0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

7 koraka za sprječavanje infekcija tijekom trudnoće

7 koraka za sprječavanje infekcija tijekom trudnoće Bebe.hr portal

Danas donosimo 7 koraka za sprječavanje infekcija tijekom trudnoće kojima možete povećati izglede da će se vaša beba roditi zdrava. Dodatne mjere opreza i donošenjem zdravih odluka posebno je važno za trudnice u prvom tromjesečju.

 

7 koraka za sprječavanje infekcija tijekom trudnoće

Evo što možete učiniti dok ste trudni kako biste zaštitili sebe i svoje dijete od infekcija.

  1. Održavajte dobru higijenu. Često perite ruke, osobito prije i nakon određenih aktivnosti, i kada ste u blizini ili brinete o djeci. Redovito pranje ruku, jedan je od najboljih načina za uklanjanje mikroba, izbjegavanje bolesti i sprječavanje infekcija. Osobito je važno oprati ruke prije i/ili nakon određenih aktivnosti kao što su korištenje kupaonice, prije rukovanja hranom i nakon ispuhivanja nosa. Ako sapun i tekuća voda nisu dostupni, možete koristiti gel za dezinfekciju ruku na bazi alkohola .
  2. Kuhajte svoje meso dok ne bude dobro pečeno. Mesni sok treba biti bistar i unutra ne smije biti ružičastog. Mljeveno meso treba kuhati na najmanje 71°C. Kuhajte perad na najmanje 74°C. Ostalo meso poput govedine i svinjetine kuhajte na minimalnoj temperaturi od 63°C. I ostavite da odstoji nekoliko minuta nakon kuhanja. Nedovoljno kuhano meso i mesni prerađevine mogu sadržavati štetne bakterije zvane Listeria monocytogenes.
  3. Izbjegavajte nepasterizirano (sirovo) mlijeko i hranu napravljenu od njega. Nemojte jesti meke sireve kao što su feta, brie i queso fresco. Osim ako na etiketi ne piše da su napravljeni od pasteriziranog mlijeka. Nepasterizirani (sirovi) proizvodi mogu sadržavati štetne bakterije.
  4. Pitajte svog liječnika o streptokoku skupine B (GBS). Oko 1 od 4 žene nosi ovu vrstu bakterije, ali se ne osjeća bolesno. Jednostavan test brisa pred kraj trudnoće pokazat će imate li ovu vrstu bakterije. Ako imate GBS infekciju, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kako zaštititi svoju bebu tijekom poroda.
  5. Izbjegavajte ljude koji imaju infekciju. To posebno vrijedi za infekcije poput vodenih kozica ili rubeole. Vodene kozice mogu uzrokovati komplikacije u trudnoći i urođene mane. Rubeola može uzrokovati ozbiljne urođene mane i dovesti vas u opasnost od pobačaja ili mrtvorođenčeta. Klonite se bilo koga tko ima ove infekcije ako ih još niste imali ili ako niste primili cjepivo(a) prije nego što ste zatrudnjeli.
  6. Zaštitite se od insekata za koje je poznato da prenose bolesti. Zaraženi komarci mogu prenositi viruse poput Zika virusa, koji se povezuje s urođenim manama. Ugrizi krpelja također mogu širiti bolesti poput lajmske bolesti, koja može uzrokovati komplikacije u trudnoći ako se ne liječi. Kada su komarci i krpelji aktivni, nosite majice dugih rukava i duge hlače kada ste vani. Koristite repelente protiv insekata s jednim od sljedećih aktivnih sastojaka. DEET, pikaridin, IR3535 ili ulje limunskog eukaliptusa (para-mentan-3,8-diol). Izbjegavajte putovanja u područja gdje infekcije mogu ugroziti vas i vašu bebu.
  7. Ne dirajte i ne mijenjajte prljavi mačji pijesak i izbjegavajte kontakt s potencijalno kontaminiranim tlom. Neka to učini netko drugi. Ako morate sami mijenjati posudu, svakako nosite rukavice i operite ruke. Prljava mačja pijeska i zemlja mogu sadržavati štetnog parazita koji uzrokuje infekciju zvanu toksoplazmoza. Općenito imajte svjesnost da kućni ljubimci ne moraju stvarati povećan rizik za infekciju ploda trudnice ako se pravilno brinete o njima i sebi. Ali samo ako se pridržavajte mjera opreza. U suprotnom izbjegavajte divlje ili kućne ljubimce glodavace, guštere i kornjače i njihov izmet. Neki glodavci mogu nositi štetni virus koji se naziva virus limfocitnog koriomeningitisa (LCMV).

POVEZANO: Infekcija mokraćnog sustava tijekom trudnoće