News Savjeti i njega

Za roditelje: Što je Twitch?

Za roditelje: Što je Twitch? Bebe.hr portal

Twitch je usluga livestreaminga koju uglavnom koriste igrači, i upravo zbog mogućnosti interakcije s popularnim livestreamerima, korisnici lako grade osjećaj zajednice.

Live streaming je brzo uzeo maha, a platforma Twitch TV u vlasništvu Amazona ima više od 15 milijuna posjetitelja dnevno. Možete gledati bilo što, od kuhanja do dnevnih životnih videa, glazbenih nastupa i sesija pitanja i odgovora uživo s kreatorima.

Twitch također ima vrlo malu konkurenciju u livestreaming areni. Iako druge platforme poput Facebooka i YouTubea imaju značajku prijenosa uživo, nisu postigle isti uspjeh.

Osim streaminga, korisnici komuniciraju s drugima putem značajke chata. To se može učiniti na glavnom Stream Chatu dok korisnik struji ili putem Twitchove značajke “Sobe”. 

Sobe su prilagođeni prostori za razgovor koji su dostupni na samoj stranici kanala, a svatko ih može postaviti na vlastitom računu. Korisnicima Twitcha sobama se može pristupiti putem weba i mobitela.

 

Koji su rizici za djecu?

 width=

 

Studija koju je objavio Bloomberg, pokazala je da je više od 279.000 djece bilo na meti predatora na web stranici. Predatori na Twitchu ulaze u live chatove djece koja sami sebe emitiraju i traže od njih da rade različite stvari kao što su “izvođenje TikTok plesova”. Neki predatori daju “napojnicu” ili daju donacije korisnicima koji prihvate njihove prijedloge kao što su pokazivanje cijelog tijela ili eksplicitne radnje

 

Ima li Twitch roditeljski nadzor?

Twitch

 

Twitch ne nudi nikakvu vrstu roditeljskog nadzora ili blokade za streamove. Ako ste prijavljeni, možete postaviti filtere za chat da blokiraju diskriminaciju, seksualno eksplicitan jezik, neprijateljstvo i/ili vulgarnost. Također imate mogućnost prijaviti i blokirati korisnike ako se protive smjernicama Twitch zajednice.

 

 

Kako roditelji mogu zaštititi svoje dijete na Twitchu?

Dok tvrtka tvrdi da radi svoj dio rada na zaštiti djece mlađe od 13 godina, to još uvijek ostavlja maloljetnu djecu od 13 do 17 godina osjetljivima na internetske predatore. I kao što je istraživanje koje je proveo Bloomberg otkrilo, djeca često propadaju kroz uvjete usluge streaming platforme. Dakle, što možete učiniti kao roditelji da Vaše dijete bude sigurno?

 

 width=

  • Stvorite otvorenu liniju komunikacije. Kao i u svemu, stvorite sigurnosnu mrežu za svoju djecu da dođu i razgovaraju s vama o svom korištenju interneta i situacijama koje bi mogle biti neprikladne. 
  • Ograničite korištenje platforme na obiteljske dijelove doma. Većina djece koja su se našla na meti dječjih grabežljivaca emitirala je livestream iz svoje spavaće sobe ili dok su bila sama. Ako svom tinejdžeru dopustite da koristi platformu, postavite ograničenja u kojima mu je dopušteno strujanje samo u prisustvu odrasle osobe. 
  • Često provjeravajte i nadzirite djetetovo korištenje interneta. I uvjerite se da vaša djeca pokazuju sigurne internetske prakse koje ste prošli s njima.

POVEZANO: Kako postaviti roditeljski nadzor na Android uređajima