Savjeti i njega Trudnice

Vitamin B12 – neophodan za zdrav razvoj vašeg djeteta

Vitamin B12 - neophodan za zdrav razvoj vašeg djeteta Bebe.hr portal

Ako ste trudni ili pokušavate zatrudnjeti, znajte da je vitamin B12 (kobalamin) neophodan za zdrav razvoj vašeg djeteta. Nužni su za zdravu kožu, oči, kosu, a pomažu i živčanom sustavu i mozgu. Nedostatak je povezan s povećanim rizikom za nekoliko štetnih ishoda trudnoće i za majku i za fetus.

Ti rizici uključuju defekte neuralne cijevi, intrauterino usporavanje rasta, preeklampsiju i rani pobačaj. Što je još strašnije, neurološka i razvojna kašnjenja kod beba koja mogu biti uzrokovana nedostatkom su nepovratna.

Vodotopivi su što znači da ih tijelo ne može pohraniti.

Kobalamin je posebno važan za zdrave živčane stanice i doprinosi stvaranju DNA i RNA. Surađuje s vitaminom B9 u regulaciji stvaranja eritrocita i poboljšavanja funkcije željeza u tijelu.

 

Prepoznavanje nedostatka B12

Simptomi uključuju :

  • slabost,
  • umor ili vrtoglavicu,
  • ubrzan rad srca i disanje,
  • blijedu kožu,
  • upalu jezika,
  • lake modrice
  • ili krvarenje, uključujući krvarenje desni,
  • želučane smetnje,
  • gubitak težine,
  • proljev ili zatvor

 

vitamin b12

 

Glavni uzroci nedostatka uključuju malapsorpciju vitamina B12 iz hrane, pernicioznu anemiju, post-kiruršku malapsorpciju i nedostatak u prehrani.

Međutim, u mnogim slučajevima uzrok nedostatka vitamina B12 nije poznat”. Vaš rizik od nedostatka može procijeniti vaš liječnik na temelju simptoma, prehrane, vaše prethodne medicinske i kirurške anamneze te kompletne krvne slike.

POVEZANO : Koje čajeve piti, a koje izbjegavati u trudnoći?

 

Povećanje vitamina B12 tijekom trudnoće

Nacionalni institut za zdravlje preporučio je trudnicama i dojiljama da konzumiraju 2,8 mikrograma (mcg) B12 dnevno.

Većina ljudi vitamin B12 dobiva putem obogaćene hrane i životinjskih proizvoda poput govedine, jetre i školjki, koji su najbolji izvori vitamina, kao i riba, perad, jaja, mlijeko i drugi mliječni proizvodi.

 

vitamin b12

 

Problem nastaje ako smanjite unos mesa i mliječnih proizvoda.

Biljna hrana nema vitamin B12 osim ako nije obogaćena. Ako ste trudni ili dojite, a meso nije na vašem meniju, razgovarajte sa svojim liječnikom o dodatku vitamina B12, zbog vas i vaše bebe.

Dodatke vitamina B12 ako se ne uzimaju iz izvora tj. hrane životinjskog porijekla možete pronaći u  obliku tableta, kapsula, gelova i pastila. Ako prehrana uključuje mesu, jaja, mliječne proizvode, nema potrebe za suplementacijom.

Oni koji pate od stanja poput celijakije ili Crohnove, koji utječu na dio crijeva koji apsorbira vitamin, ili koji su imali barijatrijsku operaciju također su izloženi riziku od nedostatka. Stoga se savjetuje i uzimanje vitamina B kompleksa, koji sadrži dozu od 1000 mcg.

 

Vitamin B12 i dojenje

Bebe rođene do 6 mjeseci trebaju unositi 0,4 mcg vitamina B12 dnevno, a 0,5 mcg od 7-12 mjeseca. A do prve do treće godine 0,9 mcg

Dojenčad koja se hrani isključivo majčinim mlijekom od žena koje ne konzumiraju nikakve životinjske proizvode mogu imati vrlo ograničene rezerve vitamina B12. Što znači da mogu razviti nedostatak u roku od nekoliko mjeseci od rođenja.

Stoga je savjet svim dojiljama koje slijede strogu vegetarijansku ili vegansku prehranu da se posavjetuju s pedijatrom vezano uz dodatak vitamina B12 i suplemenata.

Vegani i vegetarijanci bi trebali uzimati dodatke vitamina B12 s vodom poslije obroka.