0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Bolesti jetre u trudnoći

Bolesti jetre u trudnoći

Bolesti jetre u trudnoći obuhvaćaju niz stanja koja dovode do abnormalnih testova jetrene funkcije ili hepatobilijarne disfunkcije. Javlja se u otprilike od 3% do 10% svih trudnoća.

Razni poremećaji pridonose bolestima jetre tijekom trudnoće. To uključuje stanja izazvana samom trudnoćom, kao što su akutna masna jetra u trudnoći (AFLP) i intrahepatična kolestaza u trudnoći (IHCP). Postoje i već postojeća stanja koja se mogu pogoršati tijekom trudnoće, poput autoimunog hepatitisa i Wilsonove bolesti. Osim toga, postoje bolesti koje nisu povezane s trudnoćom, a koje mogu pogoditi trudnice u bilo kojem trenutku tijekom trudnoće, kao što je virusni hepatitis. POVEZANO: Bolesti štitnjače tijekom planiranja trudnoće

Bolesti jetre u trudnoći i njihova učestalost

Tijekom trudnoće dolazi do nekoliko fizioloških promjena. Volumen krvi, otkucaji srca i minutni volumen povećavaju se za 35% do 50%. Dosežući svoj vrhunac oko 32. tjedna trudnoće. Blizanačke trudnoće bilježe povećanje od dodatnih 20%. Razine alkalne fosfataze značajno rastu zbog proizvodnje placente. Također se povećavaju određeni faktori zgrušavanja, razine ceruloplazmina i razine transferina. Nasuprot tome, smanjuje se kontraktilnost žučnog mjehura, razine hemoglobina, razine mokraćne kiseline, albumina i ukupnih proteina te razine antitrombina III i proteina S.

Bolesti jetre u trudnoći mogu se kategorizirati kao one koje se javljaju u ranoj trudnoći, kao što je hiperemeza gravidarum (HG). I one koje se javljaju u kasnoj trudnoći, uključujući AFLP, sindrom preeklampsije sa zahvaćenom jetrom (HELLP), rupturu/infarkt jetre i intrahepatična kolestaza trudnoće (ICP).

HG je teški oblik mučnine i povraćanja u trudnoći karakteriziran neukrotivim povraćanjem koje dovodi do dehidracije, ketoze i značajnog gubitka težine. Pogađa 0,3% do 2% trudnoća, često počinje prije 9 tjedana trudnoće. ICP je najčešća bolest jetre specifična za trudnoću. A karakterizirana je svrbežom i povišenim razinama žučnih kiselina u serumu. Simptomi obično nestaju unutar šest tjedana nakon poroda.

Preeklampsija je multisistemski poremećaj koji uključuje hipertenziju, proteinuriju, disfunkciju organa i komplikacije povezane s uteroplacentalnom disfunkcijom ili ograničenjem rasta fetusa. HELLP sindrom je teški oblik preeklampsije. Čimbenici rizika za preeklampsiju uključuju povijest bolesti, kroničnu bolest bubrega, hipertenziju, dijabetes i autoimune poremećaje. POVEZANO: 10 osnovnih savjeta za zdravu trudnoću

Kvalitetna liječnička skrb ključna je za rano prepoznavanje simptoma

Bolest jetre tijekom trudnoće, kao i trudnoća u žena s bolešću jetre, rijetka je, ali klinički značajna zbog povećanog morbiditeta i mortaliteta i majke i djeteta. Dijagnoza i liječenje ovih poremećaja mogu biti izazovni zbog njihove složenosti, varijabilne prezentacije i kašnjenja u prepoznavanju. Multidisciplinarna skrb iskusnih liječnika u specijaliziranim centrima je ključna.

Nakon što žene s bolešću jetre zatrudne, potrebno je hitno upućivanje specijalistima koji su stručni u liječenju jetrenih poremećaja tijekom trudnoće. Istraživanja koja su u tijeku, poboljšane smjernice i bolje razumijevanje stratifikacije rizika, mehanizama bolesti i mogućnosti liječenja pridonijeli su poboljšanim ishodima za majku i fetus u današnjem dobu.

POVEZANO: Utjecaj kroničnih stanja na plodnost i trudnoću