put identificiran 1947. godine kod Rhesus makaki majmuna. Nakon čega su 1950-ih uslijedili dokazi o zarazi i bolesti kod ljudi u drugim afričkim zemljama.

Prvi lokalni slučajevi prijavljeni su u Europi 2019., a aktivnost epidemije otkrivena je u Indiji 2021. Do danas je ukupno 89 zemalja i teritorija prijavilo dokaze o infekciji Zika virusom; međutim, nadzor je globalno ograničen.

Najčešći simptomi

Zika virus

Većina osoba koje imaju Zika virus odnosno infekciju ne razviju simptome. Međutim onima koji imaju simptome obično počinju 3-14 dana nakon infekcije i općenito su blagi. Traju 2-7 dana i uključuju:

  1. Blagu do umjerenu temperaturu,
  2. Osip koji se obično javlja na licu, vratu i prsima te se širi na ostatak tijela,
  3. Bol u mišićima i zglobovima
  4. Glavobolju,
  5. Crvene oči.

Komplikacije koje uzrokuje Zika virus

Tijekom posljednjeg desetljeća utvrđeno je da je infekcija virusom Zika povezana s povećanom učestalošću Guillain-Barréovog sindroma. Kada se virus Zika pojavio u Americi, s velikom epidemijom u Brazilu 2015., prvi put je opisana povezanost između infekcije virusom Zika i mikrocefalije (manja veličina glave od normalne). Infekcije su otkrivene kod putnika iz područja s aktivnim prijenosom, a seksualni prijenos potvrđen je kao alternativni put infekcije virusom Zika.

Prvi lokalni slučajevi Zika virusne bolesti koju prenose komarci prijavljeni su u Europi 2019., a aktivnost epidemije Zika virusa otkrivena je u Indiji 2021. Do danas je ukupno 89 zemalja i teritorija prijavilo dokaze o infekciji Zika virusom koju prenose komarci ; međutim, nadzor je globalno ograničen.

Infekcija zika virusom tijekom trudnoće uzrok je mikrocefalije i drugih kongenitalnih malformacija u djeteta, uključujući kontrakture udova, visok tonus mišića, abnormalnosti očiju i gubitak sluha. Ove kliničke značajke zajednički se nazivaju kongenitalni Zika sindrom.

Rizik od kongenitalnih malformacija nakon infekcije u trudnoći ostaje nepoznat; procjenjuje se da 5-15% dojenčadi koju su rodile žene zaražene Zika virusom tijekom trudnoće imaju dokaze o komplikacijama. Kongenitalne malformacije javljaju se nakon simptomatske i asimptomatske infekcije. Zika infekcija u trudnoći također može uzrokovati komplikacije kao što su gubitak ploda, mrtvorođenče i prijevremeni porod.

U tijeku su istraživanja kako bi se ispitao rizik i učinci infekcije virusom Zika na ishode trudnoće, strategije za prevenciju i kontrolu te učinke infekcije na druge neurološke poremećaje kod djece i odraslih. POVEZANO: Je li sigurno dojiti ako imate gripu?

Prevencija

Za regije u kojima nema aktivnog prijenosa Zika virusa, WHO preporučuje prakticiranje sigurnijeg seksa. Ili apstinenciju u razdoblju od tri mjeseca za muškarce i dva mjeseca za žene koje se vraćaju iz područja aktivnog prijenosa Zika virusa. Razlog tome je spriječavanje infekcija njihovih spolnih partnera. Spolni partneri trudnica koje žive ili se vraćaju iz područja gdje dolazi do lokalnog prijenosa Zika virusa trebali bi prakticirati sigurniji seks. Ili se suzdržavati od seksualne aktivnosti tijekom cijele trudnoće.

POVEZANO: Dobrobiti omega 3 masne kiseline za trudnice i dojilje