Savjeti i njega

Važnost zajedničkog obiteljskog obroka

Važnost zajedničkog obiteljskog obroka Bebe.hr portal

Bez obzira radi li se o doručku, ručku ili večeri, toplo preporučamo uključivanje zajedničkog obiteljskog obroka u svoj raspored. Uostalom, pogodnosti nisu isključivo za vašu djecu!

Sa svima koji žongliraju užurbanim rasporedima, dijeljenje obiteljskog obroka može se činiti kao rijedak luksuz. Ali što ako vam kažemo da obiteljski obroci mogu uvelike pomoći razvoju vašeg djeteta?

 

Donosimo prednosti dijeljenja obiteljskog obroka:

 

  • Jača odnose i povezuje vas

Svi bismo željeli imati više kvalitetnog vremena sa svojim obiteljima. Pa ipak, malo nas koristi vrijeme za obrok. Sa malo truda možete stvoriti tradiciju koja će trajati cijeli život. Bilo da vaše dijete ima dvije ili dvadeset godina, vi učite svoju djecu kako da komuniciraju s vama i podijele svoje probleme. Zapravo, studije pokazuju da se 72% djece osjeća bliže roditeljima kada dijele obrok. Dakle, ako želite ojačati svoju obiteljsku vezu, predlažemo da počnete dati prednost obiteljskim obrocima.

 

 width=

 

  • Bolje komunikacijske vještine

Obiteljski obroci savršena su prilika za djecu da uvježbaju svoje komunikacijske vještine. Sjedeći za stolom, postavljajući pitanja i slušajući jedno drugo, svoju djecu učite kako prepričavati priče. Kao i kako izražavati svoje emocije i razvijati svoj vokabular.

Obroci su također idealna prilika da svoje dijete naučite ponašanju. Na primjer, dijeljenje, okretanje i izgovaranje molim i hvala su sve navike koje će vašem djetetu koristiti daleko izvan stola za blagovanje.

zajedničkog obiteljskog obroka

 

  • Promiče rutinu

Dosljedni obroci mogu pomoći da vaše dijete prizemljite dok nastavlja rasti i mijenjati se. Također nude svakodnevne prilike za poboljšanje svojih finih motoričkih sposobnosti dok uživaju u ukusnim, hranjivim domaćim obrocima.

 

  • Učenje o prehrani tijekom zajedničkog obiteljskog obroka

Koja je bolja prilika da našu djecu naučimo o hrani od kuhanja obiteljskog obroka? Uključujući svoju djecu u proces pripreme jela, oni mogu naučiti odakle dolazi njihova hrana i što je potrebno za pripremu jela. Mogu vidjeti i vas i upijati kako izgleda kuhanje, čišćenje, postavljanje stola itd.
Kao rezultat toga, vaša djeca mogu razviti zdraviji odnos s hranom (i usput steći neke korisne navike).

 

zajedničkog obiteljskog obroka

 

  • Podiže samopoštovanje

Samo sat vremena svaki dan zajedničkog obiteljskog obroka može značajno poboljšati samopoštovanje vašeg djeteta. Zašto? Jer stvarate prostor u svom rasporedu da se u potpunosti usredotočite na njih. Kao rezultat, pokazujete svom djetetu da ga cijenite i poštujete. I da iskreno želite čuti o njegovom danu. I vaše dijete uči da je bitno.

 

POVEZANO: Alergije na hranu kod djece: Najčešće alergije, trajanje i kako pomoći