0-12 tjedanaTrudniceOd sada pa nadalje vaš svijet se mijenja dan za danom

Trudnoća uz radost i veselje donosi sa sobom zbunjenost i upitnike iznad glave. Razumijevanje situacije u kojoj ste se odjednom našli najbolje će vas pripremiti za sve što vas očekuje i nove promjene koje će mijenjati vaš svijet dan za danom.
2 godine prije

I vaše tijelo se mijenja unutar sljedećih devet mjeseci

Biti trudna može biti prekrasno, ali istodobno i zastrašujuće. Toliko toga se događa. Razumijevanje je prvi korak i vjerojatno najbolji način da se nosite s novonastalom situacijom. Svaki tjedan donosi nove događaje. Vaša beba sada je od glave do pete dugačka oko 2 cm, a počinju se razvijati mozak, kralježnica, srce, bubrezi, jetra i želudac. Aorte i zalisci jasno su razvijeni u srcu, koje se podijelilo na lijevu i desnu klijetku i sada radi dvostruko brže od vašega srca (oko 150 otkucaja u minuti). Već ima prepoznatljive, pomalo isprepletene prste na rukama i nogama, prozirnu kožu, a kosa i obrve jasno se vide, iako su bezbojni.

Vaše tijelo, odnosno posteljica, opskrbljuje rastući život u vama sa svim što mu je potrebno. Embrij može apsorbirati kisik, bjelančevine, šećer i masnoće, koji su potrebni za ključni proces izgradnje stanica. Ako pritisnete abdomen, možete osjetiti uvećanu maternicu; sada je veličine teniske loptice. Počinju prve nelagode vezane uz rast: povremeno možete osjetiti grčeve u maternici. Također, možete ih osjetiti u donjem abdomenu i sa strane. No neka vas to ne zabrinjava, jer ti su grčevi normalni i ne bi trebali biti opasni za bebu.

Tijekom 40-tjedne trudnoće vjerojatno ćete imati pregršt uzbudljivih i novih iskustava. Proći ćete više pregleda nego ikada prije u životu. Neki prate vaše zdravlje, a neki bebino zdravlje. Vrhunac bi mogao biti ultrazvučni pregled koji će vam pokazati što se to događa u vama.

Liječnik će, držeći instrument u ruci, prelaziti preko vašeg trbuha ili ga smjestiti u vaginu, a zvučni valovi koje emitira prikazat će slike vaše bebe. Rani ultrazvuk, oko osmog tjedna, koristi se kako bi se otkrili starost, brzina rasta, položaj i brzina kucanja srca vaše bebe, te nosite li možda više beba. Moći ćete vidjeti kako se srce vaše bebe (ili beba) pokreće. To je za većinu žena ključni trenutak kada se zauvijek povežu sa svojim djetetom. Sada sve postaje stvarno. To više nije neka “nakupina stanica”, to je “vaše dijete” koje raste u vama.

Tijekom trudnoće obavezna su barem tri ultrazvučna pregleda. Uobičajeno je imati ultrazvučni pregled od 18. do 20. tjedna, kada možete saznati spol djeteta. Pregledom u 32. tjednu određuje se položaj posteljice kao i količinu amnijske tekućine unutar maternice. Većina liječnika koristi dvodimenzionalnu tehnologiju, iako se koriste i doplerski aparati za snimanje protoka u cirkulaciji ploda i maternice i 3D/4D ultrazvučna tehnologija.

Avatar

Bebe.hr

Leave a Reply