25 do 40 tjedana Trudnice

Čekate blizance? Donosimo što očekivati od poroda

Čekate blizance? Donosimo što očekivati od poroda Bebe.hr portal

Ako čekate blizance vrlo je moguće da ćete roditi ranije. Više od polovice svih blizanačkih trudnoća traje kraće od 37 tjedana. Budući da se blizanci često rađaju ranije, dobro je razgovarati o mogućnostima poroda još u ranoj trudnoći.

Također zbog vjerojatnosti da će se vaše bebe rano roditi, postoji velika šansa da će jedno ili oboje provesti neko vrijeme na posebnoj skrbi. Isto tako trebate razgovarati o tome gdje biste željeli roditi. Najvjerojatnije će vam se savjetovati da rodite u bolnici jer postoji veća vjerojatnost komplikacija s porodom blizanaca.

Uobičajeno je da više medicinskog osoblja sudjeluje u rođenju blizanaca, i dok je proces porođaja isti kao kada se rađaju samačke bebe, bebe blizanke se pomnije prate.

 

Carski rez

Možete odabrati elektivni carski rez od početka trudnoće. Ili vam liječnik može preporučiti carski rez kasnije u trudnoći kao rezultat mogućih komplikacija. Gotovo je dvostruko veća vjerojatnost da ćete imati carski rez ako rađate blizance.

Položaj beba može odrediti treba li ih rađati carskim rezom ili ne. Ako je beba koja će se prva roditi u zadnom položaju (prvo stopala, koljena ili stražnjica), morat ćete imati carski rez. Isto tako i ako jedan blizanac leži u poprečnom položaju.

oporavak od carskog reza

Iako elektivni carski rez ima manji rizik od hemoragije, on je ipak povezan s većim rizikom ozljeda mokraćnog mjehura, crijeva i dužim boravkom u bolnici. Postoji veća opasnost i od bolničkih infekcija i obolijevanja novorođenčeta od bolesti dišnog sustava. Stope poslijeporođajnih zdjeličnih bolova, seksualne disfunkcije, prolapsa zdjeličnih organa i depresije, za koje se neke žene nadaju da će ih izbjeći carskim rezom, ostale su nepromijenjene.

Međutim čak i ako planirate vaginalni porod, možete završiti na hitnom carskom rezu. Neki od ostalih razloga zbog kojih bi mogli ići na carski rez:

  • Ako ste već imali vrlo težak porod s jednom bebom
  • Placenta praevia (nisko položena posteljica)
  • Ako vaši blizanci dijele posteljicu
  • Jedna ili obje bebe postaju uznemirene
  • Ako trudovi napreduju presporo
  • Kada pupčana vrpca pada u rodni kanal ispred bebe
  • Ako vaš krvni tlak raste

U vrlo rijetkim slučajevima, možete roditi jednog blizanca vaginalno, a zatim zahtijevati carski rez za porođaj drugog blizanca ako postane uznemiren.

 

Vaginalni porod

U slučaju vaginalnog poroda proces je sličan kao i kod jedne bebe. Otprilike jedna trećina svih blizanaca rođena je vaginalno. Ako planirate vaginalni porod, obično se preporučuje da imate epiduralnu za ublažavanje boli.

mitove o porodu

Ako je prvi blizanac u položaju glave prema dolje (cefalično), uobičajeno je razmisliti o vaginalnom porodu. Međutim, mogu postojati i drugi medicinski razlozi zašto to ne bi bilo moguće. Ako ste ranije imali carski rez, obično se ne preporučuje vaginalni porod s blizancima.

Ako imate vaginalni porod, možda će vam trebati potpomognuti porođaj , što znači da se usisna čašica ili pinceta koriste za pomoć pri porođaju.

Kada se prvo dijete rodi, primalja ili liječnik će provjeriti položaj druge bebe opipavajući vaš trbuh i vaginalnim pregledom. Ako je druga beba u dobrom položaju, beba bi se trebala roditi ubrzo nakon prve jer je cerviks već potpuno proširen. Ako kontrakcije prestanu nakon prvog poroda, u kapalicu će se dodati hormoni kako bi se ponovno pokrenule.

 

POVEZANO: Torba za rodilište: Puna lista (dokumenti, oprema za mamu i bebu,..)