Savjeti i njega Trudnice

Što trudnice u prvom tromjesečju trebaju izbjegavati?

Što trudnice u prvom tromjesečju trebaju izbjegavati? Bebe.hr portal

Trudnice u prvom tromjesečju trebaju izbjegavati aktivnosti i prehranu koja bi se mogla štetno odraziti na rast i razvoj organa bebe. Iako prvo tromjesečje donosi najbitniju vijest a to je da ste trudni i da uskoro na svijet dolazi vaše dijete, donosi se sobom i neke neugodne simptome. Kao što su jutarnje mučnine, umor i česte potrebe za odlaskom na zahod. Dobra vijest je da drugo tromjesečje nudi dobrodošlo olakšanje od ovih simptoma. Bolji dani su odmah iza ugla!

 

Što trudnice u prvom tromjesečju trebaju izbjegavati:

 

1. Trudnice u prvom tromjesečju zaboravite vruće kade i saune

 width=

Sve aktivnosti koje mogu podići vašu tjelesnu temperaturu na preko 38 stupnjeva celzijusa nisu dobre za vas. To se odnosi i na hidromasažne kade i saune. Isto vrijedi i za Bikram, ili “vruću” jogu, i vježbanje na otvorenom po vrućim temperaturama. Ne morate se tuširati hladnom vodom, ali ako se odlučite za toplu kupku izmjerite termometrom temperaturu vode. Trebala bi na razini ispod 36,5 stupnjeva celzijusa.

 

2. Alkohol

Ne postoji količina alkohola za koju se pokazalo da je sigurna tijekom trudnoće. Opijanje – definirano kao četiri ili više pića – može uzrokovati komplikacije. Poznate pod nazivom fetalni alkoholni sindrom (FAS). Karakteristike FAS-a uključuju retardaciju rasta, abnormalnosti lica i disfunkciju središnjeg živčanog sustava. Ekstremni slučaj učinaka povezanih s alkoholom je smrt fetusa i pobačaj.

 

3. Sirovu ili nedovoljno kuhanu hranu

trudnice u prvom tromjesječju

Sushi i srednje pečene odreske izbjegavajte! Plodovi mora, sirova riba, slabo pečena i sirova jaja mogu sadržavati bakterije i parazite koji uzrokuju infekcije. Kao i nepasterizirano mlijeko i sirevi. Često i simptomi trudnoće kao što su mučnina, mogu uzrokovati i odbojnost prema hrani. Ili umanjiti vaš tek zatrudnjeli apetit – pa je moguće da nećete ni poželjeti taj tartar od tune. Također ovo pravilo se ne odnosi samo na trudnice u prvom tromjesečju, nego do kraja trudnoće!

 

4. Jetra, jetrene paštete i općenito paštete

Izbjegavajte jetrene paštete i općenito jetrene proizvode. Takvi proizvodi mogu sadržavati visok udio vitamina A, što može loše utjecati na rast i razvoj ploda. Paštete mogu biti zaražene listerijom, što se ne odnosi samo na mesne, nego i biljne paštete.

5. Upotreba cigareta i marihuane.

 width=

Ovo se također odnosi na cijeli period trudnoće. Pušenje cigareta može povećati rizik od komplikacija u trudnoći, kao što su niske porođajne težine i rani porod.

 

6.Trudnice u prvom tromjesečju, postavite pravila sa kućnim ljubimcima

Ukoliko imate mačku za kućnog ljubimca, zamolite nekog drugog da čisti mačji izmet. Također često perite ruke, ne hranite mačku sa sirovim mesom.

Razlog tome je što može sadržavati potencijalno štetne parazite koji mogu uzrokovati infekciju zvanu toksoplazmoza. U ranim fazama trudnoće toksoplazmoza, ili mačkitis, može uzrokovati ozbiljnije zdravstvene rizike za fetus.  Kasnije u trudnoći komplikacije mogu biti manje ozbiljne. Ako mislite da ste se zarazili parazitom, zamolite svog liječnika za analizu krvi kako biste bili sigurni. Dodatno ne bi bilo loše testirati na toksoplazmozu.

Ostale životinje koje bi mogle predstavljati opasnost za trudnice su papige, glodavci i kunići, svinje, ovce, koze, i krave. Za pse možemo općenito tvrditi da nisu opasni za trudnice ali oni mogu na indirektan način zaraziti ukoliko vas ugrizu ili prenesu krpelja.

Kućni ljubimci ne moraju stvarati povećan rizik za infekciju ploda trudnice ako se pravilno brinete o njima i sebi. Možete bezbrižno živjeti sa njima samo se pridržavajte mjera.

Također na kraju savjet da izbjegavate jako začinjenu hranu ako patite od mučnina, i ograničite konzumaciju kave na do maksimalno 200 miligrama kofeina dnevno.

POVEZANO: Koje čajeve piti a koje izbjegavati u trudnoći?