Kutak za tate Mame Savjeti i njega Trudnice

Znakovi nezdravih granica u odnosima

Znakovi nezdravih granica

Znakovi nezdravih granica pokazuju na emocionalnu iscrpljenost, niže samopouzdanje, više stresa i prvenstveno problema u komunikaciji i verbaliziranju svojih potreba.

Zato je postavljanje zdravih granica u odnosima temelj ispunjenog i uravnoteženog života. Bez zdravo postavljenih granica možemo se brzo izgubiti u svom poslu , odnosima, obiteljskim obvezama ili služenju drugima. Svjesni ili ne, vjerojatno imate loše postavljene granice ako se često osjećate iskorišteni ili osjećate da vas drugi ne poštuju. 

Granice vam pomažu definirati sve čemu ste spremni reći “da”, a čemu odlučujete reći “ne”. Daju vam osjećaj slobode djelovanja i suvereniteta nad vašim odlukama. Poput unutarnjeg kompasa, sve granice mogu započeti “osjećajem” koji vam govori kada imate vremena ili energije posvetiti se nečemu, a ne kada morate reći “ne”. Zdrave i dobre granice vas oslobađaju da živite život po svojim uvjetima. 

Kako prepoznati nezdrave granice 

Osobe koje nemaju postavljene jasne i zdrave granice vrlo često privlače one osobe koje prelaze tuđe granice, ovo može biti i potpuno nesvjesno. Osobe koje prelaze tuđe granice usmjerene su na vlastito zadovoljstvo, dok osobe sa slabim granicama najčešće djeluju iz osjećaja krivnje ili obveze, a ne iz samoljublja. 

Naš odgoj i okruženje nesvjesno nam definiraju i usađuju obrasce što je to “dobra osoba”. Tako je često nametnuto da “dobra osoba” mora uvijek biti spremna pomoći i žrtvovati se. I dok je zaista lijepa kvaliteta biti altruista, i tu se trebaju postaviti granice. Potrebno je uvidjeti razliku između altruizma i iskorištenosti. Ako nemate dobro postavljene granice biti će lako kroz njih vama manipulirati osjećajem krivnje.

Međutim postoji jedan jednostavan trik kako ćete jasno razlučiti trebate li nešto učiniti ili ne. A to je slijedeće. Kada god se nađete u situaciji gdje se preispitujete postavite si pitanje: Hoćete li nešto učiniti zato što vi to zaista želite? Ili nešto želite učiniti ili pristati na neki dogovor jer se bojite da ćete nekog ili nešto izgubiti, iznevjeriti, odbaciti? Ako radite nešto zbog pritiska i osjećaja krivnje vjerojatnije je da morate poraditi na granicama.

Moguće je imati sve, i prijatelje, i partnere, i financijski uspjeh i poštovanje i kada kažete ne. Zapravo jedino ih tako stvarno i imate. Onda kada možete reći i da i ne.

Potencijalni znakovi nezdravih granica

Prepoznatljivi znakovi nezdravih granica su:

 • Ostavljate malo vremena za sebe i posvećujete se drugim osobama
 • Osjećate se iscrpljeno zbog silnih obveza i odgovornosti
 • Jako vam je teško reći “ne”, često prihvatite nešto zbog “obaveze”
 • Osjećati se krivim zbog izražavanja granica
 • Tuđe probleme prihvaćate kao svoje, kao i njihove potrebe koje stavljate ispred svojih
 • Mijenjate se kako biste se uklopili u okruženje i imali prijatelje

Pretpostavimo da ste umorni od življenja za druge ljude ili da ste iscrpljeni svim obvezama koje ste preuzeli prema drugima. U tom slučaju, vrijeme je da postavite neke granice i povratite snagu svog vremena, energije i mentalnog blagostanja. 

Možda će Vas još zanimati: Kako se nositi s izljevima bijesa kod djece

Postavljanje zdravih granica

Ako želite povratiti svoju energiju, vrijeme i snagu, postavljanje granica ključno je za vaš put rasta. Iako se može činiti zastrašujućim, postavljanje granica ne mora biti komplicirano. Pokušajte već danas napraviti slijedeće:

 • Definirajte svoje granice. Osjetite što vas podržava, a za što vjerujete da umanjuje vašu dobrobit. Ovo radite sami i u miru. Možete krenuti od situacija koje vas muče. Stavite ih na papir i napišite što bi ste iskreno željeli u toj situaciji.
 • Razmilite o tonu komunikacije i kako sve možete uvijek reći na jasan i smiren način i otvoreno priopćite svoje granice ljudima u svom životu. Možete krenuti od malih stvari.
 • Podsjetite ljude ako je potrebno (ali uvijek se držite svojih granica).
 • Nemojte se bojati reći “ne” stvarima koje vam ne služe. Koliko god vas je strah izgubiti nešto što vjerujete da imate time što prihvaćate nešto što ne želite, shvatite da to nije rješenje za vas. Da sigurno postoji bolje rješenje od onoga u kojem vi niste sretni i zadovoljni.
 • Odvojite vrijeme za sebe. Granice vašeg života će oblikovati vaš rast i odnose s ljudima oko vas. Imate samo toliko vremena, energije i emocionalnog kapaciteta. Ako vi ne zaštitite svoju dobrobit, nitko drugi neće. 

Nadajmo se da ćete postavljanjem jasnih granica pronaći više slobode da se izrazite i živite radosnijim životom.

POVEZANO: 6 savjeta kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete