TrudniceBudite u formi i tijekom trudnoće

Umjereno i primjereno rekreiranje poželjno je za trudnice i može se odvijati svih 9 mjeseci ako ste vi i vaše dijete u dobrom zdravstvenom stanju. Stoga nemojte odgađati, krenite već danas!
2 godine prije

Trudnoća je razdoblje od 9 mjeseci u kojem se vaše tijelo brine o bebi koja će doći na svijet. Mnogi je nazivaju blaženim stanjem i usprkos tome što je prate lijepi trenutci, sa sobom nosi i brojna pitanja koja si svaki dan postavljamo. Zanima nas što se događa s bebom, a što s našim tijelom, je li sve u redu, što je točno dobro za nas, a što trebamo izbjegavati, kako će proći porod i još niz drugih pitanja. Da bi bili bar malo manje zabrinuti, a pozitivniji, to je moguće postići odvajanjem vremena za sebe koje će uključivati rekreaciju.

Intenzitet vježbanja u svakom od tromjesečja

Ako ste vježbali i prije trudnoće, isti program vježbanja možete nastaviti u prvom tromjesečju. Naravno, prethodno se morate posavjetovati s ginekologom koji će vam dati stručno mišljenje kojeg se morate pridržavati. Ako imate trudnoću s komplikacijama, postoji mogućnost da mnoge vježbe koje ste izvodili prije neće biti sigurne za izvođenje sada.

U drugom tromjesečju, preporučuje se vježbanje u trajanju od 45 minuta. Mogu biti uključene vježbe za cijelo tijelo, a najvažnije su one za istezanje, jačanje tijela i održavanje kondicije. Ne zaboravite disati prilikom izvođenja vježbi, a period odmora između svake vježbe nekad bude dulji nego u prvom tromjesečju.

Treće tromjesečje najnapornije je i najteže razdoblje. Trbuh donosi opterećenje za organe i lokomotorni sustav. Zbog toga treba reducirati vježbe i sveukupno rekreiranje mora trajati maksimalno 30 minuta, ali je jako bitno da se vježba redovito jer je vježbanje u ovoj fazi najpotrebnije i donosi najviše koristi. Njime ćete smanjiti bolove koji su neizbježni u posljednjim mjesecima trudnoće, a preporučuje se plivanje te vježbanje na lopti u sjedećem, bočnom ili četveronožnom položaju.

 

Preporučeni oblici rekreacije za trudnice

Hodanje – brzim ili sportskim hodanjem trenira se izdržljivost. Ono dovodi niski tlak u ravnotežu, ublažava oticanje nogu, a boravak na otvorenom može olakšati mučnine.

Rekreacija na otvorenom – može uključivati kombinacije različitih vježbi, kao što su brzo hodanje, vježbe istezanja, učvršćivanja, pravilnog disanja i jačanja tijela. Ovaj oblik rekreacije pogodan je za sve aktivne trudnice dobrog zdravstvenog stanja.

Plivanje – mnogi upravo plivanje smatraju najboljim mogućim odabirom za trudnice. Ali pripazite, nedovoljna briga o vodi u bazenu može uzrokovati razne vaginalne infekcije pa zato ispitajte sve što vas zanima o bazenima na koje namjeravati ići.  Nosite jednodijelne kupaće kostime koji održavaju toplinu tijela.

Ples – najpogodnijim se smatra trbušni ples. Njime trudnice jačaju mišiće, ponajviše leđne i trbušne i uče kako pravilno disati. Izbjegavajte plesove u kojima se izvode nagle rotacije i poskakivanja.

Vježbe na lopti – radi se o istezanju i laganom ljuljanju, pri čemu se tjelesna masa pravilno raspoređuje pa ne dolazi do opterećenja tijela. Lopta pomaže riješiti napetost u zdjelici i trupu, a možete je koristiti čak i za vrijeme porođaja.

Body and mind programi vježbanja – vuku korijene iz yoge i tai chia te je njihov krajnji cilj vrhunskom kontrolom pokreta doći do meditacije. Većina tih sportova nudi programe posebno prilagođene trudnicama. Trenirajući trudnice mogu uvježbati pravilno disanje, naučiti upotrebljavati mišiće zdjeličnog dna, meditirati te sve to skupa mogu primijeniti prilikom porođaja.

Zapamtite, trudnoća nije bolest nego potpuno prirodno stanje i zato se nemojte bojati vježbati. Redovita vježba omogućit će vam kvalitetniji san, ublažit će stres i što je najvažnije – olakšati porod. Zato krenite, ali prije svega ne zaboravite se posavjetovati sa svojim ginekologom.

Mateja

Leave a Reply

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2018 BEBE.hr