0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Mame Planiranje trudnoće Trudnice

Folat i folna kiselina i namirnice koje ih sadrže!

folna kiselina

Folna kiselina iznimno je važna u prehrani trudnica jer uvelike utječe na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Folna kiselina, sintetski oblik folata, je vitamin B koji se prirodno nalazi u raznim namirnicama. Obično se dodaje dodacima i obogaćenoj hrani. Njezino je značenje posebno naglašeno tijekom prenatalnog zdravlja jer pomaže u stvaranju zdravih novih crvenih krvnih stanica, ključnih za prijenos kisika kroz tijelo. Nedovoljna proizvodnja crvenih krvnih stanica može dovesti do anemije, što rezultira umorom, slabošću i blijedim tenom. POVEZANO: Koliko folne kiseline trebam uzimati dok pokušavam zatrudnjeti?

Folna kiselina važna je za zdravlje

Nedovoljne razine folata također mogu uzrokovati specifičnu vrstu anemije poznate kao anemija uzrokovana nedostatkom folata. Folat igra vitalnu ulogu u sintezi DNK, popravku i diobi stanica.

Dovoljan unos folata posebno je ključan prije kao i tijekom trudnoće, ali i za dojilje. Budući da folna kiselina igra vitalnu ulogu u ranom razvoju fetusa, posebice u odnosu na leđnu moždinu. Osim toga, može smanjiti rizik od prijevremenog poroda, srčanih nepravilnosti i rascjepa nepca, među ostalim komplikacijama.

Preporuke

Iako se “folat” i “folna kiselina” često koriste kao sinonimi, oni su različiti oblici istog vitamina, vitamina B9. Folat je prirodni oblik vitamina B9 u hrani, dok je folna kiselina sintetski oblik. POVEZANO: 7 vrsta voća koje treba jesti tijekom trudnoće!

Folna kiselina se može mjeriti u mcg DFE ili u mcg (1,67 mcg DFE je isto što i 1 mcg folne kiseline).

Za sprječavanje defekata neuralne cijevi:

  • Za planiranje trudnoće: konzumirajte najmanje 400 mikrograma folne kiseline svaki dan.
  • Za vrijeme trudnoće uzimajte između 400 i 600 mikrograma folne kiseline. Nemojte prekoračiti 1000 mcg folne kiseline dnevno osim ako vam to liječnik ne prepiše iz određenog razloga.
  • A za dojilje preporučuje se unos od od 400 do 500 mcg dnevno.

Dodatno: Također se preporučuje da svakodnevno uzimate dodatak vitamina D. Nemojte uzimati ulje jetre bakalara ili bilo koji dodatak prehrani koji sadrži vitamin A (retinol) dok ste trudni. Previše vitamina A može naštetiti vašoj bebi. Uvijek provjerite naljepnicu.

POVEZANO: Dobrobiti omega 3 masne kiseline za trudnice i dojilje

Hrana koja sadrži folat i folnu kiselinu

Otkako je FDA 1998. godine propisala dodavanje folne kiseline hrani, smanjila se učestalost beba rođenih s nepravilnostima neuralne cijevi. Prirodni folat može se pronaći u hrani kao što je lisnato zeleno povrće, citrusno voće i grah. Žene bi trebala jesti uravnoteženu prehranu bogatu prirodnim folatima iz hrane. Međutim, većini je žena vrlo teško dobiti dnevnu preporučenu količinu folata samo putem hrane.

Folna kiselina dodaje se hrani poput brašna, žitarica za doručak gotovih za jelo i kruha. Također je dostupna u dodacima prehrani, uključujući multivitamine.

Folat se može dobiti iz raznih biljnih i životinjskih izvora kao što su:

  • kelj,
  • brokula,
  • avokado,
  • citrusno voće,
  • jaja.

Mnoge namirnice prirodno su bogate folatima. Najbolji izvori uključuju: goveđa jetra, kuhani špinat, grašak, šparoge, prokulice, zelena salata, avokado, brokula, zelje gorušice, grašak, grah, konzervirani sok od rajčice, sok od naranče, suho prženi kikiriki, svježa naranča i grejp, papaja, banana, tvrdo kuhano jaje i dinja.

POVEZANO: Uloga multivitamina u planiranju trudnoće