Savjeti i njega

Zanemarivanje djece također je zlostavljanje djece!

Zanemarivanje djece također je zlostavljanje djece! Bebe.hr portal

Zanemarivanje djece odnosno kontinuirano ne zadovoljavanje djetetovih osnovnih potreba je najčešći oblik zlostavljanja djece. Primjerice kada je dijete kontinuirano gladno, ili bez odgovarajuće odjeće, skloništa, nadzora ili zdravstvene skrbi. Ali može doći i u mnogo drugih različitih oblika. To sve utječe na fizičko i psihičko zdravlje djeteta i može dovesti do dugotrajnih štetnih posljedica.

 

Faktori rizika

Većina roditelja ima dobre namjere i ne želi zanemariti svoju djecu. No, nažalost, nisu svi u stanju adekvatno zadovoljiti djetetove potrebe. Ponekad je zanemarivanje potpuno nenamjerno. Neki mladi roditelji ne razumiju osnovni razvoj djeteta.

U drugim slučajevima, psihička bolest roditelja ili problemi s upotrebom droga i alkohola mogu ih spriječiti da svojoj djeci pruže odgovarajuću skrb. Teži slučajevi su i tamo gdje je nasilje u obitelji ili zdravstveni problemi roditelja ili skrbnika.

Također vrlo često i financijska situacija kao što su nezaposlenost i niska primanja može biti uzrok zanemarivanja. Gdje se roditelj bori da djeci pruži odgovarajuću hranu ili sklonište. Zato je bitno da u takvim situacijama roditelji podnesu zahtjev za financijsku pomoć.

 

Znakovi – kako prepoznati da je dijete zanemareno

 • česti izostanci iz škole ili vrtića,
 • izgladnjeli izgled, uši, napuhnuti trbuh,
 • malo dijete koje se igra vani u svako doba dana bez odrasle osobe,
 • loša higijena kao prljava osjeća ili jak tjelesni miris,
 • neprikladna odjeća za vremenske prilike,
 • ako dijete dolazi bolesno u vrtić ili školu,
 • dijete koje krade ili prosi,
 • ako dijete spominje da je često samo kod kuće,
 • ponašanje poput agresije ili potpuno povućeno, depresivno.

 width=

Kako prijaviti zanemarivanje djece

Svaki građanin Republike Hrvatske koji ima saznanja za bilo koje od opisanih ponašanja prema djetetu dužan je obavijestiti o kršenju djetetovih prava nadležni centar za socijalnu skrb ili policijsku upravu.

Iako vam je možda neugodno, ne želite se petljati ili niste sigurni, važno je da, ako sumnjate da nešto nije u redu, obavijestite nadležna tijela. Slijedite svoje instinkte i nemojte se ustručavati prijaviti ako imate nedoumice.

Ako je dijete zlostavljano, što prije vlasti mogu intervenirati, to dijete može prije dobiti pomoć. A možda ste čak i spasili život djetetu i pomogli mu da dobije bilo koju uslugu i pažnju koja mu je potrebna. Osim toga, omogućiti ćete i obitelji da se povežu s resursima i podrškom koja im je potrebna.

Također ako imate sumnju o tome da bi neko dijete iz vaše okoline moglo biti žrtva zlostavljanja ili zanemarivanja, možete se javiti i na liniju Hrabrog telefona na broj 0800 0800 ili pišite  savjet@hrabritelefon.hr. Tamo vas mogu uputiti što napraviti kako biste zaštitili dijete.

 

Ako dijete otkrije zlostavljanje

Zanemarivanje djece

Dijete koje je zanemareno možda neće shvatiti da je ono što se događa pogrešno. A mogli bi i sami sebe kriviti. Ako vam dijete govori o zanemarivanju, važno je:

 • pažljivo slušati što govori i dati mu do znanja da su učinili pravu stvar rekavši vam
 • jasno im objasniti da oni nisu krivi
 • objasnite im da ste njegovu situaciju shvatili ozbiljno i recite im što ćete sljedeće učiniti
 • ne sukobljavajte se s zlostavljačima
 • prijavite što vam je dijete ispričalo što prije!

POVEZANO: Vrsta odgoja koja potiče razvoj sretnog i asertivnog djeteta!