0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Grudi u trudnoći : promjene prema tromjesečju

Grudi u trudnoći

Dok se nevjerojatne stvari događaju u vašoj utrobi, i vaše grudi u trudnoći također prolaze kroz nevjerojatnu transformaciju. Sve kako bi se pripremile za dolazak vaše bebe. Možda osim kupnje grudnjaka za trudnice niste puno razmišljali o svojim grudima tijekom trudnoće. Ali ako vas zanima, ostanite još malo s nama i pročitajte što se događa, odnosno koje promjene prolaze dojke za vrijeme trudnoće kroz svako tromjesečje.

Promjene dojki u prvom tromjesečju

Grudi u trudnoći često su zapravo prvi znak da ste trudni. Hormoni i promjene čine vaše bradavice i grudi osjetljivima već nakon tri ili četiri tjedna. Neke buduće mame imaju bolne grudi tijekom trudnoće sve do rođenja. Međutim za većinu se smanjuje nakon prvog tromjesečja. POVEZANO: Čudni simptomi rane trudnoće o kojima se rijetko govori

Rast dojki u trudnoći može biti brz tijekom ranih tjedana, ali se istako tako može postupno povećavati, svaka žena je drugačija. Vaše grudi možda neće puno rasti sve do nešto prije poroda. Ili čak u nekim slučajevima i nakon – rođenja. Ali ako se pitate koliko grudi ukupno rastu tijekom trudnoće, odgovor je da će vjerojatno biti gotovo jedan i pol puta veće nego prije trudnoće.

Vrijeme je da kupite grudnjak za trudnice obično za bude oko 12 tjedna trudnoće. Odnosno prelaskom u drugo tromjesečje. Većina žena odabire grudnjake sa širokim trakama u mekoj, prozračnoj tkanini jer su im najudobniji. Pravilno se izmjerite kako biste osigurali dobro prianjanje. I ponovno ih mjerite svakih par mjeseci tijekom trudnoće, jer ćete proći kroz nekoliko veličina kako vaša beba i grudi rastu. POVEZANO: 4 korisna trika za odjeću za trudnice!

Grudi u trudnoći tijekom drugog tromjesečja

Od oko tvojih 15tog tjedna trudnoće stanice za proizvodnju mlijeka u vašim grudima postaju aktivne. A a oko 22. tjedna počinju stvarati mlijeko. Tijekom drugog tromjesečja možda ćete primijetiti da vaše bradavice i areole (krugovi kože koji ih okružuju) postaju sve veći i tamniji. POVEZANO: Drugo tromjesečje trudnoće: Pripremite se i učinite ove stvari

Drugi način na koji se areola mijenja je da male izbočine ili prištići na njoj postaju uočljiviji. Koje’ proizvode hidratantno ulje koje pomaže u zaštiti od boli i infekcije nakon što počnete dojiti. Znanstvenici vjeruju da je miris ovog ulja sličan amnionskoj tekućini i može pomoći vašem novorođenčetu da dođe do bradavica.

Nemojte skidati ova prirodna ulja s bradavica koristeći oštar sapun ili ih trljajući ručnikom. Samo koristite toplu vodu i osušite ih.

Ako tijekom trudnoće dođe do naglog porasta veličine grudi, možda ćete osjetiti svrbež i mogli biste razviti strije. Nježna hidratantna krema može pomoći ublažiti svrbež. Međutim, strije su obično stvar genetike i tipa kože. Ako ste im predisponirani, možda nećete moći puno učiniti da ih spriječite. Dobra vijest je da će s vremenom postati mnogo manje uočljive.

Promjene dojki u trećem tromjesečju

Grudi u trudnoći

Vaše grudi mogu se ponovno početi osjećati teško ili bolno tijekom posljednjeg tromjesečja. Nošenje grudnjaka dok spavate u krevetu moglo bi vam malo pomoći, a dobro je nositi i potporni sportski grudnjak kada vježbate kako biste izbjegli bol u dojkama i oštećenje ligamenata.

Kada je u pitanju grudnjak za dojenje kupujte u trgovini koja ima iskustva u grudnjacima za trudnice ili se posavjetujte prije kupnje. Svaka žena je drugačija, ali vaše grudi će vjerojatno biti oko jedne do dvije veličine grudnjaka veće nego prije trudnoće. Vjerojatno će se povećati i veličina vaših ramena, jer se vaš prsni koš širi kako bi se napravilo mjesta za vašu bebu. Također kada kupujete grudnjak bitno je razmišljati i o potrebnoj veličini koja omogućuje i prostor za vaše mlijeko nakon što se vaše dijete rodi. Stil s izrezima može olakšati pozicioniranje djeteta.

Vaše bradavice mogle bi isto tako početi propuštati malo kolostruma – ranog majčinog mlijeka – koje je prilično gusto i ljepljivo i prije nego rodite. To se može dogoditi već nakon 14 tjedana, ali je češće u kasnoj trudnoći. Možete nositi jastučiće za njegu unutar grudnjaka kako biste zaustavili vlažne mrlje. POVEZANO: Curenje mlijeka iz bradavica trudnica: Što je normalno a što ne

Ako imate gestacijski dijabetes, vaš zdravstveni djelatnik može vam savjetovati da zamrznete kolostrum. Nedavna studija pokazala je da je to sigurno učiniti nakon 36. tjedna inače zdrave trudnoće. Opskrba kolostrumom može biti korisna, jer bebe dijabetičarki imaju veći rizik od niske razine šećera u krvi (hipoglikemija), a najbolja stvar koja pomaže u podizanju tih razina su česte hrane kolostruma. Ipak, nemojte očekivati velike količine – vjerojatno ćete moći izdojiti samo nekoliko kapi odjednom i to je savršeno u redu.

POVEZANO: Ublažavanje osjetljivosti grudi tijekom trudnoće