Trudnice

Dijabetes u trudnoći

Dijabetes u trudnoći Bebe.hr portal

Šećerna bolest ili dijabetes je kronična bolest u kojoj je razina šećera u krvi, odnosno glukoze, povišena. Dolazi do nedovoljnog djelovanja inzulina, hormona kojeg luči gušterača.  Gestacijski dijabetes naziv je za šećernu bolest koja se prvi put dijagnosticirala u trudnoći. Važno je redovito odlaziti na preglede i držati ga pod kontrolom.

Kako otkriti dijabetes u trudnoći i koji su simptomi?

Dijabetes u trudnoći otkriva se tzv. OGTT testom. Na testiranje je potrebno ići natašte pa ako rezultati pokažu razinu šećera u krvi koja je viša od 5.1 mmol/l, to ukazuje na gestacijski dijabetes. Test se provodi između 24. i 28.-og tjedna trudnoće, a može se provesti i prije u slučaju sumnje na mogući dijabetes. Najčešće nakon poroda nestaje, no postoji rizik od pojave dijabetesa tipa 1 i on iznosi između 5 i 10%. Nažalost, to nije sve, već se mogu pojaviti i bolesti krvožilnog sustava.

Gestacijski dijabetes često nema simptoma, ali ako su prisutni to su:

  • veliki porast tjelesne mase
  • pojačan osjećaj gladi i žeđi
  • povraćanje i mučnine
  • učestalo mokrenje popraćeno vaginalnim infekcijama
  • zamućenje vida
  • sporo zarastanje rana
  • svrbež

 

 width=

 

Zašto je važno rana dijagnostika i liječenje dijabetesa?

Trudnicama s gestacijskim dijabetesom često se trudnoća vodi kao rizična. Razlog tome su komplikacije do kojih može doći, a one se mogu odnositi na majku ili novorođenče. Majke mogu patiti od visokog krvnog tlaka, preeklampsije, ateroskleroze, a moguća je i kasnija pojava pretilosti i preuranjene menopauze. Procjenjuje se da će svaka treća žena oboljela od gestacijskog dijabetesa razviti manifestiranu šećernu bolest pa su upravo zbog toga i nakon poroda nužne povremene kontrole, čak i ako je došlo do potpunog izlječenja dijabetesa nakon poroda. Liječenje dijabetesa u trudnoći obično se provodi pravilnom prehranom, a bitna je i umjerena tjelesna aktivnost. Prehrana je zapravo najvažnija i ona osigurava zdravlje trudnice i djeteta. Potrebno je jesti tri obroka i tri međuobroka pomoću koji će se hrana lakše probaviti, a istovremeno će se izbjeći žgaravica. Svaki dan trebaju se unositi u organizam vitamini, minerali, ugljikohidrati, bjelančevine i masti.

 

 width=