Savjeti i njega

Tjemenica kod beba i kako ju liječiti?

Tjemenica kod beba i kako ju liječiti? Bebe.hr portal

Tjemenica se pojavljuje u obliku ljuskica bijelo-žućkaste boje, najčešće nekoliko dana ili tjedana nakon rođenja. Ljuskice kasnije mogu prerasti u naslage nalik krastama, a osim na glavi mogu se pojaviti i oko zglobova i na području pelena. Iako se roditelji često zabrinu, za to zapravo nema razloga jer iako je tjemenica neugodna pojava, nije opasna i zaraza i obično nestaje u trećem mjesecu bebina života.

Uzroci pojave tjemenice

Neki od mogućih uzroka tjemenice, ali ne i dokazani su:

  • Majčini hormoni za koje se pretpostavlja da ostanu u bebinom organizmu neko vrijeme nakon rođenja proizvode višak sebuma koji je odgovaran za nastanak tjemenice.
  • Iritacija uzrokovana gljivicom kandidom u sebumu.
  • Vrstu kvasca pod imenom malasezija neki također smatraju uzrokom tjemenice. Kad ona kolonizira površinu kože, nastupa crvenilo i upala kao posljedica borbe tijela protiv infekcije.

 

 width=

Kako tretirati tjemenicu?

Tjemenica nije opasna, ali ne može nestati u jednom danu, već ju je potrebno svaki dan tretirati dok se simptomi ne smanje. Jako je važno njegovati je prirodnim i blagim proizvodima. Evo kako je njegovati:

  • Prije kupanja potrebno je nanijeti dječje ili maslinovo ulje ili specijalizirani proizvod za tjemenicu, nježno ga umasirati i ostaviti da djeluje barem 30 minuta.
  • Nakon toga, potrebno je ukloniti ljuskice. Važno je naglasiti kako se ljuskice nikad ne smiju grubo uklanjati s bebine kože, već nježno upotrebljavajući isključivo češalj za bebe.
  • Nakon toga operite kosu blagim dječjim šamponom protiv tjemenice.
  • Bitno je dobro osušiti bebu laganim trljanjem tjemena ili drugog zahvaćenog područja ručnikom. Održavanje kože suhom je jako bitno jer se tako sprječavaju sekundarne infekcije.
  • Ako cijeli ovaj postupak ne daje rezultate, moguće da vaša beba ima jaču upalu, odnosno da je tjemenica povezana s atopijskim dermatitisom ili sekundarnom infekcijom. U tom slučaju, obavezno se javite liječniku nakon čega ćete početi koristiti kreme ili masti na bazi antibiotika, kortikosteroida ili antimikotika koji sprječavaju nastanak gljivica.

 

 width=

Uriage Bebe Mlijeko protiv tjemenice

 width=

Mlijeko protiv tjemenice nježno uklanja tjemenicu i regulira proliferaciju kožne flore. Pogodno je za vlasište i kožu lica. Već nakon 7 dana vidi se značajno poboljšanje. Klinička studija učinkovitosti provedena na 33 djece pod pedijatrijskim nadzorom.

Patentirani kompleks TRL2 u kombinaciji s pirokton olaminom i Uriage termalnom vodom pročišćava kožu, omogućava brzo uklanjanje tjemenice te umiruje iritacije vlasišta. Glicerin i shea maslac hrane i dodatno umiruju kožu. Hipoalergeno, nekomodogeno, bez mirisa.

Upotreba: nježno umasirati u bebino vlasište i ostaviti preko noći. Ujutro temeljito isprati vlasište Prvim šamponom za kosu. Izbjegavati dodir s očima.

Je li moguće smanjiti mogućnost od pojave tjemenice?

Budući da se ne može sa sigurnošću tvrditi što točno uzrokuje tjemenicu, nije ju moguće u potpunosti spriječiti. Moguće je jedino u manjoj mjeri smanjiti mogućnost njezina nastanka. Potrebno je kupati bebu jednom dnevno, ne više od toga. Češće kupanje dovodi do stvaranja suhe kože, što za posljedicu ima prekomjerno izlučivanje sebuma. Što se kose tiče, potrebno ju je prati 2-3 puta tjedno blagim šamponom. Također, kad bebi mijenjate pelenu, ne zaboravite temeljito očistiti to područje. Ako dojite, moguće da vam manjka vitamin B, zato konzumirajte dovoljno namirnica koje ga sadrže i uzimajte biotin. Vitamin H i B7 drugi su nazivi za biotin koji se uzima kao dodatak prehrani.