0 do 12 tjedana Trudnice

Briga o zdravlju u trudnoći

Briga o zdravlju u trudnoći Bebe.hr portal

Briga o zdravlju tijekom trudnoće od posebne je važnosti, kako za vas tako i za vašu bebu. Kada vijest o vašoj trudnoći bude proširena sa svih strana obasipat će vas savjetima što biste trebali raditi ali očuvanje zdravlja na kraju ipak ovisi samo o vama. Pravilna briga o zdravlju tijekom 9. mjeseci može pozitivno utjecati na vaše opće stanje te vam olakšati nošenje s negativnim simptomima trudnoće kao što su umor ili mučnine. Dok će vam zdrava prehrana osigurati dovoljnu količinu energije tjelovježba vas može pripremiti za lakši i bezbolniji porod.

 

8 SAVJETA ZA ZDRAVU I ISPUNJENU TRUDNOĆU

 1. Ne zaboravite na prenatalne vitamine

Ako ih već ne uzimate, započnite odmah. Prenatalni vitamin preporučuju se ženama koje planiraju trudnoću, trudne su ili doje. Koliko god pazili na prehranu ponekad je teško hranom unijeti potrebnu dnevnu dozu vitamin i mineral-zato su tu prenatalni vitamin. Najbolje je potražiti savjet liječnika koji će vam vitamini najbolje odgovarati. Tržište nudi velik broj vitamin različitih proizvođača ali svakako obratite pozornost na sastav koji mora sadržavati folnu kiselinu, kalcij, željezo i vitamin D. Pripazite na to da svaki dan unosite najmanje 400 mcg folne kiseline kako biste potpomogli zdrav razvoj kralježnice i spriječili spinu bifidu (poremećeno zatvaranje kralježničnog kanala). Folna kiselina je nutrijent koji osigurava normalan rast i razvoj, a posebno je važna za funkciju živčanog i probavnog sustava, spolnih organa te stvaranje bijelih krvnih stanica. Istraživanja pokazuju kako svakodnevno uzimanje folne kiseline sprječava preuranjeni porod. Kako ne biste zaboraviti svakodnevno uzeti svoju dnevnu dozu vitamin pomoći će vam podsjetnik na zrcalu ili alarm na mobilnom telefonu.

2. Izbacite loše navike

PUŠENJE
Ako nikad niste imali jaku motivaciju da odustanete od loših navika, neka vaša bebica bude poziv za buđenje. Svaka cigareta povećava rizik od nastanka komplikacija u trudnoći. Pušenje može imati strašne posljedice, uključujući mogućnost pobačaja ili izvanmaternične trudnoće. Kada pušite krvotokom šaljete štetne tvari i otrove prema svojoj bebi kojoj je upravo vaš krvotok jedini izvor kisika i hranjivih tvari. Rodilje koje su pušile tijekom trudnoće često rađaju djecu sa smanjenom kilažom, srčanim manama ili dugotrajnim posljedicama na mozgu. Zato za dobrobit bebe potražite potporu, liječnika, roditelja, prijatelja ili partnera, i prestanite pušiti.

ALKOHOL
Smije li se tu i tamo nešto popiti? Studije su pokazale da čak i jedno alkoholno piće na tjedan tijekom trudnoće može imati loš utjecaj na dijete, a pijenje veće količine može dovesti do fetalnoga alkoholnog sindroma, jedinog razloga mentalne retardacije koji je moguće spriječiti.

KOFEIN
Konzumacija kofeina tijekom trudnoće često je predmet rasprava, ali ne biste trebali konzumirati više od 200 mg kofeina na dan (odgovara količini dviju šalica kave). Istraživanja pokazuju kako majke koje su konzumirale prevelike količine kofeina tijekom trudnoće češće rađaju pretilu djecu ili djecu koja u kasnijem razdoblju života imaju problem s težinom.

3. Jedite ispravno

Sada nije vrijeme za mršavljenje ili nezdravu, brzu hranu. Zdrava prehrana tijekom trudnoće uključuje tri obroka mliječnih proizvoda, tri obroka proteina, tri obroka voća, četiri obroka povrća i devet obroka žitarica na dan.

 width=

4. Čuvajte se anemije

Mnoge žene tijekom trudnoće pate od anemije, osobite ono koje su ranije imale problema s vrtoglavicom ili slabosti, žene starije životne dobi te žene koje žive u velikim gradovima zbog lošije apsorpcije željeza. Kako bi se održao dovoljan broj crvenih krvnih stanica potrebna je prehrana bogata željezom. Prenatalni vitamini često sadržavaju željezo, ali ima ga i u crvenom mesu, piletini, lososu, tofuu, grahoricama, orašastim plodovima i zelenom povrću. Uvijek provjerite s liječnikom kompletan popis dopuštenih i zabranjenih stvari, već prema vašim individualnim potrebama i zdravstvenom stanju.

 5. Pokrenite se

Bilo da ste prije trudnoće bili redoviti u fitness studiju ili ste ležali na kauču, tijekom trudnoće pokrenite se na najmanje 30 minuta dnevno, nekoliko puta na tjedan. Uživat ćete u smanjenim bolovima u leđima i naticanju, i lakše ćete izgubiti težinu nakon što se beba rodi. Bilo da se bavite jogom, pilatesom ili samo hodate održat ćete kondiciju koja će vam olakšati porod. Naravno, nemojte pretjerati! Posavjetujte se s liječnikom prije početka režima vježbanja i izbjegavajte aktivnosti s mnogo trešnje, poput jahanja, klizanja, gimnastike ili skijanja.

6. Mislite zeleno

Čuvajte se opasnih kemikalija i zračenja na vašemu radnom mjestu, izbjegavajte opasne kemikalije i kod kuće. Sredstva protiv insekata, boje i jaka sredstva za čišćenje treba izbjegavati. Kako sve što stavite na svoju kožu prolazi kroz nju i može utjecati na bebu, budite oprezni pri korištenju kozmetičkih proizvoda – obavezno pročitajte upute za korištenje!

7. Pazite na disanje

Trudnoća može biti vrijeme puno stresa, fizičkog ili mentalnog. Pokušajte s jogom, meditacijom, dubokim disanjem, šetnjama, masažom ili akupunkturom kako biste smanjili opterećenje. Smanjivanje stresa pomoći će vam da bolje spavate, održite dobar odnos s partnerom i bolje se nosite sa simptomima trudnoće. Komunikacija također može smanjiti mentalnu napetost. Izrazite svoja mišljenja, brige i uzbuđenje partneru, ili se povjerite prijateljima. Rani razgovor s vašim liječnikom i tijekom cijele trudnoće može umanjiti vaše brige o fizičkom razvoju. Ne zaboravite se nasmijati tu i tamo; osjećat ćete se bolje s osmijehom na licu!

 width=

8. Pijte dovoljno tekućine

Osam do deset čaša na dan zvuči mnogo, a i jest mnogo. No dovoljna hidratacija jedna je od najvažnijih stvari koju možete učiniti za zdravu trudnoću, a vaše tijelo treba još više tekućeg osvježenja kada ste trudni. (Ne ograničavajte unos tekućine kako biste smanjili vrijeme mokrenja. Trudni ste, neizbježno je da ćete morati na WC.) Izbjegavajte gazirana pića i napitke sa šećerom. Imate li problema s trudničkom mučninom popijte čaj od đumbira ili mente.